Roditelji Zanimljivosti 01. veljače 2019.

Roditelj koji je dobro vs. dobar roditelj: Što je našoj djeci važno?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često zaboravljamo da je našoj djeci najvažnije da budemo DOBRO, a ne dobri. Jer kada smo mi dobro, kada smo uravnoteženi, smireni i zadovoljni sa sobom, našu djecu hranimo osjećajem sigurnosti i spokoja

Svi se mi jako trudimo biti dobri roditelji. Osigurati našoj djeci bezbrižno, sretno, sigurno djetinjstvo, puno ljubavi i nježnosti. Unatoč tome što se svi oko nas svojski trude definirati “dobrog roditelja”, to uopće nije jednostavno. Neki od nas su glasni, neki samozatajni; neki lako planu, a neki imaju živce od čelika; nekima je važan red i disciplina, a neki uživaju u zdravoj količini kaosa i nereda; neki su izrazito protektivni, a neki vrlo opušteni; neki obožavaju sport, a neki dane provedene uz knjigu.

Često zaboravljamo da je našoj djeci najvažnije da budemo DOBRO, a ne dobri. Jer kada smo mi dobro, kada smo uravnoteženi, smireni i zadovoljni sa sobom, našu djecu hranimo osjećajem sigurnosti i spokoja. Pokazujemo im da se mogu osloniti na nas i vjerovati nam. Dajemo im do znanja da smo tu za njih, te da možemo podnijeti i iznijeti sve što nam zahtjevne dječje razvojne faze donose. U tom procesu edukacija je jako važna. Kada mi kao roditelji postanemo svjesni da je naš dvogodišnjak legitimno emocionalno nezreo, njegovi temper tantrum postaju prilika za emocionalno sazrijevanje. Kada shvatimo da je kontriranje i kontinuirano “NEĆU” koje čujemo od našeg djeteta potrebno za formiranje njegovog osjećaja sebe, tu fazu počinjemo gledati drugačijim očima. 

Možda te zanima... Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi Vrtić

Kao roditelji želimo odgojiti samosvjesnu, samostalnu, emocionalno zrelu, iskrenu, autentičnu i u konačnici sretnu djecu. Uz sav trud i najbolju namjeru, često nailazimo na brojne frustracije i prepreke. Zašto je tome tako? I što je to što nam treba da bi uspjeli u svojoj želji?

Kako bi saznala više o ovoj važnoj temi pridruži nam se u Centru Prirodno roditeljstvo na predavanju Tomislava Kuljiša “Utjecaj ranog razvoja na život”, koje će se održati 6.2. od 18 do 20:30. Dođi i otkrij koji su to alati koji nam mogu pomoći da lakše razumijemo sebe i svoju djecu te postanemo još kvalitetniji roditelji. Kotizacija za predavanje iznosi 100 kuna. Predavanje je moguće pratiti i preko live-stream-a, u tom slučaju cijena kotizacije iznosi 75 kuna. Za sve dodatne informacije pišite nam na info@prirodnoroditeljtvo.com.

majka dijete djeca roditelj roditeljstvo Možda te zanima... Roditeljstvo nije crno-bijeli svijet Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.