Roditelji Sretna mama 29. svibnja 2022.

'Helikopter' roditeljstvo sve je češće, no zašto zapravo šteti djeci?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koji je najbolji način odgoja djeteta? O ovom pitanju i danas se žustro raspravlja - i vrlo vjerojatno znate nekoga tko misli da je njihov put najbolji.

Potreba roditelja da njihovo dijete bude sigurno i sretno, jedan je od razloga zašto u mnogim državama i dalje prevladava, često izrugivani roditeljski stil; helikoptersko roditeljstvo. Osobine ovog stila roditeljstva ponekad se čine jednim od najboljih načina odgoja sretne i uspješne djece, no stručnjaci upozoravaju da ovakav odgoj može učiniti više štete nego koristi.

Što je 'helikopter' roditeljstvo?

Svaki roditelj želi da njegova djeca budu sretna i uspješna. Pa kada se pruži prilika, tko ju ne bi iskoristio i olakšao život svom djetetu; napisao mu domaću zadaću ili ga opravdao zbog markiranja?

To je instinktivno ponašanje, ali neki roditelji “podržavanje” podižu na drugu razinu i lebde nad svojom djecom poput helikoptera - otuda i naziv helikoptersko roditeljstvo. Najbolji način za opisivanje ovog tipa roditeljstva (koje se naziva i cosseting) jest "hiper-uključenost u djetetov život".

Helikoptersko roditeljstvo suprotno je roditeljstvu u kojem se potiče neovisnost i razmišljanje o sebi i svojim postupcima, ali je usko povezano s roditeljstvom kosilica gdje roditelj "kosi" - slikovito rečeno - bilo koji problem s kojim se dijete može suočiti, tako da se dijete nikada ne osjeća povrijeđeno ili razočarano. Iako se posljednjih godina o helikopterskom roditeljstvu često raspravlja, ono nije novi pojam. Metafora je prvi put upotrijebljena 1969. u knjizi pod naslovom "Između roditelja i tinejdžera" koju je napisao dr. Haim Ginott.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako izgleda helikoptersko roditeljstvo?

Helikoptersko roditeljstvo postoji i dolazi u mnogim oblicima. Neki smatraju da ono posebno utječe na tinejdžere i studente, ali u osnovi ono započinje u mnogo ranijoj dobi, a nastavlja se i u odrasloj dobi.

Ovako izgleda helikoptersko roditeljstvo u različitim fazama života.

Vrtić:

  • neprestani nadzor nad svime što dijete radi.
  • roditelji pokušavaju spriječiti svaki manji pad
  • nikada ne dopuštaju djetetu da se igra samo
  • neprestano traže od odgojiteljice potvrde o napretku
  • ne potiču neovisnost i samostalnost
  • stav da dijete treba biti zaštićeno od svih izazova i neprilika u životu, pod svaku cijenu

Osnovna škola:

  • roditelji razgovaraju sa školskim djelatnicama kako bi bili sigurni da dijete ima određenog učitelja kojeg se doživljava kao najboljeg
  •  odabiru mu prijatelje
  •  upisuju ih u aktivnosti bez njihovog znanja
  •  dovršavaju domaće zadaće i školske projekte umjesto djece
  •  odbijaju dopustiti djetetu da samo rješava probleme

Tinejdžerske godine i odrasla dob:

  •     roditelji su pretjerano uključeni u njihov akademski rad i izvannastavne aktivnosti kako bi ih zaštitili od neuspjeha ili razočaranja
  •     kontaktiraju profesore u školi i na fakultetu zbog loših ocjena
  •     interveniraju u nesuglasicama s djetetovim prijateljima, suradnicima ili poslodavcem

Koji su uzroci helikopterskog roditeljstva?

Helikoptersko roditeljstvo ima različite uzroke, a ponekad su u srži ovog odgojnog stila duboko ukorijenjeni problemi. Mogući uzroci su:

  • Strahovi povezani s budućnosti

Neki roditelji čvrsto vjeruju da ono što njihovo dijete danas radi ima ogroman utjecaj na njihovu budućnost, a helikopter se nudi kao način za sprečavanje teškoća kasnije u životu.

