Preparati koje bi trebalo uzimati prije, tijekom i nakon trudnoće (preporuke mag.pharm.)

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mummy.pharmacist

    mummy.pharmacist

    Broj poruka: 34

    Prijavi adminu

    Drage trudnice i mame, uključila sam se u forum samo iz razloga da svojim savjetima i preporukama pomognem svima koji imaju nedoumica oko uzimanja dodataka prehrani i oko toga što se smije uzimati, a što nije preporučljivo u trudnoći. Inače, mama ću postati početkom travnja, prva beba na putu koja nas jako veseli…imam viška vremena i rado ću pomoći ako imate kakvih pitanja, a ne da vam se do ljekarne:) Slobodno mi se možete javiti i na mail: mummy.pharmacist@gmail.com

    FOLNA KISELINA

    KADA?
    Idealno bi bilo započeti s uzimanjem folne kiseline dva do tri mjeseca prije začeća i obavezno tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

    KOJA DOZA?
    Dnevna potreba za folnom kiselinom kod trudnica je od 400 - 800 mikrograma dnevno.

    ZAŠTO?
    Nedostatak folne kiseline može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta, poznata kao oštećenje neuralne cijevi. U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda. 

    PREPORUKA:
    Solgar – Folacin (400 µg), 100 tableta
    Twinlab – Folna kiselina (600 µg), 100 kapsula
    Kal – Folna kiselina + B12 (800 µg), 100 tableta
    -1 tableta dnevno uz obrok
     
    MULTIVITAMINSKI PRIPRAVCI

    KADA?
    Početi piti nakon prestanka uzimanja folne kiseline  (od 12.tjedna trudnoće) i uzimati tokom cijele trudnoće i razdoblja dojenja (barem 2-3 mjeseca poslije poroda). Ako se ne uzima folna kiselina, onda počnite s multivitaminima (koji imaju i folnu kiselinu) čim zatrudnite.

    ZAŠTO?
    Potreba za vitaminima, mineralnim tvarima i elementima u tragovima jako se povećava u vrijeme trudnoće i tijekom dojenja. Uobičajenom prehranom teško možemo zadovoljiti tu povećanu potrebu.

    PREPORUKA:
    ELEVIT PRONATAL
    -30 filmom obloženih tableta
    Doziranje: 1 tableta tijekom doručka. Ako patite od jutarnjih mučnina, Elevit možete uzeti i popodne ili navečer.
    -jedini registriran kao bezreceptni lijek
    -visok sadržaj folne kiseline i željeza

    TWINLAB PRE-NATAL
    -60 kapsula
    Doziranje: 1 kapsula na dan

    DIETPHARM – CENTRAVIT PRENATAL
    -30 tableta + 30 kapsula omege
    -jedini u kategoriji osigurava širok spektar vitamina i minerala u trudnoći uz omega-3 masne kiseline
    -ne sadrži magnezij!
    Doziranje: 1 tableta i 1 kapsula na dan, poslije glavnog obroka.
     
    SOLGAR – PRENATAL
    -60 tableta
    -pogodan za vegane
    Doziranje: 2 tablete na dan uz obrok
     
    OMEGA

    KADA?
    Omega-3 preporuča se za vrijeme cijele trudnoće, ali je u zadnjem trimestru pojačani unos neophodan zbog razvoja živčanog sustava bebe. Preporuka je uzimanje i za vrijeme dojenja.

    ZAŠTO?
    -poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta (neophodne su za rast i razvoj mozga)
    -smanjuju rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije i postporođajne depresije kod majke

    PREPORUKA:
    CENTRAVIT PRENATAL
    -30 kapsula
    -1 kapsula sadrži: EPA (24 mg) i DHA (172 mg)
    Doziranje: 1 kapsula dnevno

    NATURAL WEALTH – OMEGA-3 NATAL
    -60 kapsula
    1 kapsula sadrži 100 mg DHA
    Doziranje: 2 kapsule dnevno

