Thinkstock Ima li razred vašeg djeteta svoju web stranicu?

Udruga učitelja Zvono

Ima li razred vašeg djeteta svoju web stranicu?

Na web stranici razreda učitelj zajedno s učenicima objavljuje važne obavijesti i zadatke, fotografije i učeničke radove, a za roditelje je ona korisna jer tu jednostavnije dolaze do informacija, imaju bolji uvid u rad, prisutna je veća uključenost, a mnogi od njih formiraju roditeljski kutak i postaju suautori stranice

Članak spremljen

Članak spremljen

U današnje vrijeme učenici i roditelji su okruženi novim tehnologijama. Većina roditelja ima dostupan Internet na radnom mjestu, putem pametnog telefona ili kod kuće. Koristeći te spoznaje, učitelj je postao dio "društvene mreže" pružajući roditeljima, zajednici i svima koji sudjeluju u odgojno obrazovnom radu pogled u razredni rad otvorivši razrednu web stranicu.

Učenicima se tako usmjerava znatiželja na Internetu, proširuju znanja, oni tako uče nove načine rada i publicira se njihovo stvaralaštvo. Za roditelje je razredna web stranica korisna jer zahvaljujući njoj jednostavnije dolaze do informacija, imaju bolji uvid u rad, prisutna je veća uključenost, a mnogi od njih formiraju roditeljski kutak i postaju suautori stranice.

Od učitelja se u ovom slučaju očekuje bolja informatička osposobljenost, pa mu je i omogućeno učenje novih znanja i vještina putem online tečaja u stvaranju razredne stranice, te redovito ažuriranje, suradnja s roditeljima, komunikacija putem stranice s ostalim sudionicima u obrazovanju. Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono izradila je besplatni informatički tečaj formiranja razredne stranice, koji je do sada završilo više od 120 učitelja, ali stranica koje su aktivne i redovito ažurirane je dvadesetak.

Kako napraviti web stranicu razreda?

Web stranica razreda je zapravo dokument koji omogućuje prezentaciju teksta, slika u digitalnom formatu, animacija, zvuka, poveznica (linkova) i sl. na Internetu, a dostupna je pomoću svoje web adrese. U današnje vrijeme dostupno je mnoštvo besplatnih alata/servisa za formiranje razrednih stranica. Za osnovni oblik dovoljno je osnovna informatička pismenost. Najpoznatiji alati za izgradnju razrednih stranica su Google Sites, Wix, Webbly, Webs te blogovi dostupni na različitim adresama.

Okvirni sadržaj jedne razredne stranice:

  • o nama, upoznajte nas
  • obavijesti
  • zadaci
  • učenički radovi
  • fotografije
  • lektira
  • zanimljivosti
  • kontakt/ pišite nam

Razredi koji imaju svoju razrednu stranicu duže vrijeme, opseg stranice povećavaju različitim igrama vezanim uz sadržaje rada pojedinog premeta, online učionicama, prostorom za međusobnu komunikaciju i sporazumijevanje (učenički blogovi) itd.

Klokanica
Jedna od osobitosti web stranice 4.b razreda O.Š. Augusta Šenoe iz Zagreba su i blogovi učenika

Prilika za druženje djece i roditelja

Objavljivanjem dječjih uradaka u fotogaleriji učenicima se omogućuje da osjete radost stvaranja, ali isto tako da vide rezultate svog stvaralaštva. Njihovo stvaralaštvo tako dobiva šire društveno značenje. U Webučionici učenici zajedno s roditeljima istražuju mjesečne zadatke i svoje uratke objavljuju. Tako se, osim učeničke edukacije, istovremeno događa i edukacija roditelja i ono najvažnije, roditelj i dijete zajedno provode vrijeme rješavajući određeni zadatak.

Objavljujući projekte na razrednoj web stranici djeca su dobivala povratne informacije u obliku komentara ljudi koji su posjećivali njihovu stranicu. Razredna stranica je otvorena, kao što je i Internet svijet u malom, pa se događaju zanimljivosti povezivanja različitih škola, kultura, učitelja i sadržaja. 

Zaključak roditelja, učenika i učitelja je da je razredna stranica dobar alat koji ne zamjenjuje "živu riječ i komunikaciju" ali koji daje uvid u rad, pruža sigurno mjesto učenicima za učenje i istraživanje, povezuje ih s ostalim učenicima u odgojno obrazovnom procesu.

Saznajte više o roditeljskoj zaštiti mališana od neprikladnih sadržaja, poziva i sms-ova na mobitelu ili računalu!

Ima li razred vašeg djeteta svoju web stranicu? Napišite nam u komentarima članka!

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Pročitajte i druge članke u specijalu 'Djeca na internetu'

Pročitajte i ostale članke ove udruge!

Ključne riječi: školarci, internet, učitelji

Sandra Vuk Sandra Vuk
O autorici

Sandra Vuk

Moje osnovno zanimanje i ono zbog čega sam ponosna, su moje kćeri. Velika A.(19) i mala EI (5,5). Nakon što ispunim sve majčinske dužnosti, tada postajem i supruga informatičara i zaljubljenika u modelarstvo i kći dva vrijedna bića koja svoje umirovljeničke dane provode uzgajajući za cijelu obitelj zdravo i svježe. Na kraju i učiteljica, svaki dan, u svakom trenutku, ponekad u govoru koristim riječi "moja djeca" misleći na njih dvadeset i troje. U slobodno vrijeme ljubiteljica e-čitača, putovanja, i Interneta. Ali prvenstveno mama.

Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono
Izvor

Udruga hvatskih učitelja razredne nastave Zvono osnovana je 2010. godine. Cilj Udruge je unaprijediti i afirmirati struku pozitivnim primjerima i neformalnom stručnom edukacijom. Udruga je do sada organizirala natjecanja učenika razredne nastave i njihovih učitelja, projekte, kazališne susrete na području cijele Hrvatske. Udruga broji šezdesetak članova i izradila je šest besplatnih informatičkih tečajeva za edukaciju nastavnog osoblja u sustavu Loomen.

Nema komentara

Komentirajte članak!

PRATITE RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Odaberite dob djeteta i saznajte u kojoj je razvojnoj fazi
banner

Pridužite nam se!

30 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X