Beba Dojenje 01. kolovoza 2021.

Zaštita dojenja zajednička je odgovornost

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake godine u prvom tjednu kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Inicijativu je pokrenuo Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja, a za cilj ima podizanje svijesti i poticanje aktivnijeg promicanja dojenja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri mjeseca do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Zbog iznimne važnosti dojenja za zdravlje i djece i majki cilj je Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine barem svako drugo dijete u prvih šest mjeseci života bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Dojenje je važan javnozdravstveni prioritet svih zemalja zbog zaštitne uloge koje ima na zdravlje djece i majki. Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj od 2021. do 2025. godine predstavlja temelj za stvaranje uvjeta u kojima bi i Hrvatska dosegnula taj važan cilj.

"Međunarodni tjedan dojenja prigoda je da se prisjetimo kakvu sve podršku društvo može i treba pružiti majkama kako bi im pomoglo da uspješno doje svoje dijete i ustraju u dojenju, ali i očevima i drugim članovima obitelji da i oni podrže tu jedinstvenu blagodat za dijete. Podjelom poslova i preuzimanjem zajedničke odgovornosti u obitelji, promicanjem dojenja i podržavajućom javnom sviješću te omogućavanjem dojenja u prilagođenim prostorima u radnoj sredini i u javnim objektima svi zajedno možemo pomoći u stvaranju okoline koja olakšava dojenje, a time i zdrav razvoj djece”, kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Skok u razvoju Možda te zanima... Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku Beba

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima sva javna rodilišta imaju status rodilišta prijatelja djece, no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazov. Potrebno je i dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, edukaciju zdravstvenog osoblja te toplu podršku cijele zajednice majkama koje žele dojiti, što predstavlja poseban izazov u vremenu pandemije. Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza s porukom "Zaštita dojenja: zajednička odgovornost".

Gdje potražiti pomoć u dojenju?

Ako vam je potrebna pomoć i savjet u dojenju od zdravstvenog djelatnika, najbolje je da isto potražite u rodilištu, laktacijskoj ambulanti ili od zdravstvenog djelatnika koji je položio IBCLC ispit za savjetovanje u dojenju.

Imate li poteškoća s dojenjem možete uvijek nazvati Rodin SOS telefon za dojenje (091/2277-220 i 01/6177-520) i posavjetovati se s iskusnim savjetnicama za dojenje, a savjet možete potražiti i u Facebook grupi Rodina SOS grupa za dojenje. 

Sve zainteresirane trudnice mogu proći i Rodin e-tečaj o dojenju (http://edukacija.roda.hr) te skinuti mobilnu aplikaciju za trudnice,  na kojoj također ima puno informacija o dojenju www.expectingapp.eu/hr   

: Mama i beba, dojenje Možda te zanima... Vodič za dojenje: Sve o dojenju na jednom mjestu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.