    NAPOMENA:
    Potrebno je uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina s omjerom EPA i DHA posebno prilagođenim potrebama majke i djeteta u omjeru 1:5. Na deklaracijama bi trebalo točno pisati koliko ima EPA, a koliko DHA. U ovom slučaju, za bebu je puno bitnija DHA od EPA. Na našem tržištu jedino Centravit prenatal ima taj idealan omjer. Ja osobno naručujem preko iHerb-a od Childlife-a Prenatal DHA (80 EPA : 500 DHA) iz razloga što jedem jako malo ribe (trebalo bi 2-3 puta tjedno i paziti koju). Kod nas se više ne može nabaviti ta od Childlife-a.

    Ostale kvalitetne omege (npr. od Solgara, Twinlaba, Kal-a) imaju više EPA od DHA, što je u redu sve do pred kraj trudnoće kada bi ipak trebalo preći na Dietpharm ili NW jer EPA produžuje vrijeme zgrušavanja krvi (pa je treba svesti na najmanju moguću mjeru).
    Oni preparati koji nemaju naveden sastav EPA i DHA su za izbjegavati. Cijena u ovom slučaju opravdava kvalitetu jer je čišćenje ribljeg ulja od teških metala zaista jako skupo.

    Uzimanje vitamina/minerala i omega-3 ne bi trebalo biti u isto vrijeme. Svi vitaminsko-mineralni preparati uzimaju se uz obrok (najbolje doručak), a omega-3 između obroka (može čak i natašte) zbog bolje resorpcije.
     
     ElevitTW-prenatalCentravit prenatalSolgar prenatalKalcij125200 150650Magnezij 100100 -225Željezo6010 914Folna800400600400 
    Uz multivitaminski prenatalni dodatak prehrani nekad je potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij.

    KALCIJ
    - važan za razvoj kostiju vaše bebe, kao i zdrav rast mišića, živaca i srca te pravilno zgrušavanje krvi
    -tijekom trudnoće potrebe za kalcijem rastu, tako da je preporučena dnevna količina oko 1000 mg kalcija
    - ukoliko spadate u skupinu trudnica koje ne konzumiraju dovoljno mlijeka i mliječne proizvode, i ako niste sasvim sigurni da dobivate dovoljno kalcija putem svoje prehrane (četiri obroka hrane bogate kalcijem na dan), osigurajte uredan dnevni unos kalcija putem dodataka prehrani
     
    MAGNEZIJ
    - pospješuje rast maternice te zdrav razvoj bebinih kostiju i organa, sprječava pojavu preuranjenih kontrakcija maternice, kod grčeva u listovima, pomaže ublažiti opstipaciju
    - u trudnoći se svakako preporučuje uzimati dodatne količine magnezija, i to u dozi od 350 do 400 mg/dan, a u fazi dojenja 300 mg na dan.
    - žene koje unose nedovoljno magnezija prehranom, trebaju svakako uzimati nadomjesni pripravak magnezija svakodnevno
    - S obzirom na to da magnezij smanjuje kontrakcije maternice, današnja je preporuka ginekologa prestati uzimati magnezij tjedan dana prije očekivanog termina poroda, kako se porod ne bi prenio
     
    ŽELJEZO
    -budući da su velike količine željeza nužne za krvnu opskrbu ploda i trudnice, razdoblje trudnoće je vrijeme kada ćete trebati željeza više nego ikad u svom životu. Ukoliko će vaše krvne vrijednosti pokazivati snižene vrijednosti željeza u krvi usprkos kvalitetne prehrane, nužno je koristiti i dnevnu dopunu željeza.
    - tijekom trudnoće potrebno je unositi 30 mg željeza dnevno. Neki liječnici svim trudnicama propisuju dodatak željeza tokom drugog i trećeg trimestra kako bi izbjegli anemiju
    - dodatak željeza može uzrokovati zatvor
    - izbjegavajte uzimati željezo s mlijekom jer kalcij sprječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od naranče ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbirati

  • Avatar Ryanne

    Ryanne

    Broj poruka: 754

    Prijavi adminu

    Prije svega, hvala na preporukama.

