Školarci Prehrana školarca 26. studenoga 2018.

Koliko je žitarica tvojem djetetu dnevno potrebno?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bogate vlaknima, ugljikohidratima i proteinima, dobar su izvor energije. Usto, vrlo su ukusne i hranjive te pospješuju normalan rast i razvoj djece, zbog čega bi trebale biti sastavni dio njihove prehrane.

Žitarice su važan dio zdrave prehrane jer omogućuju djeci da normalno rastu i razvijaju se pružajući im potrebnu energiju i nutrijente. U prehrani se uvijek preferiraju cjelovite žitarice jer one nisu prošle proces obrade (rafiniranja), a samim je time i njihov nutritivni sastav očuvan, objašnjava nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Vijeće za cjelovite žitarice (Whole Grains Council) preporučuje konzumiranje proizvoda poput kruha, pahuljica, riže i tjestenine od cjelovitog zrna te zobi, kvinoje, ječma, palente i kus-kusa. S druge strane, u prehrani se nikako ne preporučuju proizvodi od rafiniranih žitarica koji su često puni dodanog šećera, masti i soli, a to su primjerice razni biskviti, keksi i slatka peciva.

Zašto su cjelovite žitarice zdravije?

Za razliku od prerađenih, cjelovite žitarice sastoje se od triju dijelova - ovojnice, klice i endosperma te su stoga bogate nutrijentima i vlaknima. Kod rafiniranih su žitarica ovojnica i klica uklonjeni, čime gube značajan dio nutrijenata, pa su samim time lošiji izbor. Ono što cjelovite žitarice čini odličnima za djecu su:

  • ugljikohidrati - izvor energije koja je prijeko potrebna djeci u razvoju i odlično gorivo za svakodnevne izazove s kojima se susreću u vrtiću, školi, kod kuće ili na izvanškolskim aktivnostima
  • proteini - daju osjećaj sitosti još dugo nakon obroka, a ujedno pomažu u izgradnji i razvoju mišića
  • vlakna - osim što pomažu održati probavni sustav zdravim, dobri su za održavanje normalne tjelesne težine
  • vitamini B skupine - imaju brojne funkcije u tijelu, pa tako čuvaju srce i krvne žile, ali i pamćenje, što je izuzetno važno za djecu u razvoju
  • vitamin E -  snažan antioksidans koji čuva imunitet i pomaže zaštititi tijelo od slobodnih radikala - glavnih uzročnika bolesti
  • željezo - zaslužno za prijenos kisika u tijelu, ujedno je važno za imunitet, snagu i koncentraciju

Budući da su žitarice bogate navedenim nutrijentima, omogućuju djeci i tinejdžerima da dugo ostanu siti i puni energije. Upravo ih zato treba od najranije dobi upoznavati sa zdravim namirnicama (uključujući žitarice) kako bi stekli cjeloživotnu naviku zdrave i visokovrijedne prehrane. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako uvesti cjelovite žitarice u djetetovu prehranu?

Žitne pahuljice te kruh i peciva trebali bi činiti sastavni dio svakog doručka, ističe nutricionistica, stoga ćeš cjelovite žitarice na jelovnik svog djeteta najlakše uvesti kroz doručak ili međuobroke. Primjerice, umjesto bijelog kruha ili peciva kombiniraj kruh od cjelovitog zrna s raznim namazima ili kao sendvič. Svom mališanu ili klincezi možeš ponuditi i topli sendvič od integralnog tosta - opcija ima bezbroj, samo treba biti kreativan. 

Druga opcija su pahuljice s mlijekom koje djeca ionako vole, pa je na tebi da mu predložiš upravo one od cjelovitog zrna poput Lino Crunch žitnih kuglica. Ako dijete nije izbirljivo, možeš mu ponuditi i zobenu kašu - bilo s voćem ili kakaom. Vrlo je važno da dijete ima raznovrsne opcije kako bi isprobalo nove stvari i vidjelo što mu se sviđa, a što ne. 

Koji je preporučeni dnevni unos žitarica?

Prema preporukama, djeca u dobi između 2 i 8 godina trebala bi unositi četiri serviranja, djeca u dobi između 9 i 11 godina pet serviranja, a djeca u dobi od 12 i 13 godina šest serviranja žitarica i proizvoda od žita dnevno, objašnjava nutricionistica Sandra Krstev Barać te daje primjer za jednu jedinicu serviranja:

  • 1/2 kriške kruha
  • 50 g integralnog peciva
  • 20 g muesli žitarica
  • 60 g kuhane tjestenine
  • 60 g kuhane riže
  • 1 dvopek
  • 2-3 komada krekera

No, iako su žitarice izuzetno važne i trebale bi činiti veći dio prehrane, ipak ne mogu zadovoljiti ostale nutritivne potrebe djeteta. Zato prehrana u djece mora biti raznolika i, uz žitarice, obuhvaćati puno svježeg voća, povrća, ribe i mesa te mliječnih proizvoda. 

Lino je ove jeseni pripremio iznenađenje za sve Linoljupce! Čak pet Lino figurica u različitim zanimanjima kriju se unutar pakiranja Lino žitarica za doručak i jedva čekaju uveseliti tvog klinca ili klincezu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.