Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. ožujka 2024.

Evo zašto svojoj djeci uz glavni obrok obavezno trebaš poslužiti desert

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako su i tvoja djeca opsjednuta slatkišima, rješenje bi moglo biti veoma jednostavno.

Zvuči li ti bilo koji od ovih scenarija poznato?

  • Tvoje se dijete žuri završiti glavni obrok kako bi što prije mogao doći do deserta?
  • Tvoje dijete ne voli (normalno) večerati jer se boji da neće biti mjesta za desert?
  • Djeca te neprestano, za vrijeme objeda, ispituju: "Što je za desert?" i to ti smeta?

Neka su djeca potpuno očarana desertom do te mjere da im on odvlači kompletnu pažnju. Jedno bi rješenje, naravno, bilo jednostavno ne poslužiti desert. Djeca bi se s vremenom naviknula na to i prestala bi ga tražiti, prenosi Todays Parent.

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

No, neki roditelji svojim mališanima žele ponuditi mogućnost konzumacije deserta, no žele to napraviti na miran način, bez stresa, vike i galame za zajedničkim objedom. Stoga, Rebecca Stewart, dijetetičarka iz Kanade i majka trojice dječaka, preporučuje da ga jednostavno poslužiš paralelno uz večeru. No, zašto ovo djeluje? Ovaj pristup djeci daje mogućnost da jedu desert prije, za vrijeme ili nakon obroka, što im daje kontrolu. Zbog toga se osjećaju odgovornima te im upravo to ublažava napetost tijekom konzumacije glavnog obroka.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spomenuta taktika u budućnosti će te osloboditi i veoma popularnog načina uporabe slatkiša kao nagrade

Iako ti možda misliš da je ucjena s bombonom ili čokoladom sjajan način za ponukati dijete da pojede komad brokule ili cvjetače, upravo ta taktika može ti se obiti o glavu. Spomenutom vrstom komunikacije tvoje dijete može doći do krivoga zaključka i tvoju gestu može protumačiti u smislu - “cvjetača je neukusna i mama mi se želi ispričati za njenu pripremu pa će mi kasnije dati veoma finu čokoladu zauzvrat!”

To postavlja negativan obrazac u kojem djeca jedu zdrave namirnice samo ako na kraju dobiju obećanu nagradu. Nažalost, podmićivanje i cjenkanje dugoročno tvoje dijete neće naučiti ničemo dobrome, osim tome da je čokolada finija od cvjetače i da ako u budućnosti nešto želi, ali ne može to dobiti, uvijek može upotrijebiti cjenkanje kao mogući odgovor na problem.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Što možeš očekivati ako probaš ovu tehniku?

Tvoja će djeca vjerojatno prvo krenuti jesti desert i to je u redu! Oni će imati kontrolu nad svojim odlukama, što će im pomoći da nauče važne lekcije vezane uz koncepte obroka poput ravnoteže i umjerenosti. Zapamti, tvoja djeca mogu birati kada će imati svoj desert, ali ne i koliko često i koju količinu deserta, stoga pažnju obrati in a količinu, odnosno veličinu porcije. Maleni dječji trbuščići ne trebaju veliku porciju troslojnoga kolača ili torte, ali mala količina upravo je ono što će vašu večer učiniti ugodnijom za sve.

Nakon nekoliko tjedana kada ovaj novitet popusti, slatka poslastica u vidu deserta bit će samo još jedan dio večere. Naravno, bit će dana kada će djeca prvo odabrati desert, ali bit će i onih dana kada ga neće dotaknuti ili ga neće dovršiti do kraja. S vremenom uz pomoć ove taktike tvoj će mališan desert naučiti promatrati kao samo još jednu hranu čiji okus mu se sviđa, a ne kao nagradu za svoje ponašanje.

Možda te zanima... 'Kako sam se prestala brinuti o tome što su moja djeca pojela, a što nisu?' Vrtić Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.