Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. kolovoza 2023.

Zašto se neka djeca najgore ponašaju kad su njihovi roditelji u blizini?

Foto: Unsplash+ ; Roditelji često krive djecu za loše ponašanje, ali često zanemaruju vlastite loše navike
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljima se ponekad čini da djeca slušaju sve osim njih, no za to postoje jednostavna objašnjenja

"Dijete ti ja pravi anđeo, koja je tajna?", govori ti tvoja prijateljica. Nisi stigla ni obrisati suzicu koja je potekla od ponosa, a dijete već radi rusvaj po kući. Sigurno si se zapitala zašto se tvoje inače pristojno dijete tako ponaša kad su u njegovoj blizini. 

Donosimo ti neke od mogućih razloga:

Kopira tvoje ponašanje

Roditelji često krive djecu za loše ponašanje, ali često zanemaruju vlastite loše navike. Prisjeti se kako si samo ljubazna i draga kad su u pitanju nepoznati ljudi jer se ne žališ upuštati u besmislene borbe. Ali, čim se vratiš kući, svoj bijes istreseš na svoje najbliže. Pa, djeca kopiraju tvoje ponašanje bez obzira je li ono dobro ili loše. Većina nas krivnju svaljuje na djecu jer bi u protivnom otkrili vlastite nedostatke koje moramo ispraviti i ne želimo se suočiti s istinom, navodi Bright Side.

7 stvari koje se mogu skrivati iza lošeg dječjeg ponašanja

Nedostaje im roditeljska ljubav

Dijete vjerojatno pokušava doprijeti do roditelja, ali ga (možda nesvjesno) ignoriraju. Drugim riječima, lošim ponašanjem privlači pažnju roditelja.

 | Author: Pexsels/Helena Lopes Foto: Pexsels/Helena Lopes

Osjeća se sigurno u društvu roditelja

Dijete se drugačije ponaša kada je s roditeljima jer se ne mora pretvarati da je netko tko nije. Osjeća se dovoljno sigurno da skine sve svoje društvene maske i jednostavno bude svoje. Dijete vam vjeruje i može pokazati svoje slabosti i emocije. 

Loše ponašanje samo je način mentalnog čišćenja od nagomilanog stresa. Djeca se moraju pristojno ponašati kad su u javnosti i kad se napokon osjećaju sigurno s roditeljima, pokazuju sve što ih muči.

10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete

Doživljava te kao svoj spremnik emocija

Svi smo emocionalni spremnici jedni za druge. Često pomažemo drugima da se nose sa svojim negativnim osjećajima suosjećajući ili izgovarajući riječi koje druga strana želi ili treba čuti.  Kako vaše dijete ima najsnažniju vezu upravo s vama, logično je da vas doživljavaju kao svoje "spremnike emocija".

Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi?

Roditelje doživljava kao nedosljedne

Mnogi roditelji donose nedosljedne odluke koje često proturječe jedna drugoj. Naprimjer, ograničavate djetetovu slobodu, ali tražite da bude neovisno. Prijetite da ga nećete povesti sa sobom, ali kasnije popuštate i gazite vlastite riječi. Roditeljstvo bez granica ograničava razvoj vašeg djeteta, a da ne spominjemo da je i zbunjujuće.

Ako dopustite svom djetetu da se loše ponaša, sigurno će to iskoristiti.

Možda te zanima... Šaljivi popis: 30 načina kako u sekundi uvrijediti dijete Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.