Thinkstock Pet alternativnih položaja za lakši porod

Porođaj

Pet alternativnih položaja za lakši porod

Ležanje na leđima tijekom poroda zatvara područje zdjelice za oko 30 posto, zato vam predlažemo položaje u kojima će porod biti brži i ugodniji

Članak spremljen

Članak spremljen

Začuđuje svakodnevno gledati i čuti žene koje rađaju polegnute na leđa. Nažalost, to nije njihova krivnja - to je ono što im je rečeno da učine, iako to ide protiv osnovne anatomije. Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice.

Pogledajte pažljivo i shvatit ćete kako se to odvija. Zapravo, čini se posve ludo ležati na leđima s nogama gore i očekivati da dijete izađe. U stvari, odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Zatim, ako razmislite malo bolje shvatit ćete da i sila gravitacije radi protiv vas. To znači da kada pokušavate gurnuti dijete van, prvo gurate prema dolje, a zatim prema gore taman prije nego li dijete izađe.

Osim toga, tko želi više napora nego što mora proći? Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj.

Zaboravite na sram

Postoje pozicije koje porod mogu učiniti lakšim nego kada ležite na leđima. Ako se sada brinete zbog kako ćete izgledati u tim pozicijama - vjerujte mi - neće vas biti briga taj dan!

Evo nekoliko položaja koje možete probati, a koji će vam pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje

Možete čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porode, i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje koriste ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri

Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na vas i vaše dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje

Nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku

Neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić

Specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Ključne riječi: rađanje, trudovi, porod, rodilja

Barbara Finderle Barbara Finderle
O autorici

Barbara Finderle

primalja i IBCLC savjetnica za dojenje, predsjednica Komore primalja, majka dvoje djece

  • noalora
  • noalora
  • 05.01.16 17:24
Tyna24

noalora

moje iskustvo poroda je mogu reći lijepo iskustvo.. s obzirom da sam čitajući razno razne forume vidjela više nagativnih slučajeva, no uglavnom, kod mene ide sve ovako..
približavao se predviđeni termin poroda, svi veseli čekamo.. prođe termin, prođe tjedan dana od termina svi mi govore ma krivo je izračunat termin, bla bla bla.. reko ja još nisam nikog u svojoj okolini čula da je rodila na točno na termin.. sve smo mi različite, a kad će beba biti spremna onda će sve krenuti.. bila na kontroli sa 41+2 otvorena 2-3cm, nikakvih znakova trudova, ctg je znao tu i tamo pokazat koji trud ali ja ga nisam osjetila.. doktorica na kraju pregleda rekla da u subotu znači 41+4 dođem sa stvarima da ću biti zaprimljena u bolnicu. ja reko supeeer, ugledat ću svog princa :) sljedeći dan (petak) nešto mi se počelo motati po glavi da bi to značilo inducirani porod, znači mučenje sa dripom, koje može potrajati i neekoliko sati,što nužno ne znači da ću se i taj dan poroditi… a kad onda oko 18 navečer počelo mene boljet dolje u trbuhu, a nisam znala da li su trudovi to ili zato jer nisam mogla na wc.. i odma počelo na 5,7 min.. a ja čekala bolove u leđima ko pred menzis.. i čekala ja supruga do 23 da dođe s posla, i krenuli mi za b olnicu.. a još prije bolnice otišla sam kod svojih jer sam tamo imala torbe, išla po stepenicama gore dolje i u 23:50 stigli mi u bolnicu, spoje me babice na ctg i vele pa nemate vi takve jake trudove, nećete rodit prije jutra..obave one svu onu papirologiju, i za nekih 10-tak min dođe doktorica, pregleda me i veli ona vi ste potpuno otvorena, brzo i lako ćete rodit :D probuši vodenjak i s stola za pregled drito me šalju u rađaonu.. tako da sam ja ono prvo razdoblje preskočila.. bez dripa i na pravi 5-6 trud se porodila. s tim da me ni u rađaoni nisu trudovi baš boljeli, bilo je ono podnošljivo.. i u 2:10 ugledala svog anđela <3 <3 <3 sam porod ostao u lijepom sječanju.. jedino šivanje malo bilo gadno ali prošlo je… gora strana mi bila ona na odjelu, jer sestre se nisu baš previše trudile da pomognu kod dojenja. jedna sestra mi došla samo jednom pokazat kako se doji i to je to.. al uglavnom porod ostao u lijepom sjećanju.. i da radi se o čakovečkoj bolnici


