Kombinirani probir

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar helluise

    helluise

    Broj poruka: 54

    Prijavi adminu

    drage mame i trudnice…imam 22 godine i trudna sam 8 tjedana,trudnoca mi je najnormalnija, ginekolog mi je na pregledu rekao da se raspitam o kombiniranom probiru na internetu i odlucim da li me to zanima i da li bi to napravila pa da mu na slj.pregledu kazem sto sam odlucila (tad ce taman biti vrijeme za to obaviti)
    procitala sam o tome sa stranice poliklinike Harni i moram priznati da mi ne zvuci bas privlacno i ne razumijem zasto mi je to predlozio jer je to rutinski za žene iznad 30 godina (ili tako nesto)
    ima li neko da je to radio i kakvi su dojmovi?
    i da li ako se moze liječiti ako se otkrije neka nepravilnost?

  • katarinaV

    Broj poruka: 36

    Prijavi adminu

    Mislim da ginekolozi danas to svim trudnicama predlažu bez obzira što je to inače za trudnice dobi 30+ i za one u čijim je obiteljima bilo nekakvih anomalija ploda odnosno bebe. Ja sam rodila u 30-oj i radila sam rani kombinirani probir. To je test koji se sastoji od UZV bebe (znam da se mjeri nuhalni nabor, zaboravila sam što se još uz to gleda), vađenja krvi( analiza krvi na određeni hormon trudnoće) i dobi trudnice. To je test koji daje vjerojatnost ili rizik razvoja down sindroma ili neke druge anomalije, podaci iz tih triju čimbenika unesu se u formulu koja daje vjerojatnost anomalije, i to 1: neki broj. Ne sjećam se brojke no znam da je rizik bio manji od graničnog i po tome nije bilo potreba za daljnim pretragama kao što je amniocenteza iako ne znam koliko je taj test ustvari točan. Test kao test je bezveze, pljugica, no nije  ugodno, nekako vjeruješ da je sve ok no opet brineš se i pitaš što ako zaista test pokaže da postoji vjerojatnost da nešto sa bebom nije u redu ili se to kasnije i potvrdi. Da li ćeš napraviti taj test ili ne, mislim da ovisi i o tome stavu, da li bebicu rodila bez obzira na eventualne anomalije ili neka druga oboljenja ili ne. Porazgovaraj još sa svojim ginekologom i reci mu da ti nije jasno zašto ti predlaže takvo testiranje. A to da li se neke nepravilnosti mogu liječiti, to zaista ne znam, možda ovisno o kojoj se nepravilnosti radi.

  • marijanalana

    Broj poruka: 14

    Prijavi adminu

    Prvo dijete sam rodila sa 27 godina i nisam radila taj test niti mi ga je moja ginekologica spominjala pa mi onda nije palo ni na pamet da sa mojom bebom nešto nije u redu…međutim ovaj put sam ga radila..i zaista nije ugodno…srećom rizik je bio mali…ne znam što bi ja napravila da saznam da mi sa bebom nešto nije u redu..mislim da ne bi mogla pobaciti…uf..teška tema…

  • Avatar mySun

    mySun

    Broj poruka: 25

    Prijavi adminu

    Ja sam danas napravila probir test U 12.tj. Mene je gin. pitao da li ga zelim napraviti ili ne s obzirom da sam 27.god. pa nije obvezan. Ja sam pristala mada kosta 350kn…nisam previse pitala i citala o tome, ne zelim uopce pomisljat o tome da nesto nebi bilo ok. :)

  • Avatar kisica

    kisica

    Broj poruka: 60

    Prijavi adminu

    Treća trudnoća, niti u jednoj nitko mi nije spomenuo niti ponudio bilo koji od testiranja.
    U prvoj sam se susrela sa time da mi beba ima neku crtu na mozgu, da je jedna kk manja od druge, niti jedno od tog nije se pokazalo istinitim.
    Sada sam u trećoj trudnoći, 25 godina, kod ginekologa sam svaka 3 tj., radi uzv, nikada nije ni spomenula da joj nešto ne štima, a kamoli da bi bilo dobro napraviti neki od testova.
    Sve dok ona to ne poteže, neću ni ja. Da nešto nije u redu, valjda bi već rekla do sada :)

  • Avatar Hubertica

    Hubertica

    Broj poruka: 39

    Prijavi adminu

    Ja sam ga radila, iako znam da sindrom Down nije naskjedan ali ipak sam imala potrebu jer i suprug i ja imamo u obitelji djete sa sindromom Down… no sad sam cula da postoji nesto bolje i sigurnije od toga: mislimda se zove niftY test i radi se putem krvi i nije invazivna metoda,

  • martina.sormazban

    Broj poruka: 20

    Prijavi adminu

    Rodila sam 1.dijete u 33.god I nisam radila test jer nikad nebi pobacila. Smatram da je glupo raditi test koji nije 100% siguran, tj.moze pokazati bolest kod djeteta a dijete biti zdravo. Drugo sto mi smeta je sto se amniocentoza izvodi u 5.mjesecu trudnoće, ona je I sama po sebi opasna jer moze izazvati prijevremeni porod a tko ce onda u 5.mjesecu pobaciti ako saznate da je dijete bolesno? Pobacaj se odvija tako da dobijete drip I porodite to dijete. Meni je to strašno I nikada nebih pobacila pa tako ni radila te testove. Drugo sam dijete rodila sa 35god

  • Avatar Mamija

    Mamija

    Broj poruka: 17

    Prijavi adminu

    Bok cure, evo bas sam htjela ovakvu temu pokrenit.
     Imam 28. god, prva trudnoca, i to blizanci, prirodno. Doktor mi je na zadnjem pregledu preporucio taj kombinirani test, za par dana idem kod njega, moram rec sta sam odlucila. Jer sam sad u 10-om tjednu, a to se u 12-om radi. Sada intezivno citam sve na tu temu… i ni sama ne znam sto da radim.
    Htjela bi cut sta vise prica na tu temu, da mi pomognete.
    Hvala :-)

  • Avatar DarijaZ

    DarijaZ

    Broj poruka: 1432

    Prijavi adminu

    ..ja sam ga radila oko 12. tjedna, jer mi je na  redovnom pregledu mjerila nuhalni nabor pa mi je preporucila da jos odem izvaditi krv kad je vec i to napravila….s obzirom da je mjerenje nuhalnog nabora usko povezano sa krvnom slikom koju rade za tu pretragu, odmah sam drugi dan u jutro isla vaditi krv.
    pretraga kosta 350 kn u privatnom labu..ne znam kako je kad radis u bolnici..
    ja imam 27 god,prva trudnoca,svi nalazi su mi uredni, ukljucujuci i ovaj mogla sam ne otici napraviti tu pretragu, ali mene moja ginekologica salje na sve zive pretrage, cisto preventivno !

  • Avatar petrich93

    petrich93

    Broj poruka: 102

    Prijavi adminu

    Ja imam 20 g. i radila ga oko 14 tj u Petrovoj bolnici :)

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.