Školarci Prehrana školarca 24. siječnja 2017.

Pastitsio: Lazanje na grčki način

složenac tjestenina pastitsio
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovaj složenac vrlo je popularan u Grčkoj. Poslužuje se u restoranima i priprema u toplini domova. Sastoji se od tri ključne komponente – umaka od mljevenog mesa, tjestenine i bešamel umaka s jajima

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veći luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dcl crnog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica cimeta
  • 150 ml pelata
  • 50 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 4 dcl mlijeka
  • žlica parmezana
  • 3 žumanjka
  • 3 bjelanjka
  • 500 g tjestenine penne
  • maslinovo ulje
  • muškatni oraščić, sol, papar

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Na maslinovom ulju pržite luk. Kad je omekšao, dodajte mu češnjak, a zatim i meso. Meso pirjajte dok ne postane mrvičasto i kuhano. Pojačajte vatru pa dodajte vino. Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat rajčice i cimet.

3. Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.

4. Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno. Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanjke i pola parmezana. Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.

5. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.

6. Dodajte bjelanjke koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte. U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.

7. Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom. Pospite ostatkom parmezana. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Potražite još odličnih recepata na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.