Beba 28. studenoga 2022.

Istina ili mit: mama odmah nakon poroda osjeti povezanost s djetetom

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka trudnica i novopečena mama prolazi turbulentno razdoblje prepuno pomiješanih emocija, uzbuđenja, sreće, ali i briga. Iako bi ih neki nazvali slatkim brigama, činjenica je da se u tim trenucima čine zastrušujućima. Hoću li odmah osjetiti povezanost s djetetom? Kako ću znati što dijete želi? Ove i slične brige muče gotovo svaku trudnicu.

Termin poroda se bliži, a vi već imate sto i jedno pitanje koje se tiče brige oko bebe? Ne brinite, niste jedini. Činjenica da iste brige more sve trudnice i da su sve prije vas uspješno odgojile djecu sigurno je barem malo umirujuća. Neka pitanja ipak izazivaju veću glavobolju i strahove od drugih, a naš zadatak je da vas umirimo i uvjerimo da će sve proći u najboljem redu. U nastavku donosimo male i velike brige novopečenih mama, kao i savjete kako ih prebroditi.

Hoću li odmah osjetiti povezanost s djetetom?

Žene su nakon poroda najčešće vrlo iscrpljene, umorne i u bolovima pa je potpuno prirodno da žele spavati. Osim toga, mnoge žene su nerijetko zbunjene i u strahu, hormoni su u disbalansu, ne znaju kako postupati u za njih novoj situaciji, treba im više vremena da shvate da su upravo rodile dijete i da će se od tog trenutka morati brinuti za još jedno biće. I to je potpuno normalno. Ne moraju se i neće se sve žene povezati s bebom na prvu. To je proces prilagodbe koji može potrajati. Najvažnije je da se oporavite i prepustite trenutku, a to će osjetiti i vaša beba. 

Kako ću bez stručne pomoći?

Nakon što ih otpuste iz rodilišta, za novopečene mame počinje razdoblje paničarenja i stresa, prvenstveno zbog nedovoljno stručnog znanja i činjenice da neće moći za svaku sitnicu zvati pedijatra ili pitati medicinsku sestru. I najnormalnije situacije čine vam se alarmantnima, oko svega se preispitujete i ne znate što je ispravno, a što nije. Predlažemo vam da u naletima panike duboko udahnete i probate procijeniti pretjerujete li ili je potrebno zatražiti pomoć. Osim toga, patronažna sestra i pedijatar su tu za sva pitanja koja vas eventualno muče, a dozu savjeta uvijek možete dobiti i od mame, sestre ili prijateljice.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako ću znati što dijete želi?

Znamo da zvuči kao klišej, no jedini savjet koji imamo je da slušate svoj instinkt. Svaka mama najbolje zna što je dobro za njeno dijete, a isto će vrijediti i za vas. Jednom kada se povežete s bebom, vrlo brzo ćete naučiti što joj odgovara, koju igračku voli, što je umiri, kako najlakše zaspi, kao i što u datom trenutku želi. Već na prvu bebinu grimasu znat ćete kad je gladna ili kada je vrijeme za mijenjanje pelena. Iznenadit ćete se koliko prirodno će to doći.

Jesam li dobro zamotala pelenu i kada je promijeniti?

Danas postoji hrpa korisnih informacija na internetu pa tako i savjeti kako promijeniti pelenu. Ovdje pogledajte kako promijeniti pelenu korak po korak. No, pitanje koje novopečene mame muči više od toga kako zamotati pelenu jest kada promijeniti pelenu. Kada beba vrši veliku nuždu, najbrži pokazatelj za to je zasigurno miris. S druge strane, nešto teže je detektirati kad se beba pomokri. Imate dvije opcije. Prva je da pelenu mijenjate 8 do 12 puta unutar 24 sata, koliko se preporučuje za novorođenčad (beba ne bi smjela nositi istu pelenu duže od četiri sata), a druga opcija je da potražite 'pametne' pelene. 

 | Author: Lupilu Foto: Lupilu

Lupilu pelene pokazale su se kao odličan izbor za novopečene mame jer posjeduju indikator vlažnosti koji signalizira kada je vrijeme za promjenu pelene, a zahvaljujući posebnoj dryway tehnologiji beba ostaje suha cijeli dan i noć. Lupilu pelene imaju i preklapajuće trake na pelenama koje su dovoljno fleksibilne da bebi omoguće nesmetano kretanje, a mame ih vole i zato što su tanke, udobne, mekane i nježne prema bebinoj koži.

Hoću li imati dovoljno mlijeka? 

Kada su dojenje i količina majčina mlijeka u pitanju, sve je stvar prirode. Ukoliko želite dojiti, dajte sve od sebe da u tome uspijete, budite ustrajni, pijte čaj za dojilje koji potiče laktaciju, posavjetujte se s bliskim ženama u vašoj okolini koje su rodile, pitajte za pomoć pedijatra i slično. No, ako vidite da nemate dovoljno mlijeka i da je dijete gladno, nemojte mučiti sebe i dijete. Vi niste krivi za to, a dijete mora jesti kako bi dobivalo na težini. 

Diše li beba?

Sigurno ste u knjigama koje ste čitali za vrijeme trudnoće saznali brdo korisnih informacija, ali i upozorenja koja su prouzročila određene strahove. Žene često brine hoće li bebu zgnječiti ukoliko spava s roditeljima u krevetu ili hoće li beba u toku noći prestati disati. SIDS, odnosno Sindrom iznenadne smrti dojenčeta je izuzetno rijetka, a vaš je zadatak da iz krevetića maknete jastuk, igračke i sve potencijalno opasne stvari koje bi dijete u snu mogle prekriti. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hoću li znati smiriti dijete?

Baš kao i mi odrasli, bebe imaju faze kad ne mogu zaspati, kad se bude češće ili kad su neraspoložene. Mogu ih mučiti grčevi ili su premorene, nešto ih boli, smetaju im podražaji iz okoline ili jednostavno žele majčinu pažnju. Nekad smirivanje ide brzo, a ponekad je to proces, no nemojte paničariti. Dijete osjeti kada je majka uznemirena ili živčana i automatski će se teže smiriti. Postoji puno trikova koji mogu smiriti dijete i pomoći mu da zaspi, a neki od njih su bijeli šum, zamatanje bebe, ljuljuškanje, dojenje, vožnja u automobilu i masaža trbuščića.

Za bebu su najvažnije udobne, brzoupijajuće i prianjajuće pelene, a missMama čitateljice prepoznale su te kvalitete u Lupilu pelenama. U našem velikom testiranju mame su zaključile da uz Lupilu pelene mališani ostaju suhi kroz cijeli dan i noć i ocijenile ih odličnom ocjenom 4.6 od 5! Ukoliko još uvijek niste isprobali Lupilu pelene, sada je pravo vrijeme da to učinite, jer u Lidlu trenutno traje akcija 1+1 gratis na sve veličine Lupilu pelena, što znači da za svaki kupljeni paket pelena, drugi dobijete besplatno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.