    I drago mi je da si spomenula iherb jer i ja planiram naručiti omegu preko njega.

    Ono što me još zanima jest što misliš o Vitamin Code Raw Prenatal kapsulama (isto sa iherb-a)? Privukle su me jer osim vitamina imaju još i ekstrakte hrpe povrća i voća, đumbira i probiotika.



    [tickerfactory.com]

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    Odlicno! Ja pijem samo elevit prenatal.

    Imam i zeljezo od twinlaba ali me strah piti ih iako me stalno nesto bolucka zbog sirenja maternice. Mislila sam piti donat mg ali zaboravim uvijek. Kakav je twinlabov magnezij? Pise da je magnezijev oksid na kutijici, guglala sam ali nisam nasla ništa o njemu za vrijeme trudnoce.

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar mummy.pharmacist

    mummy.pharmacist

    Broj poruka: 34

    Prijavi adminu

    Ryanne


    Prije svega, hvala na preporukama.

    I drago mi je da si spomenula iherb jer i ja planiram naručiti omegu preko njega.

    Ono što me još zanima jest što misliš o Vitamin Code Raw Prenatal kapsulama (isto sa iherb-a)? Privukle su me jer osim vitamina imaju još i ekstrakte hrpe povrća i voća, đumbira i probiotika.

    Pa koliko gledam sastav, ima dosta visoku dozu vitamina A i vitamina D što baš nije preporučljivo…eventualno bi se mogle uzimati 1-2 kapsule, umjesto 3, ali onda je nedostatan unos ostalih vitamina i minerala. Isto tako nisam upoznata s kvalitetom tog proizvođača, tako da ja radije ne bi…A i amerikanci imaju drugačije prehrambene navike od nas, tako da bi se ja radije bazirala na preparatima koji su odobreni u Hrvatskoj. Eventualno podržavam naručivanje Omege od Childlife-a ako ne jedete puno ribe.

  • Avatar mummy.pharmacist

    mummy.pharmacist

    Broj poruka: 34

    Prijavi adminu

    Lollypop


    Odlicno! Ja pijem samo elevit prenatal.

    Imam i zeljezo od twinlaba ali me strah piti ih iako me stalno nesto bolucka zbog sirenja maternice. Mislila sam piti donat mg ali zaboravim uvijek. Kakav je twinlabov magnezij? Pise da je magnezijev oksid na kutijici, guglala sam ali nisam nasla ništa o njemu za vrijeme trudnoce.

    Ako pijete Elevit koji ima najviše željeza od svih drugih preparata za trudnice (60 mg!), onda ne trebate dodatno uzimati željezo. Jedino po uputi liječnika (ako ste anemični, ili ako vam je željezo ispod norm.vrijednosti).
    Magneziij će vam pomoći kod olakšanja kontrakcija maternice jer opušta mišiće tako da vam to preporučam. Slobodno možete uzeti magnezij od twinlaba (375 mg) ili od bilo kojeg drugog proizvođača- bitno je da je 300 ili 375 mg. Možda vam je bolje šumeći oblik (Dietpharm, NW) ili u obliku granule koje se diretktno otapaju u ustima (Biolectra, Dietpharm…).

  • Avatar Ryanne

    Ryanne

    Broj poruka: 754

    Prijavi adminu

    mummy.pharmacist

    Pa koliko gledam sastav, ima dosta visoku dozu vitamina A i vitamina D što baš nije preporučljivo…eventualno bi se mogle uzimati 1-2 kapsule, umjesto 3, ali onda je nedostatan unos ostalih vitamina i minerala. Isto tako nisam upoznata s kvalitetom tog proizvođača, tako da ja radije ne bi…A i amerikanci imaju drugačije prehrambene navike od nas, tako da bi se ja radije bazirala na preparatima koji su odobreni u Hrvatskoj. Eventualno podržavam naručivanje Omege od Childlife-a ako ne jedete puno ribe.

