Vrtić Prehrana djeteta 30. listopada 2023.

Pedijatri otkrili koje namirnice gotovo nikad ne daju svojoj djeci

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji ne mogu potpuno ograničiti sve ono što ne žele da njihova djeca imaju. Ipak, postoje određene namirnice koje pedijatri izbjegavaju davati svojoj djeci ili barem ograničavaju koliko često to čine

Prije nego što postanu roditelji, mnogi budući mama i tata zamišljaju odgajanje djece na temelju zdravih i uzbudljivih obroka. Obećavaju da će izbjegavati hraniti svoje mališane hranom koja nije nutritivna i dobra za njih. No, nažalost, stvarnost često izgleda drugačije od te slike.

Dr. Elizabeth Davis, pedijatrica i liječnica sportske medicine u bolnici za djecu Orlando Health Arnold Palmer, savjetuje: "Nemojte se previše brinuti zbog toga." Kao mama i pedijatrica, bila sam ponizna kada sam se suočila s izbirljivošću mog djeteta. Moja 5-godišnjakinja nikada nije upoznala čips ili slatkiš ili grickalicu koju ne voli! S voćem i povrćem je ipak, druga priča." Naglasila je da roditelji ne mogu potpuno ograničiti sve ono što ne žele da njihova djeca imaju. Primjerice, njezina kći kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

Hrana za mozak Možda te zanima... Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga, prema pedijatrima Beba

Davis je također napomenula: "Ipak, ako moje dijete ode na rođendansku zabavu i popije čašu ili dvije soka, to je u redu." Dodala je: "Isto tako, ako odemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mlijeko kao posebnu poslasticu, to je u redu. No, važno je napomenuti da to ne radimo svaki dan ili čak nekoliko puta tjedno. To je samo povremena poslastica!"

Ali, postoje određene namirnice koje pedijatri, poput dr. Davis, izbjegavaju davati svojoj djeci ili ih barem ograničavaju koliko često ih konzumiraju, piše HuffPost.

Tvrdi bomboni

Dr. Christina Johns, pedijatrijska liječnica hitne pomoći i viša medicinska savjetnica u PM Pediatric Care u Annapolisu, ističe da iako ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, tvrdi bomboni su nešto što općenito izbjegava i nikada ne daje svojoj djeci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonima je visok i može uzrokovati kvarenje zuba i oštećenje cakline. Također, postoji opasnost od gušenja. Stoga, ako bi morala zabraniti jednu stvar, to bi mogli biti upravo tvrdi bomboni.

Visoko prerađena zapakirana hrana

“Odrastala sam na jugu jedući dosta hrane poput bolonjeza i mesa u loncima ili ramen rezanaca za ručak i užinu. Svojoj djeci ne dajem ovu hranu jer je to visoko prerađena i pakirana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća dok su na raspolaganju zdravije, stvarne opcije cjelovite hrane.” otkrila je dr. Candice Jones, pedijatrica u Orlandu.

Riba s visokim sadržajem žive

"Izbjegavam ribu s visokim udjelom žive, poput skuše, sabljarke, tune. Živa može biti toksična za živčani sustav/mozak ako smo joj izloženi u većim količinama, stoga je najbolje izbjegavati je u potpunosti kod male djece i adolescenata čiji su mozgovi još u razvoju", ističe dr. Davis.

Slatki sokovi

Dr. Jennifer Trachtenberg ističe da nikada nije poslužila svojoj djeci sok. Ona objašnjava da sokovi i bezalkoholna pića imaju visok udio koncentriranog šećera poput saharoze i često sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Također, ti napici često imaju previše dodanog šećera i malo vlakana. Stoga, izbjegava ih davati djeci.

Hrana koja može izazvati gušenje

“Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu i malu djecu uključuje kokice, hrenovke, grožđe, cherry rajčice, tvrde bombone, žvakaće gume, mrkvu, komadiće kuhanog mesa itd. Ovu hranu treba rezati na vrlo male komadiće ili je treba izbjegavati u potpunosti dok djeca ne dobiju stariji.” rekla je dr. Davis.

Nepasterizirano mlijeko

“Moja djeca ne jedu nepasterizirane ili ‘sirove’ mliječne proizvode ili drugu hranu i piće. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teškog proljeva.” kaže dr. Davis.

Možda te zanima... Imaš malog izbirljivca? Probaj neki od ovih jednostavnih trikova i možda pojede svu hranu na tanjuru Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.