Trudnoća 13. srpnja 2023.

Pokušavaš zatrudnjeti? Evo što kažu znanstvenici koje je najbolje vrijeme za - te pokušaje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekima nije lako zatrudnjeti, pa svaki mjesec (i češće) prolaze ista razočaranja. Ako je sve u redu, a ne uspijeva ti zatrudnjeti, možda možeš pripaziti na vrijeme u kojem pokušavaš zatrudnjeti...

Radite na bebi? Pratiš ovulacije i razne druge faze, znaš kad se što u tom spolnom sustavu događa, ali nikako ne uspijevaš zatrudnjeti. Možda da svoje spojeve posvećene radu na bebi dogovorite - rano ujutro. To je, naime, najbolje razdoblje za odnose, prema istraživanju provedenom u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu. Znanstvenici su tmao analizirali uzorke sjemena 7.068 muškaraca, u dobi između 25 i 40 godina, koji su podvrgnuti liječenju plodnosti.

Parovi koji pokušavaju dobiti dijete trebali bi se seksati prije 7.30 ujutro ako žele zatrudnjeti, sugerira istraživanje. Znanstvenici tvrde da spermij ima svoj vlastiti 24-satni unutarnji sat - a najmoćniji je upravo u ranim jutarnjim satima. Istraživači naglašavaju da je jutarnje vrijeme bolje za spermu, u odnosu na noć.

Švicarski su istraživači također otkrili da je sperma najzdravije veličine i oblika za oplodnju jajne stanice tijekom ožujka, travnja i svibnja. Ova tri mjeseca imaju najveće ishode za začeće. Prema istraživačima, sjeme je u najzdravijem obliku i veličini tijekom proljeća.

Možda te zanima... Odobrila ginekologinja: Šest strategija za brže začeće Trudnoća

Istraživači se nadaju da će ove informacije olakšati začeće parovima, pogotovo ako su se do sada mučili, te se nadaju da će ova studija povećati uspjeh tretmana umjetne oplodnje, a cijelo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Chronobiology International. Medicinska direktorica klinike za plodnost u Pragu dr. Hana Visnova objasnila je za Mail Online: "Prikupljanje sperme je vitalni aspekt svakog postupka izvantjelesne oplodnje. Dakle, ako možemo maksimizirati snagu uzorka, onda to treba poticati."

Problemi s plodnošću prema nekim istraživanjima povećavaju rizik za rak dojke za 43 posto, kao i rizik umiranja od dijabetesa. Sukladno novim saznanjima, rađanje djece štiti žene od prerane smrti, pokazalo je istraživanje predstavljeno na godišnjem kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju, čime istraživači sugeriraju da rađanje ima 'pomlađujući učinak' na žensko tijelo.

Prema NHS-u čak svaki sedmi par ima poteškoća sa začećem. Studije sugeriraju da je loša kvaliteta sjemena faktor u čak polovici slučajeva. Stručnjaci za plodnost širom svijeta danas su pozdravili proučavanje uzoraka sperme, ali upozorili su da se s tim nalazima treba postupati oprezno.

Zaključno, ako radite na bebi ovo trebate zapamtite: 7.30 ujutro tijekom ožujka, travnja i svibnja! Držimo fige!

 

Možda te zanima... Idealna dobna razlika između djece: Važan je razmak između poroda, ne začeća Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.