  • Anksioznost

Neki roditelji postaju tjeskobni i emocionalno se raspadaju kada vide da im je dijete povrijeđeno ili razočarano, pa će učiniti sve što je u njihovoj moći da se to ne dogodi. No ono što možda ne shvaćaju jest to da su povreda i razočaranje sastavni dio života i pomažu djetetu da raste i postane otpornije.

  • Potraga za smislom

Helikoptersko roditeljstvo može nastati i kada se identitet roditelja "umota" u postignuća njihova djeteta.

Možda se roditelj helikopter nije osjećao voljenim ili zaštićenim od vlastitog roditelja i zakleo se da se njegova djeca nikada neće tako osjećati.  

  • Pritisak vršnjaka

Pritisak vršnjaka nije samo problem iz djetinjstva - on utječe i na odrasle. Dakle, roditelji koji su okruženi i sami s roditeljima helikopterima mogli bi osjećati pritisak te posljedično oponašati ovaj stil roditeljstva, iz straha da će drugi pomisliti da nisu dobri roditelji.

Pitanje od milijun dolara: Je li helikoptersko roditeljstvo korisno?

Do neke mjere ono može biti korisno, barem za roditelja. Naime, postoje istraživanja koja sugeriraju da roditelji koji su jako uključeni u živote svoje djece uživaju veću sreću  u svom životu. No, druga istraživanja sugeriraju da stalna uključenost može dovesti do toga da neka djeca teže prolaze u školi i šire.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock


Koje su posljedice roditeljstva helikopterom?

Iako neki roditelji helikoptersko roditeljstvo vide kao dobru stvar, djeca u kasnijoj dobi mogu razviti nisko samopouzdanje ili nisko samopoštovanje. To se događa zato što s odrastanjem dijete može sumnjati u vlastite sposobnosti jer nikada ništa nije moralo samostalno dokučiti. Mogli bi osjetiti da im roditelji ne vjeruju da sami donose odluke, pa čak i početi preispitivati ​​jesu li spremni za upravljanje vlastitim životom.

Osjećaj niskog samopouzdanja i niskog samopoštovanja može postati toliko snažan da dovodi do drugih problema, poput tjeskobe i depresije. A ti osjećaji ne nestaju jednostavno samo zato što dijete postaje starije.

Teško je provesti istraživanje jer izraz  helikoptersko roditeljstvo nije službeni medicinski ili psihološki pojam - i obično se koristi na pogrdan način.

Međutim, jedna studija iz 2014. koja je procjenjivala utjecaj ovog stila na studente otkrila je da su studenti koje su odgojili takozvani roditelji helikopteri vjerojatnije bili na lijekovima protiv anksioznosti i depresije. Studija je, međutim, bila ograničena jer se bavila prilično uskom populacijom u Turskoj koja je bila uglavnom ženskog spola.

Kako izbjeći helikoptersko roditeljstvo?

Evo kako se osloboditi i potaknuti neovisnost od svog djeteta:

    -Umjesto da se usredotočite na sadašnjost, razmislite o mogućim dugoročnim učincima helikopterskog roditeljstva. Zapitajte se želim li da se moje dijete uvijek oslanja na mene ili želim da razvije životne vještine?

    -Ako su vaša djeca dovoljno stara da učine nešto za sebe, dopustite im i borite se protiv nagona da intervenirate.

    -Neka djeca donose odluke koje odgovaraju njihovoj dobi. Dopustite  djetetu da odabere željenu izvannastavnu aktivnost ili hobije, a starijoj djeci dopustite da odaberu koje će satove pohađati.

    -Dopustite djetetu da pogriješi.

    -Naučite ih životnim vještinama kao što su kuhanje, čišćenje, pranje rublja, interakcija licem u lice i kako razgovarati sa svojim učiteljima.

Naravno, svaki je roditelj u nekom trenutku učinio malo više da olakša život svom djetetu. Problem je kada to postane uobičajeni način djelovanja koji ometa zdrav razvoj djeteta.

Zanimat će te i...

Možda te zanima... 'Lokva' roditelji: Zašto svijet treba više ovakvog tipa odgoja? Roditelji Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić Možda te zanima... Smanji očekivanja: Ponekad stvari koje očekujemo od djece mogu činiti više štete nego koristi Vrtić Možda te zanima... Roditeljske greške zbog kojih su djeca nestrpljiva, misle da su povlaštena i dosađuju se Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.