Trudnoća Trudnica 04. ožujka 2021.

Apel mame: 'Ne ignoriraj svrbež u trudnoći'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ponekad jedna objava na društvenoj mreži može spasiti život...

Jedna je majka otkrila da ima gestacijsku kolestazu nakon objave svojih problema na Facebooku. Nakon što se Christina DePino požalila u objavi na Facebooku zbog svrbeža tijekom trudnoće, prijatelji su je upozorili da možda ima kolestazu - hormonalno stanje koje utječe na majčin žučni mjehur i može dovesti do toga da bebe umru u maternici ako bolest ostane neotkrivena.

"Ono što je započelo kao cjeloviti svrbež počelo je postajati sve izraženije na dlanovima i stopalima", rekla je DePino te dodala; "došlo je do točke da noću više nisam mogla spavati, ruke i noge krvarile su od svih ogrebotina."

Christina je guglala trudničku kolestazu i istog trenutka kontaktirala svog liječnika koji je dijagnosticirao gestacijsku kolestazu i preporučio da porod bude induciran u 37. tjednu kako bi smanjili rizične posljedice, i srećom, malena kćerkica Lexa Rae rodila se zdrava. "Čim sam u naručje primila svoju prekrasnu djevojčicu, pomislila sam; 'Što ako...?"; Rekla je mama iz Michigana. "Što bi bilo da se nisam požalilala na Facebooku? Što bi bilo da mi nitko nije rekao da je stanje opasno? Odmah sam pomislila kako moram obavijestiti druge žene."

Možda te zanima... Što je kolestaza i zašto ne smiješ ignorirati svrbež u trudnoći? Trudnoća

DePino je napisala objavu na Facebooku, dijeleći svoje iskustvo i upozoravajući druge buduće majke da nazovu svog liječnika ako sumnjaju na kolestazu. Njezina objava podijeljena je više od 62 000 puta. "Željela bih reći trudnicama koje pate od jakog svrbeža tijekom trudnoće da to stanje ne shvaćaju olako," napisala je.  "Obratite pažnju na znakove i simptome, a zatim se obratite svom liječniku. Ne ignorirajte svrbež, jednostavan test iz krvi mogao bi spasiti bebin život."

Doktorica Donnica Moore, rekla je da kolestaza rijetko donosi komplikacije za trudnice, ali kemikalije u krvotoku zahvaćene majke mogu uzrokovati iznenadnu smrt fetusa. Zbog ove opasnosti većina će liječnika izazvati porod kod trudnice nakon  36 tjedana trudnoće. Ovo rijetko stanje pogađa samo 1 od 100 žena u SAD-u.

"Kolestaza je zastoj protoka žući žučnog mjehura koji se nakuplja i postaje sve sporiji - i kao rezultat toga, u vašem se krvotoku nakupljaju kemikalije koje je trebalo eliminirati", objasnila je Moore. "A to se može taložiti ispod kože i izazvati užasan svrbež." Moore također primjećuje da svrbež uzrokovan kolestazom nije povezan s osipom na koži i najčešće započinje na dlanovima ruku ili tabanima. Žene koje imaju 35 ili više godina imaju veću vjerojatnost za razvoj kolestaze.

Trebaju li se trudnice brinuti zbog razvoja kolestaze? Moore kaže da od brige nema koristi, ali smatra da treba poticati žene da bez srama kontaktiraju svoje liječnike s bilo kakvim pitanjima vezanim uz trudnoću!

Možda te zanima... Ella Dvornik o kolestazi, hitnom carskom rezu i porodu u privatnom rodilištu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.