Native sadržaj 23. travnja 2024.

Kako prepoznati ima li dijete alergije ili je prehlađeno?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bilo da se radi o alergijama ili prehladi, važno je kod djeteta izgraditi jak imunitet te što prije krenuti u obračun sa simptomima.

Prepoznati razliku između prehlade i alergije može biti zahtijevan zadatak čak i za odrasle, posebno tijekom prevrtljivog proljeća koje donosi ekstremne promijene temperature. Još je teže s djecom koja ne mogu tako jasno komunicirati što ih točno muči, ako se pravi uzrok ne liječi na vrijeme, mogu se javiti još intenzivniji simptomi poput kroničnog umora. Ipak, postoje neke ključne razlike koje mogu upućivati na to je li vaše dijete alergično ili se ipak radi o virozi. 

Simptomi prehlade i alergije kod djece

Baš kao i odrasli, djeca mogu razviti alergijske reakcije kada su izložena određenim česticama poput dlake životinja, prašini ili peludi drveća i trava. U tom slučaju njihov imunosni sustav prejako reagira na alergene te potiče oslobađanje histamina i drugih spojeva u krvotok. Ova reakcija uzrokuje uobičajene simptome alergije kod djece, uključujući:

  • Svrbež očiju
  • Suzne oči
  • Curenje nosa
  • Kašalj i otežano disanje
  • Kihanje
  • Ponekad grlobolju.

S druge strane, prehlada je zarazna virusna infekcija. Djeca mogu doći u kontakt s virusima koji izazivaju prehladu putem direktnog kontakta između vršnjaka, kontakta s respiratornim kapljicama u zraku ili u dodiru s virusima koji se zadržavaju na raznim površinama. Uobičajeni simptomi prehlade kod djece mogu uključivati:

  • Curenje nosa
  • Kašalj i otežano disanje
  • Kihanje
  • Grlobolju
  • Umor
  • Blage bolovi u tijelu
  • Povišenu temperatura u nekim slučajevima. 

5 ključnih razlika između alergije i prehlade kod djece

Kao što vidimo, simptomi prehlade i alergije kod djece su iznimno slični, a ako se ne javi povišena temperatura, šanse su velike da ćete ih zamijeniti. Ipak, možete potražiti neki od ovih znakova kako bi razlikovali prehladu od alergije.

1. Ako je dijete mlađe od jedne godine, vjerojatno je prehlađeno

Neobično je da se djetetu mlađem od jedne godine dijagnosticira sezonska alergija. Kod alergija se obično dijete mora izložiti alergenima nekoliko puta da bi dobilo alergijsku reakciju, što je kod jako male djece rijetko. Ne može se potpuno isključiti šansa da će imati alergijsku reakciju na nešto tijekom prve godine života, ali tipične sezonske alergije obično pogađaju nešto stariju djecu.

2. Povišena temperatura ukazuje na prehladu ili virusnu infekciju, a ne na alergije

Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, gotovo sigurno ima prehladu ili neku drugu vrstu virusne bolesti, a ne alergiju. Povišena temperatura je jedan od glavnih pokazatelja budući da ju alergije ne uzrokuju. Ipak, prehlada se može javiti i bez povišene temperature, pa je u tom slučaju važno potražiti druge znakove.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

3. Umor i iscrpljenost obično ukazuju na prehladu ili virusnu bolest

Ako vaše dijete ima simptome prehlade i osjeća se iscrpljeno, vjerojatno je prehlađeno ili ima virusnu bolest. I djeca koja boluju od sezonskih alergija se obično ne osjećaju dobro, ali ipak još uvijek mogu normalno funkcionirati i ići u školu ili vrtić, dok će ih virusna infekcija u tome spriječiti.

4. Provjerite oči djeteta 

Suzne oči koje svrbe obično ukazuju na alergije, a ne na prehladu. Također, potražite je li došlo do promjene boje ispod donjeg kapka djeteta - ako je on ljubičaste ili crvene boje, velike su šanse da se radi o alergijama. Drugi uzrok ovako obojenog kapka je genetska predispozicija za ovu karakteristiku što tada nema poveznicu s prehladom ili alergijom.

