Vrtić Prehrana djeteta 30. studenoga 2018.

Test adventskih kalendara: U kojima je najbolja čokolada?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U kalendarima je mliječna čokolada koja sadrži relativno malo kakaa, a više mlijeka, šećera i masti pa je treba jesti umjereno, piše Leta Pilić, nutricionistica

Čokoladice u svim kalendarima obiluju šećerom, a u kutijama se nalazi po 24 čokoladica. Ovaj sastojak čini više od polovine većine čokolada, što znači da ga na 100 grama ima u količinama većim od 50 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati vise od 30 do 35 grama šećera, a za djecu je preporučena količina još manja. Prekomjerna konzumacija šećera vodi do razvoja zubnog karijesa u djece te pretilosti i razvoja dijabetesa, koji su sve češći i u mladoj populaciji.

beba dijabetes Možda te zanima... Dijabetes je sve češći kod djece mlađe od 5 godina, a ovo su simptomi Vrtić

Što je više kakaa, čokolada je zdravija. Među analiziranim čokoladnim kalendarima najviše ga sadrži Heidel, 37 posto, a najmanje Nickelodeon i Baron, po 25 posto.

Najviše je šećera u čokoladnim kalendarima Baron i Muller, 58 grama na 100 grama, a najmanje u kalendaru Heidel, 49 grama na 100 grama.

Dijete jede čokoladu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kakaova masa, maslac i mlijeko čine glavninu ostatka analiziranih čokolada. Kakao maslac bogat je zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Osim masti u kakao maslacu, mast možemo pronaći u mlijeku. Mliječna mast također obiluje zasićenim masnim kiselinama. Na deklaraciji Favorine piše kako sadrži bezvodnu mliječnu mast što je u principu maslo.

dijete jede smijeh Možda te zanima... 3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri Vrtić

Ove čokoladice sadrže i emulgatore koji povezuju vodu i mast te čokoladama daju karakterističnu konzistenciju. Većinom je to lecitin koji se dobiva iz soje ili suncokreta.

Čokolade Nickelodeon, Baron i Muller sadrže aditiv E476, a to je poliglicerol poliricinoleat. Koristi se i kao zamjena za skuplji kakao maslac, a konzumiranje bi trebalo svesti na minimum, pogotovo u djece, jer nije dovoljno ispitano koliko je taj aditiv siguran.

Ove poslastice i zbog zdravlja treba konzumirati kako je i zamišljeno, čokoladicu na dan, a ne “varati” pa ih jesti više.

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Nickelodeon, 9,99 kn (65 g) - Dodane biljne masti mogu sadržavati štetne trans masne kiseline. Dodana je i sirutka, a emulgatori su lecitin te E476. Šećera je 57, a kakaa 25 posto.

Milka, 41,90 kn (200 g) - Udio kakaa nije naveden. Dodani su maslo, vrhnje i palmina mast pa ima puno masnoća. Šećera je 50 grama na 100 grama, a emulgator je lecitin.

Heidel, 29,90 kn (75 g) - Sadrži samo klasične sastojke čokolade, bez puno dodataka. Šećera je 49 grama na 100 grama, kakaa 37 posto. Mlijeko je punomasno, emulgator lecitin.

Baron, 6,99 kn (75 g) - Šećera je 58, a kakaa 25 posto. Mlijeko je punomasno. Dodani su sirutka te biljne masti koje u velikim količinama mogu štetiti srca. Emulgatori su lecitin i E476.

Muller & Muller, 5,99 kn (75 g) - Dodani su mlijeko u prahu, sirutka i nedefinirana aroma. Emulgatori su sojin lecitin i aditiv E476. Šećera je 58 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

Windel, 8,90 kn (75 g) - Mlijeko je punomasno u adventskom kalendaru Windel. Dodana je sirutka, a emulgator je lecitin. Šećera je 57 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

Favorina, 5,99 kn (75 g) - Kakaa je 30 posto. Mlijeko je obrano, sadrži zdravu sirutku u prahu. Dodana je pasta lješnjaka. Emulgator je lecitin. U čokoladi je 56,2 posto šećera.

Možda te zanima... Hrvatski školarci imaju previše kilograma, karijes, spuštena stopala Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci