Trudnoća 07. veljače 2022.

Istraživanje: Bakterije u usnoj šupljini mogu uzrokovati prijevremeni porod?

Foto: shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobra higijena, uravnotežena prehrana i redoviti odlasci stomatologu izuzetno su važni kako za trudnicu, tako i za dijete.

Dugi niz godina znanstvenici istražuju vezu između lošeg oralnog zdravlja i prijevremenog poroda. Naime, novo istraživanje, predstavljeno u četvrtak, otvara mogućnost da nešto vrlo jednostavno i jeftino može napraviti razliku: žvakanje žvakaće gume bez šećera. Poboljšanja uočena u studiji u afričkoj zemlji Malaviju bila su skromna: stopa prijevremenog porođaja bila je nešto niža kod trudnica koje su žvakale žvakaću gumu, u usporedbi s onima koje to nisu radile, prenosi Bangordailynews

Ipak, stručnjaci pozdravljaju ideju o jednostavnom načinu za suočavanje s ovim ogromnim i skupim problemom. Naime, prijevremeni porođaj može dovesti do niza zdravstvenih problema kod beba, ali i nekoliko desetaka tisuća dolara medicinskih troškova.

Dugi niz godina istraživanja su pokazivala da su bolesti desni povezane s prijevremenim porođajima

Znanstvenici vjeruju da bakterijske infekcije u ustima mogu povećati upalu u tijelu, što može dovesti do ranog porođaja.  U novom istraživanju, testirali su može li pomoći žvakaća guma napravljena od zaslađivača ksilitola. Ksilitol je zamjena za šećer koji se u malim količinama nalazi u voću i povrću. U prošlim istraživanjima pokazalo se da se tako postupno mijenja sastav bakterija u ustima, tako da manje bakterija koje izazivaju karijes preživi na površini zuba i da se u manjoj mjeri formira plak, a nakupljanje plaka može dovesti do bolesti desni.

Možda te zanima... Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći? Trudnoća

Tijek istraživanja

Studija u Malaviju uključila je više od 10.000 žena tijekom šest godina. Neke su se pridružile ispitivanju prije nego što su zatrudnjele, druge u prvoj polovici trudnoće. U četiri centra sudionice su prošle edukaciju o oralnom zdravlju i žvakale žvakaću gumu dva puta dnevno. U četiri druga centra kontrolne skupine su dobile samo edukaciju.

Postojala je niža stopa prijevremenih porođaja prije 37. tjedna trudnoće u skupini koja je žvakala ksilitol žvakaću gumu: 13% u usporedbi sa 17% u kontrolnoj skupini. Najveća razlika bila je u "kasnim" prijevremenim porođajima, između 34. i gotovo 37. tjedna. Iako je raniji porođaj potencijalno lošiji za bebu, stručnjaci kažu da su kasnija nedonoščad izložena riziku od problema s dišnim putovima, poteškoćama s hranjenjem i razvojnih problema.

Istraživačica dr. Kjersti Aagaard, ginekologinja na Baylor College of Medicine u Houstonu, rekla je da je tim odabrao Malavi jer su tamo imali kolegu liječnika i da zemlja ima visoku stopu bolesti desni i prijevremenog porođaja. Istraživači ne znaju kako točno ksilitol može spriječiti prijevremeni porođaj, ali vjeruju da ima "prebiotička" svojstva, što znači da potiče rast zdravih bakterija u ustima. Ksilitol je brezin šećer, a dobiva se preradom stabla breze ili iz biljnog vlakna imena ksilan. Koristi se u slatkišima, hrani i proizvodima za oralnu higijenu poput paste za zube. 

Bolesti desni mogu uzrokovati prijevremeni porod

Druge studije sugerirale su tradicionalnije korake za poboljšanje oralnog zdravlja koji također pomažu u sprječavanju prijevremenog poroda. Na primjer, pregled kliničkih ispitivanja prošle godine otkrio je da liječenje gingivitisa, koje uključuje posjete stomatologu i čišćenje, može smanjiti stope prijevremenih poroda. Nadalje, studija iz 2012. pokazala je da su majke koje nisu imale adekvatnu oralnu higijenu bile u nešto većem riziku od prijevremenog poroda.

trudnica Možda te zanima... 11 čestih tegoba u trudnoći i rješenja za njih Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.