Trudnoća Trudnica 06. veljače 2023.

Ovi sastojci u proizvodima koje nanosiš na tijelo mogu utjecati na tvoje zdravlje, ali i zdravlje bebe

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice, svakako pripazite na štetne sastojke u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje, ali i na zdravlje bebe u trbuhu

Ako si trudna, nema sumnje da već nisi proučila standardni popis hrane i pića koje smijete, a koje bi trebala izbjegavati sljedećih devet mjeseci. Vjerojatno si upoznata i sa svim vitaminima i mineralima za brigu o sebi i bebi u trbuhu, a također ti je rečeno da piješ puno vode, da spavaš i da se što više krećeš.

No, što je s kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristiš u njezi za kožu i kosu? Proizvodi koje nanosiš na svoje tijelo mogu utjecati na tvoje zdravlje, ali i zdravlje bebe jednako (ako ne i više) kao hrana i pića koje unosiš u sebe.

Koje kemikalije treba izbjegavati?

  • Retinol

Retinol, odnosno vitamin A koji se često koristi kao saveznik u borbi protiv starenja, akni i strija, ali preporučuje se izbjegavati u trudnoći. Postoji dokazana poveznica između upotrebe retinola i povećanog rizika od porođajnih defekata kod beba. Većina liječnika upozorava pacijentice da ne pokušavaju zatrudnjeti dok koriste takve proizvode, ali ako zatrudnite - istog trenutka prestanite koristiti kozmetičke proizvode koji u sebi sadrže retinol. 

  • Ftalati

Ftalati se mogu naći u mnogim uobičajenim kozmetičkim proizvodima koji su svakodnevno u upotrebi, a najčešće korišteni su losioni, parfemi, dezodoransi, ruževi za usne, lakovi za nokte i kosu. Mnoga istraživanja bavila su se uobičajenom upotrebom ftalata u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima i potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s tom upotrebom. Naime, ftalati su, između opstalog, povezani s visokim krvnim tlakom, ADHD-om, dijabetesom, a vjeruje se i kako izloženost ftalatima tijekom trudnoće i tijekom dojenja može povećati rizik od razvoja alergijske astme.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

  • Parabeni

Parabeni su uobičajeni konzervansi u kozmetici, a procjenjuje se da oko 75 do 90 posto kozmetičkih proizvoda sadrži parabene. Povezani su s hormonalnim poremećajima, rakom dojke i neplodnošću. Za trudnice, hormonalni poremećaji posebno su zastrašujući jer mogu utjecati na razvoj bebe u trbuhu, posebno tijekom prvog tromjesečja. Osim toga, parabeni su povezani s razvojnim, reproduktivnim, neurološkim i imunološkim poremećajima kod beba jer se tijekom trudnoće mogu prenijeti na fetus.

  • Amonijak

Iako presuda oko bojanja kose u trudnoći još uvijek nije u potpunosti izrečena, važno je naglasiti kako mnoge boje za kosu sadrže kemikalije poput amonijaka, koji može nadražiti kožu i pluća, a s obzirom da ova kemikalija ima jak miris, kada se udiše može izazvati mučninu i povraćanje. U svakom slučaju, u trudnoći (barem u prvom tromjesečju) najbolje je potražiti boje za kosu koje sadrže malu količinu amonijaka ili ga uopće ne sadrže. 

  • Toluen

Većina lakova za nokte sadrži toluen, koji se dobiva se destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena, a koristi se još i u lakovima i bojama za kosu. Toluen može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju. Svakako tijekom trudnoće potražite kozmetičke proizvode koji ne sadrže toluen, ftalate i formaldehid. 

Čitaj deklaracije i sastav kozmetičkih proizvoda

Iako bismo i inače trebali paziti na sastojke kozmetičkih proizvoda, u trudnoći je posebno važno da je svakodnevna njega isključivo na prirodnoj bazi, bez spomenutih štetnih i neprirodnih kemikalija, s obzirom da se proizvod koji stavite na kožu može upiti u krvotok, a tim putem dospjeti i do posteljice i bebe u trbuhu. I zato, buduće mame, čitajte deklaracije i sastav proizvoda jer zašto se izlagati i najmanjem riziku ako to nije potrebno!

Možda te zanima... Sastojci svakodnevnih proizvoda opasni za trudnice Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.