Beba Dohrana 05. travnja 2017.

3 najjednostavnija recepta za prve domaće kašice

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti tri jednostavna i zdrava recepta mame i blogerice Danielle Walker za domaće kašice koje će vaša beba obožavati

Iako bjelanjci mogu biti visoko alergenska hrana za dojenčad, sami žumanjci su bogati kolinom, kolesterolom i drugim hranjivim tvarima te njima možeš hraniti svoju bebu nakon što napuni šest mjeseci, u kombinaciji s majčinim mlijekom. Uz žumanjke, voćne i povrtne kašice su idealan izbor za tvoju bebu. 

Kako bi sačuvala što više hranjivih tvari iz voća i povrća, pokušaj ih pripremati na pari. Budući da probavni sustav bebe nije u potpunosti razvijen do oko 1. godine, dobro je dodati malo zdrave masnoće koja će pomoći u tome, poput kokosovog ulja ili ghee maslaca.

Tri jednostavna recepta za prve domaće kašice predlaže mama, blogerica i autorica bestselera Against All Grain and Meals Made Simple, Danielle Walker:

1. Jabučni pire

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • 2 jabuke, oguljene, narezane na kockice

Stavi pripremljene jabuke u košaricu za kuhanje na pari iznad lonca napunjenog s oko 5 cm vode. Pripazi da voda ne dodiruje košaru. Pokrij te kuhaj na slabijoj vatri 12-15 minuta. Kuhane jabuke stavi u blender i pripremi glatki pire. 

2. Pire od mrkve

kašica od mrkve | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na sitne komadiće
  • 2 žlice vode
  • 2 žličice rastopljenog kokosovog maslaca ili ghee maslaca

Stavi pripremljene mrkve u košaricu za kuhanje na pari u lonac, pazeći da voda u loncu ne dodiruje košaru. Pokrij i kuhaj na slabijoj vatri dok ne omekšaju, oko 12-15 minuta. Mrkve, vodu i maslac stavite u blender dok ne dobiješ glatki pire. Ako je potrebno, dodaj još malo vode dok ne postigneš željenu gustoću. 

3. Pire od žumanjaka

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • 4 jaja
  • oko 15 ml mlijeka po izboru (razrijeđenog do željene gustoće)

Postavi 6 šalica vode u lonac na jakoj vatri. Nakon što voda zavrije, nježno stavi jaja u lonac. Smanji temperaturu na srednje jaku vatru, tako da voda lagano kipi. Kuhaj jaja 7 minuta kako bi postigla mekša kuhana jaja. Izvadi jaja i stavi ih u posudu napunjenu hladnom vodom, na 5 minuta. Oguli ljusku i odbaci bjelanjak te ga sačuvaj za neku drugu upotrebu. Žumanjke i mlijeko stavi u blender dok ne dobiješ glatku kašicu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.