Vrtić 03. listopada 2023.

Korak po korak: Ova mama ima savršen plan kako naučiti kći pospremati svoju sobu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Taman kad pomisliš kako su završile one izluđujuće faze roditeljstva u kojima se boriš oko svakog obroka i odlaska na spavanje, na scenu stupa sasvim novo razdoblje i nova bitka roditelja i djeteta: natjerati ih da pospreme svoju sobu!

Svjesni smo činjenice da su oni djeca. Svjesni smo činjenice da oni ne vide isto što i mi, jer ne gledaju istim očima. Svjesni smo tog da ono što je nama stravičan nered, njima predstavlja kreativni kaos. Svjesni smo da mašta igra veliku ulogu u svemu. No, sve ima svoje granice. A neke granice se prijeđu onda kad staneš za peti legić u danu.

Pospremanje je ipak nešto što moraš raditi redovno. I pospremanje je nešto što moraš usaditi svojoj djeci u navike, kako ne bi ti dovijeka pospremala njihovu sobu. E, tu dolazimo do problema. Pospremanje nije zabavno, naravno, pa tko bi radio takvu dosadnu i napornu stvar? Posebno kad je soba toliko neuredna da bi se i ti pitala odakle zapravo početi.

Možda te zanima... Treba li djecu tjerati da uvijek pospremaju igračke za sobom? Vrtić

No, prije nego što počneš vikati i urlati i davati rokove, razmisli o ovome: dijete zapravo ne zna kako točno pospremati i to je jedna od stvari koju mora naučiti. E, pa od te je teorije krenula mama koja se krije iza TikTok računa @mightyandbrightco.

Ona je u videu pokazala kako je važno imati popis za provjeru obavljenih zadataka, što je vrlo važno kad dijete uči kako pospremati svoju sobu. A znaš što? Taj popis je zapravo primjenjiv i za odrasle, pa ti može pomoći kad i ti malo „zaglaviš“ u neredu…

"Istina je - održavanje sobe čistom, a kamoli cijele kuće, vještina je koja uključuje puno malih zadataka", objašnjava mama u svom viralnom videu. “Ako znate kako pospremiti sobu, možda ćete te male zadatke uzeti zdravo za gotovo, ali za djecu je suočavanje s neurednom sobom potpuno poražavajuće. Nemaju pojma odakle početi.”

Ona je preporučila rastavljanje velikog zadatka na male, lako izvršive obveze koje je lako označiti i dovršiti s lakoćom. Tako cijela misija čišćenja katastrofalne sobe djetetu neće izgledati tako zastrašujuće.

Ova mama kaže: “Kada učimo djecu kako raščlaniti veliki zadatak, poput čišćenja sobe u dijelove kojima se može upravljati, ovaj veliki zadatak činimo lakšim za izvršenje i pomalo zabavnim. Uostalom, tko ne voli označiti obavljene stvari s popisa obveza?”

@mightyandbrightco sometimes we forget that we have to teach kids how to do things because they do not come naturally. Room reset board from mighty and bright ##chores##parenting##kidsmentalhealth##mightyandbright ♬ original sound - Mighty and Bright

Istina! Taj osjećaj križanja obavljenih zadataka ili stavljanja kvačica pored istih je vrlo oslobađajući osjećaj, koji nam ujedno daje snage za nastaviti dalje.  Ova ploča kakvu je napravila mama u videu je sjajna! Iako ona svoju i prodaje, odnosno izrađuje za prodaju, slično možeš napraviti kod kuće. Prvih nekoliko puta možeš pomoći u kontroliranju, da dijete nauči kako se to radi, ali kad se naviknu, radit će to potpuno sami.

Evo zadataka koji se mogu naći na popisu:

  • Kontrolna lista za čišćenje dječje sobe
  • Uzmi vreću za smeće
  • Stavi smeće u vreću
  • Prljavo posuđe odnesi u sudoper
  • Uzmi košaru za rublje
  • Prljavu odjeću stavi u košaru
  • Čistu odjeću pospremi u ladicu
  • Nabavi kutiju za predmete koji nikamo ne pripadaju
  • Odloži predmete po bojama
  • Baci smeće
  • Pronađi mjesto za predmete koji nikamo ne pripadaju
  • Organiziraj plesnu zabavu u svojoj čistoj sobi!

Kako stoji u videu, istraživanje dokazuje da nered može utjecati na mentalno zdravlje. Neorganiziranost i nered mogu imati negativan učinak na mozak osobe. Ljudi instinktivno vole red i rutinu, a kada smo stavljeni u okruženja sa stalnim vizualnim podsjetnicima na nered i neorganiziranost, to može "iscrpiti naše kognitivne resurse što može "smanjiti našu radnu memoriju".

“Tako da, da, sjajno je što će moći pospremiti svoju sobu bez vašeg prigovaranja, ali dodatna prednost je još bolja. Naučit će vještinu koja će koristiti njihovom mentalnom zdravlju cijeli život”, zaključuje mama.

Možda te zanima... Mamin super trik natjerat će dijete na pospremanje igračaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.