Beba Mama poslije poroda 24. travnja 2024.

Koji su uzroci postporođajnog noćnog znojenja i kako si možeš pomoći?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pojačano znojenje je česta pojava koja se javlja u žena iza poroda. Znojenje se javlja najčešće noću, a može biti praćeno ”valungama”. saznajte što uzrokuje noćno znojenje i kako si pomoći...

Ako imate noćno znojenje nakon poroda, to ćete znati - uglavnom zato što vjerojatno imate poteškoća sa spavanjem jer vam je previše vruće. Ali mogu se pojaviti i drugi simptomi - jak tjelesni miris, osjećaj mokrine, umor i razdražljivost... povrh toga što ste već umorni i razdražljivi.

No, koliko god noćno znojenje bilo neugodno, vaše tijelo radi upravo ono što treba kako bi vas održalo zdravim nakon poroda. Vaše tijelo ima 50% više krvi i tjelesnih tekućina tijekom trudnoće kako bi podržalo rast bebe. Ova tekućina više nije potrebna nakon poroda. Prema klinici Mayo, postporođajno znojenje je način na koji vaše tijelo ispire sav višak tekućine koji je pomogao da vi i vaša beba ostanete zdravi tijekom trudnoće.

Možda te zanima... Stvari koje se nisu vratile u normalu ni 6 mjeseci nakon poroda Beba

Što uzrokuje noćno znojenje?

Tijekom trudnoće, vaše tijelo proizvodi velike količine progesterona i estrogena. Nakon što rodite, razine hormona dramatično se mijenjaju. Ove promjene mogu povećati tjelesnu temperaturu noću i, poput valunga u menopauzi, uzrokovati znojenje. “Tijekom trudnoće raste razina estrogena i progesterona. Nakon poroda te razine padaju. Niske razine estrogena oponašaju ono što se događa u menopauzi, neke pacijentice doživljavaju promjene raspoloženja, suhoću vagine, zajedno s noćnim znojenjem.” objašnjava dr. Dara Matseone-Peterssen, MD, MPH, voditeljica odjela opće opstetricije i ginekologije u New York-Presbyterian Allen Hospital, prenosi Motherly

To se još više događa ako dojite, jer rastuće razine prolaktina - hormona neophodnog za dojenje - također djeluju na održavanje niske razine estrogena. “Razlog zašto se majke koje doje znoje noću je taj što isključivo dojenje utječe na vaše hormone, potiskujući ovulaciju i menstruaciju. To je poput menopauze, zbog čega žene imaju slične simptome,” kaže za Yahoo dr. Heather Beall, MD., opstetričarka i ginekologinja u bolnici Northwestern Medicine McHenry.

Koliko dugo traje noćno znojenje nakon poroda?

Obično je potrebno oko dva tjedna nakon poroda da se razina hormona vrati na razinu prije trudnoće. Noćno znojenje trebalo bi postupno opadati nakon tog vremena i obično ne traje dulje od 6 tjedana, iako neki simptomi mogu trajati dulje. U jednogodišnjoj longitudinalnoj studiji provedenoj u Japanu, 29% žena nakon poroda žalilo se na prekomjerno znojenje noću, a udio žena s valovima vrućine dosegao je vrhunac 2 tjedna nakon poroda.

Što učiniti protiv postporođajnog znojenja?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se osjećali ugodnije ako se jako znojite nakon poroda, bilo da je to noću, danju ili oboje.

  • Pijte dovoljno tekućine. Svo to znojenje može vas dehidrirati, pa se pobrinite da pijete puno tekućine. Posebno kada se ujutro probudite nakon napada noćnog znojenja. Ovo je posebno važno ako dojite! Jedan jednostavan način da saznate unosite li dovoljno tekućine? Ako vam je urin obilan i blijedo žute boje, hidrirani ste; ako je taman ili oskudan, niste hidrirani.
  • Pokrijte svoju posteljinu. Stavite mekani ručnik ili jastučić na jastuk da upije dio vlage i pokušajte staviti zaštitnu plahtu ispod posteljine kako biste zaštitili madrac. Ovo može ublažiti nelagodu noćnog znojenja nakon trudnoće i poštedjeti vas pranja posteljine svako jutro.
  • Nosite široku, laganu odjeću. Odaberite pamuk, a ne sintetiku — ili spavajte u prirodi.
  • Uključite klimu ili otvorite prozor. I recite svom partneru da uzme džemper ili dodatni sloj ako je vani hladno.
  • Pospite malo pudera. To će pomoći upijanju viška vlage i spriječiti osip od vrućine.
Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.