Roditelji 30. studenoga 2023.

Čini se da su roditelji podijeljeni oko ovog: treba li čuvati dječje zubiće – zauvijek?

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su izrazito sentimentalna bića. Barem većinom, ako ne isključivo. No, nekad ipak znaju pretjerati – ako se pita neke. Ma, sve ćemo objasniti.

Čekaš te zubiće da izrastu, čekaš, pa se veseliš svakom i samo što ne slaviš kad se koji pojavi. I onda se najednom pokaže taj bijeli niz u ustima tvog najdražeg bića, a ti im se diviš. I onda – oni počnu ispadati. Čini ti se da se ni ne okreneš, a zapravo prođe poprilično vremena. No, kad počnu ispadati, zapravo ne znamo kako se osjećati. Jesmo li sretni? Tužni? Smiješni su bez zubića, to je sigurno, ali opet… To je znak da rastu.

Možda te zanima... Koliko novčića ostavlja Zubić vila? Mama ostala iznenađena odgovorima nekih roditelja Roditelji

Ispadanje zubića je definitivno prekretnica o kojoj roditelji ne znaju što misliti. Oni su mali, ali su veliki… To je otprilike tako nekako. No, s druge strane, djecu to veseli – jer, ipak, to je znak da će ih sad povremeno noću posjećivati Zubić vila. Da, znamo da je to američki običaj, ali mi smo ga itekako usvojili i prakticiramo s klincima. I ona vječna rasprava – ostavlja li Zubić vila zubić pod jastukom kad ostavlja „poklon“ ili ga nosi sa sobom.

No, kako god bilo i kojim god smjerom odlučiš ići, ti zubi ostaju u tvom domu – skriveni ili ne, to je pitanje onog prije. No, do kad se to čuva? Odnosno što zapravo napraviti s tim zubićima i je li ih u redu jednostavno nekad, jednom ili odmah nakon posjeta Zubić vile – baciti? Oko tog se pokrenula rasprava zbog isječka iz jednog podcasta i postala viralna.

Podcast We're Here to Help koji vode Jake Johnson i Gareth Reynolds započeo je raspravu o tome je li slatko ili jezivo čuvati dječje zube. Johnson, najpoznatiji po ulozi Nicka Millera u seriji „Nova djevojka“, podijelio je da je ideja o bacanju zuba njegova djeteta "šokantno tužna".

Johnson je tom prilikom rekao "Obožavate te zube. Gledali ste ih kako rastu, a onda ispadnu i to znači da oni više nisu bebe". Tada je zaključio, odnosno istaknuo da je logično zaključiti da on nije bacio dječje zube. Johnson je rekao da je sačuvao sve zube, iako je dodao da ih nije baš spremio na neko sigurno mjesto. Kad ga je Reynolds pitao gdje su ti zubi, on je odgovorio:

„Oh, Bože. Upravo sam ih bacio na je**nu policu. Upravo sam ih bacio natrag. Ne znaš čak ni kome pripadaju. To su samo mrtvi mliječni zubi. Ne znaš čiji su zubi čiji,“ rekao je smijući se.

@heretohelppod Replying to @Alicia ♬ original sound - We're Here to Help Podcast

Nakon ove Johnsonove „ispovijesti“, pratitelji su se javljali svojim komentarima na TikToku i izrazili vlastito mišljenje o čuvanju djetetovih mliječnih zubića kao uspomene.

"Imam 2 djece. Imam njihove zube na ogrlici koju nosim. Po dva", napisala je jedna žena.

Druga je napisala: "Pronašla sam limenku svojih zuba kad sam imala 10 godina u maminoj ladici i to je promijenilo moj pogled na stvarnost."

“Čudno je držati ih, ali čudno je i bacati dijelove svoje djece. Ne znam pravi odgovor! Naši su u ladici,” iskreno je napisao jedan korisnik i dobio puno lajkova.

“Tako mogu shvatiti ovo! Moram ih krišom spašavati usred noći kad sam zubić vila i nikad ih nisam označila,” priznala je jedna mama.

Jedan korisnik je realistično i ozbiljno predložio: “Zadrži zube! Imaju matične stanice koje se mogu koristiti za uzgoj zamjenskog tkiva/kostiju!”

I nitko od ovih ljudi, roditelja, nije u krivu. U nekim državama već postoje banke zuba koje se čuvaju upravo s ciljem čuvanja matičnih stanica, ali kod nas to još nije niti u povojima. To bi imalo smisla, uistinu.

A dotad ćemo ih čuvati spremljene samo da ih ne bismo bacili, u nekoj ladici koja je prva pod rukom kad ih noću izvučemo ispod jastuka. Ili ih baciti? Koja je tvoja opcija?

Škripanje zubićima kod djece Možda te zanima... Zašto djeca škripe zubićima u snu? Evo što kaže stomatologinja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.