5. Pratite iscjedak iz nosa djeteta

Bistri, rijetki iscjedak iz nosa, zajedno sa suznim očima i svrbežom, sugerira da se vaše dijete možda ima alergiju. Naravno, djeca s običnom prehladom također mogu imati bistre sekrecije, no gusti iscjedak iz nosa, bez obzira na boju, sugerira prehladu ili neki drugi infektivni proces.

Kako spremno dočekati sezonu prehlade i alergije?

Ako ustanovite da vaše dijete pati od alergija, najprije je potrebno ublažiti postojeće simptome te zatim poraditi na tome da spriječite sve potencijale buduće. Odlično rješenje dolazi iz prirode u obliku ulja crnog kima, prozvanim i tekućim zlatom. Kako ga opisuju drevni narodi, ulje crnog kima "liječi sve osim smrti", a sve je više i znanstvenih dokaza koji to potvrđuju. Važno je istaknuti da se ulje crnog kima ne preporučuje koristiti za djecu mlađu od dvije godine.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Jedan od glavnih i najpotentnijih utjecaja ulja crnog kima je upravo njegovo svojstvo da ublaži simptome alergije i posluži kao preventiva ako se na vrijeme krene koristiti. Prema istraživanju iz 2011. godine, nakon svakodnevne konzumacije ulja crnog kima kroz dva tjedna, zabilježeno je olakšanje simptoma kao što su začepljen nos, svrbež nosa, curenje nosa i kihanje, a pomoći će i kod problema s astmom. Osim što je korisno za alergije, regulira i imunitet, a upravo je to ključ prevencije prehlada i drugih viroza. 

Uz ulje crnog kima, za izgradnju snažnog imuniteta iznimno su korisna još dva ulja: ulje oraha i ulje divljeg lana. Za djecu je iznimno važan unos omega kiselina i u najmlađoj dobi, a ulje divljeg lana osigurat će im potrebnu dozu alfa-linolenske masne kiseline te vitamina E. Ulje divljeg lana smatra se najboljim hladno prešanim uljem koje se na tržištu može preporučiti za konzumaciju svim dobnim skupinama, od dojenčadi do seniora. Imunitet će biti posebno spreman za sve izazove ako u kombinaciju dodate ulje oraha koje je također odličan izvor omega-3 masnih kiselina, ali i minerala poput magnezija, željeza i fosfora. 

Za sebe i dijete odaberite samo najbolja prirodna ulja

Priroda nam nudi rješenje za gotovo svaki problem koji imamo, no nisu svi proizvodi koje nalazimo na tržištu jednako iskoristili njezin puni potencijal. Kod pripreme ljekovitih ulja, veliku ulogu igra i podrijetlo namirnice, ali i sam proces kojim je dobiveno. Zato je najbolja adresa za potpuno prirodna ulja uvijek bio Matičnjak koji u svoje proizvode stavlja 100 % ljubavi i 0 % kemije. U Matičnjaku ulje crnog kima, ulje divljeg lana i ulje oraha nastaje isključivo pažljivim hladnim prešanjem što osigurava najveću kvalitetu proizvoda i postojanost svih aktivnih tvari koje iscjeljuju organizam. 

 | Author:

Matičnjak ulje crnog kima dobiva se prešanjem u malim serijama, na tjednoj bazi, što kontrolu kvalitete čini još preciznijom. Baš kao i Ulje divljeg lana te Ulje oraha, pakira se u tamne bočice koje štite prirodne aktivne tvari  i osigurava da će biti korisno do zadnje kapljice. Posjetite Matičnjak web shop i stvorite svoju malu prirodnu ljekarnu, bilo da tražite način kako izgraditi zdrav imunitet svog djeteta ili olakšanje od sezonskih alergija. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.