Roditelji Tatina zona 23. prosinca 2023.

'U ime siromašnih obitelji, zamolio bih roditelje da djeci ne kupuju skupe darove od Djeda Mraza'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za djecu iz siromašnih obitelji ovo doba godine može se činiti posebno grubim i okrutnim. No, postoji nešto što mi ostali možemo učiniti da ublažimo barem mali dio njihove patnje, postoji način da ublažimo njihov osjećaj manje vrijednosti...

U nastavku prenosimo pismo jednog tate koji će te zasigurno potaknuti na razmišljanje.

Roditelji, prestanite davati svojoj djeci skupe i velike darove od Djeda Božićnjaka!

Zašto je ovo važno? Jer se djeca neizbježno uspoređuju - i djeca iz siromašnih obitelji će se pitati zašto im je Djed Mraz donio samo čarape i bojanku, kad je njihovoj susjedi Sari donio najnoviji mobitel. Kao netko tko je kao dijete doslovno dobio dugove od Djeda Mraza, mogu vam iz prve ruke reći da je to nešto što djeca primjećuju i o čemu razmišljaju. I nije dobar osjećaj.

Djeca iz obitelji s niskim primanjima (pre)rano shvate da je život okrutan i nepravedan. Kad odrasteš u siromaštvu, brzo odrasteš. Postaješ mnogo ciničniji nego što bi bilo koje dijete trebalo biti. Ako na neki način uspiješ preživjeti prvih nekoliko godina, a da pritom sačuvaš makar djelić "normalnog" djetinjstva, to je pravo čudo.

Nada da će vam Djed Božićnjak donijeti barem nešto, bilo što za Božić, može biti samo djelić nade u inače sumornom blagdanskom vremenu. Ali kada vidite da je Djed Božićnjak drugoj djeci dao polovicu dućana s igračkama, a možda je potpuno preskočio vašu kuću, to samo pojačava osjećaj da ste "manje vrijedni" od druge djece.

Siromašna djeca razumiju što znači nejednakost, i to prilično rano. Oni znaju da neki roditelji imaju više novca od drugih i mogu si priuštiti kupnju skupljih darova. Ali "Djed Mraz" nije ograničen takvim proračunskim problemima, pa je djeci koja u njega vjeruju, njegov naizgled nepravedan i nedosljedan proces darivanja teže shvatiti.

Možda te zanima... Kada biste djeci trebali reći 'istinu' o Djedu Mrazu? Vrtić

Ako pomaže djeci, zašto je ova ideja kontroverzna?

Za one koji slave Božić, a čije božićne proslave uključuju Djeda Božićnjaka i mnogo darova koje on navodno donosi, ideja skromnog popisa za Djeda Mraza očito je gorući problem. Što me, iskreno, pomalo šokira, jer se čini da bi to bio samo osnovni zdrav razum – nešto oko čega bismo se svi mogli složiti. Pokušati djecu kojoj je život već dovoljno surov poštedjeti dodatne tuge. 

Ako ste proveli malo vremena na društvenim mrežama u ovo doba godine, sigurno ste naišli na objave ili memove koji mole roditelje da stave svoja imena na skupe darove, umjesto da dopuste Djedu Mrazu da preuzme zasluge.

Kad god se rasprave o ovoj temi pojave na internetu, posebno u grupama za roditelje na Facebooku, odmah potaknu žestoku i strastvenu raspravu. Neki reagiraju s empatijom, potpuno shvaćajući zašto bi ovaj problem mogao uzrokovati bol siromašnoj djeci. Mnogi roditelji priznaju da je to nešto o čemu nikada nisu razmišljali. S druge strane uvijek postoji skupina roditelja koja reagira s ogorčenjem i bijesom. 

Ako svom djetetu želite kupiti automobil koji košta više od stvarnih automobila mnogih ljudi, imajte to na umu. Ideja je jednostavno poticati empatiju i razumijevanje. Probuditi razmišljanja o problemu o kojem mnogi ljudi možda prije nisu razmišljali jer su imali luksuz da nikada ne moraju razmišljati o tome.

Voli li Djed Mraz samo bogatu djecu?

Dragi roditelji, slobodno se možete razbacivati ​​skupocjenim darovima.  Sve što tražimo je da svojoj djeci kažete da su ti darovi od vas, roditelja, a ne od mitskog čarobnjaka sa Sjevernog pola koji navodno dijeli darove na temelju toga jesu li djeca zločesta ili dobra. 

U suprotnom, dopuštate svojoj djeci da misle da Djed Mraz voli samo bogatu djecu. Djeca iz obitelji s niskim primanjima tijekom blagdana imaju mnogo ozbiljnih poteškoća i briga, poput brige hoće li biti gladna i hiće li u njihovim domovima biti dovoljno toplo.  Ali to su veliki problemi, oni koji zahtijevaju sustavnu transformaciju.

Za razliku od mnogih drugih problema vezanih za siromaštvo, ovo ima jednostavno rješenje. I ne zahtijeva sudjelovanje zakonodavaca ili donositelja politika u njegovom riješavanju. Zapravo, potpuno ovisi o nama samima. Lako je i bezbolno je. I neće oduzeti ništa vašoj obitelji. 

Ovo je samo mali poticaj za razmišljanje dok sastavljate popis darova i dvaput ga provjeravate."

Možda te zanima... Treba li bebama kupovati poklone za Božić? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.