noalora, obradovala si me s zadnjom rečenicom!!! i ja budem rodila u 12. mjesecu u čakovečkoj bolnici, moooolim, reci mi sve što mi treba za tamo, kakve su sestre, doktori, nemam pojma o pojmu još, prvo bude mi dijete imaš kakve preporuke?

super da ti je porod tako dobro prošao

Tyna24, oprosti tek sad vidla post, ne stignem biti puno na kompu od kikača :) nadam se da si rodila i da je sve prošlo super..

  • gagicamamica
  • gagicamamica
  • 27.11.15 16:56

mmama2 i dillb zaista lijepo iskustvo. Ja se sad nadam takvom porodu. 😊

  • mmama2
  • mmama2
  • 27.11.15 16:37
dillb

moj drugi porod započeo je na pregledu uzv kad sam na ekranu vidjela da se djetetova težina procjenjuje na 45.. grama. zaboravila sam zadnje brojke, ali ove prve su me dotukle. uglavnom, doktor pozvan na hitan carski i dok sam ga čekala da se vrati - osjetim ja da me križa žigaju. ustanem i prošetam, sjednem…. da, to su trudovi. doktor je ponovio uzv kad se vratio i rekao mi da misli da beba ne može biti teža od 4100g. rekla sam mu da su mi počeli trudovi i pozdravili smo se sa "možda se vidimo danas". doma sam odradila većinu trudova, doula mi je došla oko 18h. pomogla mi je neopisivo, stiskala zdjelicu, masirala, hrabrila me…. u bolnicu smo krenuli kad sam osjetila da počinjem tiskati. u autu sam stiskala prednje sjedalo, na prijemu u bolnici me uhvatio trud i ja sam ga klečeći prodisala. sestra je izašla i na kolicima me odvezla u rađaonu. kad me uvela, predala je moje papire sestrama i rekla im "ova me dočekala na koljenima". između trudova se skidam, pomaže mi sestra jer se ne mogu sagnuti, doktorica me pregledava dok sam u trudu i na moje oduševljenje govori da sam spremna za porod. pravac boks - bez brijanja, bez klistira, ni presvukla se nisam. u majici i gole guzice odlazim do boksa u kojem sam rodila i prvog sina. primalja me pregledava i kaže da još malo cerviksa ima i da tiskam ako imam potrebu za tim. na sljedećem pregledu, vodenjak mi je eksplodirao i pošpricao primalju do ramena - okrenula se sestrama i rekla "moramo pobrisati pod da se ne poskliznemo". uglavnom, mališa je malo zapeo pa ga je doktorica pogurala.
u bolnicu sam došla oko 20:30h, rodila sam u 22:12. sve u svemu je bilo lijepo iskustvo. samo mi je nedostajalo malo gravitacije da pogura stvar.
mališa se rodio, položen mi je na trbuh odmah, pupčana je odpulsirala i mazili smo se 2h. čak me i popišao. sav kolostrum je pocicao u ta 2h. čim bi ispustio bradavicu, plakao bi.
frendica je bila fenomemalna, dodavala mi je vode, masirala, bodrila….
na odjelu je sve bilo ok, sa sestrama smo se razgovarale i komentirale svašta. dakle, rodila sam u Petrovoj i bilo je ok.

slično kao i kod mene na drugom porodu, eksplodirao vodenjak taman kada je doktorica spustila glavu dolje hahahaha cijela je bila mokra , ja sam rodila za pola sata, i zaista je supr iskustvo, samo mi ga nisu dali jer je morao na pregled :(

PRATITE RAZVOJ VAŠEG DJETETA

Odaberite dob djeteta i saznajte u kojoj je razvojnoj fazi
banner

Pridužite nam se!

30 000 roditelja već je na društvenoj mreži Klokanice.

X