Beba 06. rujna 2023.

8 opasnih predmeta: bebe se doma često igraju njima, a ne bi im trebali biti dostupni

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako zasigurno postoji više nesigurnih kućanskih predmeta nego što ih je na ovom kratkom popisu, s ovim se predmetima se djeca često zaigraju, a uistinu ne bi trebala…

Djeca i mačke – što im je zajedničko? Kupiš im tri nove igračke, oni ih pogledaju, a za pola sata se igraju kutijama u kojima su došle igračke i šuškaju ukrasnim papirom. Upravo tako je i kad ne dobiju nove igračke. Uvijek je zanimljivija od svega vrećica ili kutija ili… Da ne spominjemo uopće one koje im ne dajemo baš tako lako, kao mobiteli i računala. Na one prve često pristanemo, samo da bismo si priuštili nekoliko minuta mira…

Možda te zanima... Mama neuropsiholog: Ovo su igračke koje pomažu razvoju djeteta Vrtić

No, nekad je taj mir preskup i ne bismo trebali olako pristati ispuniti želje djeteta da se igra nekima od kućanskih predmeta, prvenstveno zato što su – opasni. Evo koji su to predmeti koji ne bi trebali nikad završiti kod tvoje bebe.

1. Toplomjer

Djeca vole držati predmete koje koristimo mi, pa tako i one koje koristimo na njima. Još ako se radi o nekom toplomjeru koji ima svjetlo i zvukove…

Zašto je opasno: Sve što sadrži dugmaste baterije mora biti visoko na popisu stvari koje NE smiješ davati djetetu. Dugmaste baterije su izuzetno opasne ako se progutaju jer mogu vrlo brzo opeći jednjak i dušnik. Većina toplomjera sadrži dugmaste baterije i kada te baterije ispadnu, dijete ih može staviti u usta.

Što učiniti: Jednostavno ga uvijek drži izvan dohvata djeteta. To nije opcija za igranje. Možeš pokušati zamijeniti ga nekom igračkom iz seta za liječnike.

2. Daljinski upravljač

Djecu prirodno privlači ono što njihovi roditelji ili starija braća i sestre imaju ili najviše koriste. A to što daljinski čini kao da je magija, pa nije čudo da djecu privlači.

Zašto je opasno: Većina daljinskih upravljača radi na male dugmaste baterije i nesigurni su iz istih razloga kao i toplomjer. Osim tog, neki daljinski upravljači imaju male dijelove i gumbe koji mogu ispasti iz daljinskog – posebno kada se žvaču, hm – pa se isto tako mogu i progutati.

Što učiniti: Nabavi im daljinski prilagođen djeci, po mogućnosti onaj koji ne koristi dugmaste baterije.

3. Ključevi

Sjajne stvarčice koje zveckaju i proizvode druge uzbudljive – naravno da ih djeca vole. Osim toga, roditelji se jako uzrujaju kad nestanu – normalno da će ih obožavati.

Zašto je opasno: Ključevi su najčešće izrađeni od materijala koji u sebi sadrže malu količinu olova. Iako količina olova možda nije dovoljno visoka da odmah izazove trovanje, izlaganje olovu utječe na razvoj djece.

Što učiniti: Nabavi djetetu vlastite ključeve igračke da ih grizu.

4. Bočice za tablete + spremnici

Djecu privlače sjajni predmeti i male posude. Nekima je jako privlačan zvuk koji stvara mućkanje tableta u spremniku.

Zašto je opasno: Rizik od slučajnog gutanja tablete ili više tableta je visok. Iako je većina spremnika za tablete napravljena tako da budu sigurni za djecu, nije uopće neobično da ih dijete ipak uspije otvoriti.

Što učiniti: Potraži spremnike nalik na one u kojima su tablete ili koristi prazne (one koji su primjereni) pa ih napuni raznim predmetima koji proizvode zvukove. No, svakako ih trajno zatvori ljepilom.

5. Slamke

Mala djeca vole pijuckati na slamku. Pijenje na slamku je također dobro za njihov razvoj jer može pomoći u jačanju usana, obraza i jezika.

Zašto je opasno: Slamke su opasne kad dijete ne sjedi mirno dok pije na slamku. Kad krene skakanje ili trčanje sa slamkom u ustima. Slamka (osobito ona od tvrde plastike ili metala) može ozlijediti dijete ako se zabije u djetetova usta ili grlo.

Što učiniti: Promatraj djecu dok koriste slamku i pazi se da se ne igraju sa slamkom u ustima. Nauči djecu da prije igre odlože čaše ili šalice sa slamkom.

6. Krema u tubi

Bebe možda neće odmah privući tuba s kremom za pelene, na primjer, ali dok se roditelj bori s djetetom da mu uspije promijeniti pelenu, često posegnu za bilo kojim brzim i lakim alatom koji im je na dohvat ruke, a to je često krema.

Zašto je opasno: U ovoj dobi gotovo sve prvo ide u usta - a zatim svugdje drugdje. Dijete može sisati i žvakati tubu dok se ne otvori, a dok ti to shvatiš, možda je ono progutalo već određenu količinu kreme, što može biti opasno. Čep također može biti rizik od gušenja ako se slučajno otvori.

Što učiniti: Pripremi sigurne igračke kojima će se beba zabavljati tijekom mijenjanja pelena.

7. Kovanice

Nema uopće dvojbe zašto kovanice privlače djecu – sjajne su i lijepe teksture, a još i zveckaju.

Zašto je opasno: Kovanice predstavljaju opasnost od gušenja, jer mogu brzo dovesti do začepljenja i ometanja dišnih putova.

Što učiniti: Kovanice jednostavno uvijek spremi na sigurno. Možeš potražiti igračku blagajnu u kojoj su novčići za igru prilagođeni djeci.

8. Sitne kockice

Kockice su često omiljena igračka, posebno legići. Lijepih su boja, a taman su dovoljno mali da ih požele staviti u usta. Ove su kocke stvarno korisna i dobra igračka, ali za malo stariju djecu. Uz mlađe moraš biti na oprezu.

Zašto je opasno: Mali predmeti poput kockica mogu uzrokovati gušenje djece ako ih progutaju, osobito dojenčadi i male djece. Također, neke su kockice dovoljno sitne da stanu u druge rupe - poput ušiju i nosa.

Što učiniti: Odvoji igračke po dobi. Nabavi namjenski spremnik u koji ćeš spakirati kockice i druge male igračke i pazi da se spremnik dobro zatvara ili zaključava.

Možda te zanima... Mama upozorila na još jednu opasnost: igračka pop-it predstavlja rizik od gušenja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.