Roditelji Sretna mama 22. studenoga 2023.

Kako maknuti blokade koje su nastale zbog očekivanja koje društvo nameće mamama?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje provedeno u Americi je pokazalo da za mame dan počinje oko 6.23 i završava oko 20.30. Svaki dan rade 14 sati dnevno, odnosno 98 sati tjedno. Tko bi to normalan radio na bilo kojem poslu? Pa, opet mame to rade. Ali to nije sve.

Mediji konstantno nameću razne ideale koje mame svjesno ili podsvjesno nastoje dostići. Tu su u očekivanja koja im društvo nameće ili koja one same imaju. Mama mora biti uspješna na poslu, uvijek imati pripremljen obrok, kuća treba blistati, mora uvijek biti dobro raspoložena, uvijek spremna pomoći djeci oko bilo kakvih problema ili obaveza. Naravno uz sve to mora biti sexy i imati vremena za supruga. I, nikako ne smije zaboraviti na sebe!

Međutim, ono što se zaboravlja je činjenica da ta očekivanja i slike nije moguće dostići jer nisu realne. Jer stvarna mama to jednostavno fizički ne može. I što se događa kada mama pokušava dostići te standarde, a nikako u tome ne uspijeva? Obično se tada javlja najstroža samokritika. Mame se osjeća sve gore i lošije. Malo po malo stvara svoju sliku mame – mame koja nije dobra mama. Tek tada mama počne prihvaćati sebe kakva je, tek tada će zavoljeti sebe, odagnati brojne blokade i biti sretna. A sretna mama znači i sretnu obitelj.

Ono što je važno je da mame uvide da majčinstvo nije nešto što se razvija samo od sebe. Majčinstvo je nešto što se uči i razvija. Kao i za svaku drugu vještinu i za majčinstvo je potrebno vrijeme i netko tko će mamu voditi na njezinom putu. A prvi korak u tome je da mama naučiti voljeti sebe, prihvatiti sebe kakva je i maknuti brojne blokade koje su nastale zbog očekivanja i ideala koje joj nameće društvo. Upravo će joj u tome pomoći dvije mame i stručnjakinje koje su oblikovale svoja silna znanja i preko 15 godina iskustva u radionice koje će pružiti mamama svu potrebnu podršku i pomoć.

O ciklusu radionica Sretna mama = Skladna obitelj

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Iva Brčić, mag. soc./phil. i Sandra Pavičić, family coach Radionice vode Iva Brčić, mag. soc./phil. i Sandra Pavičić, family coach

Radi se interaktivnim radionicama s kojih će svaka polaznica otići ne samo s hrpom znanja nego o i praktičnim alatima koje će odmah moći primijeniti u svakodnevnim izazovnim situacijama.

Teme 3. radionice u nizu, Budi svoja najveća podrška:

- osvještavanju samokritike

- samosuosjećanjem

- kako biti nježna prema sebi

- koja to očekivanja i uloge imamo

- kako promijeniti svoju priču

Radionica Budi svoja najveća podrška održat će se u subotu 3.12. u 10:15 sati na adresi Kukuljevićeva 15 u Zagrebu i online.

Cijena:

Cijena jedna radionice je 17 eura

Paket 5 radionica je 73 eura

Za sve dodatne informacije i prijave javite se na najsretnijabeba@gmail.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.