    Čula sam za štetnost vitamina A, ali ja sam mislila da se štetnost odnosi na retinoide, a ne na beta karotene (kakvi su u tom pripravku). Ali u tom slučaju ću izbjeći Raw Prenatal. 

    Inače, mogu li se uzimati probiotici u kapsulama u trudnoći? Pretpostavljam da da, ali ne znam koje uzeti jer već sad imam problema s probavom.



    [tickerfactory.com]

  • Avatar mummy.pharmacist

    mummy.pharmacist

    Broj poruka: 34

    Prijavi adminu

    Ryanne


    mummy.pharmacist

    Pa koliko gledam sastav, ima dosta visoku dozu vitamina A i vitamina D što baš nije preporučljivo…eventualno bi se mogle uzimati 1-2 kapsule, umjesto 3, ali onda je nedostatan unos ostalih vitamina i minerala. Isto tako nisam upoznata s kvalitetom tog proizvođača, tako da ja radije ne bi…A i amerikanci imaju drugačije prehrambene navike od nas, tako da bi se ja radije bazirala na preparatima koji su odobreni u Hrvatskoj. Eventualno podržavam naručivanje Omege od Childlife-a ako ne jedete puno ribe.
    Čula sam za štetnost vitamina A, ali ja sam mislila da se štetnost odnosi na retinoide, a ne na beta karotene (kakvi su u tom pripravku). Ali u tom slučaju ću izbjeći Raw Prenatal. 

    Inače, mogu li se uzimati probiotici u kapsulama u trudnoći? Pretpostavljam da da, ali ne znam koje uzeti jer već sad imam problema s probavom.

    Točno, beta-karoten kojeg tijelo pretvara u vitamin A, puno je korisniji i nije povezan s toksičnošću, ali
    preporučena dnevna količina je 4000 IU beta karotena, a u ovom preparatu ga ima 5000 IU, i teško je garantirati da sav potječe od beta karotena…

    Probiotike možete bez problema…(Biorela, Normia, Prolife…), a ako imate problema s napuhnutosti onda bi preporučila Flobian.

  • Avatar dillb

    dillb

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    imam i ja jedno pitanje… ja sam kupila sensilab vitamine i minerale (kupuju se preko neta jer ih nema u ljekarnama) pa me zanima kakvo je tvoje mišljenje o tom preparatu vezano za planiranje trudnoće, odnosno trudnoću? 

  • kala3

    Broj poruka: 35

    Prijavi adminu

    I meni treba savjet. 
    Pijem centravit prenatal i magnezij sumeci. Sve popijem odjednom nakon glavnog obroka. Da li je to ok ili bi bilo bolje da pijem odvojeno, omegu, pa tabletu pa magnezij?
    Koji je Vas savjet kada sta piti?

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    mummy.pharmacist


    Lollypop


    Odlicno! Ja pijem samo elevit prenatal.

    Imam i zeljezo od twinlaba ali me strah piti ih iako me stalno nesto bolucka zbog sirenja maternice. Mislila sam piti donat mg ali zaboravim uvijek. Kakav je twinlabov magnezij? Pise da je magnezijev oksid na kutijici, guglala sam ali nisam nasla ništa o njemu za vrijeme trudnoce.
    Ako pijete Elevit koji ima najviše željeza od svih drugih preparata za trudnice (60 mg!), onda ne trebate dodatno uzimati željezo. Jedino po uputi liječnika (ako ste anemični, ili ako vam je željezo ispod norm.vrijednosti).
    Magneziij će vam pomoći kod olakšanja kontrakcija maternice jer opušta mišiće tako da vam to preporučam. Slobodno možete uzeti magnezij od twinlaba (375 mg) ili od bilo kojeg drugog proizvođača- bitno je da je 300 ili 375 mg. Možda vam je bolje šumeći oblik (Dietpharm, NW) ili u obliku granule koje se diretktno otapaju u ustima (Biolectra, Dietpharm…).

    Pardon, htjela sam napisat da imam magnezij od twinlaba, ne zeljezo…zeljezo mi je prilicno visoko od elevita.

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.