Beba Dohrana 08. srpnja 2020.

9 kombinacija namirnica koje beba može jesti prstićima

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Banane, trešnje, batat, mozzarella i rajčice samo su neke od namirnica koje su ušle na ovaj popis...

Iako stručnjaci preporučuju da svojoj bebi krutu hranu počneš davati od četvrtog do šestog mjeseca starosti, svakako prati njeno ponašanje i započni s njom tek kada smatraš da je tvoja beba za nju spremna. Također, ako nisi sigurna, uvijek se možeš posavjetovati sa stručnjacima. Osim novih okusa i tekstura, namirnice koje ti donosimo u nastavku tvojoj bebi pomoći će i s razvojem koordinacije očiju i ruku. Sve što trebaš napraviti jest pobrinuti se samo da budu dovoljno meke.

Možda te zanima... Vodič kroz superhranu u dohrani: 17 namirnica za bebe Beba

Također, izbjegavaj sve što bi moglo predstavljati opasnost od gušenja (grožđe, kokice, hrenovke itd.) i nemoj se bojati uključiti široku paletu slatkih, ljutih i gorkih okusa. Bebe izložene različitim ukusima i teksturama kasnije mogu biti manje izbirljive, prenosi Parents.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Slatki krumpir - batat i jabuka

Možeš ga pripremiti na pari ili ispeći, ali kombinacija batata i jabuke prava je poslastica. Nadalje, batat sadrži obilje bjelančevina, beta-karotena i vitamina C, dok su jabuke bogate vlaknima i vitaminom C.

Banana i avokado

Svojim mekim i baršunastim teksturama, avokado i banane omiljena su hrana za bebe bez zuba. Također su jednostavni za pripremu - samo ih trebaš izrezati na male komade., a tvoja beba će zbog njih dobiti kalij i omega-3 masne kiseline.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pečena piletina i jabuka

Pečena piletina tvojoj je bebi prijeko potreban izvor proteina. Prije posluživanja pobrini se samo da ju nasjeckaš na manje komade ili samelješ te da jabuka koju mu poslužiš također bude mekana.

Omlet ili jaja na drugačiji način

Američka akademija za pedijatriju kaže da bi rano izlaganje jajima moglo pomoći u sprečavanju alergija na hranu u budućnosti. Stoga, umuti omlet, speci jaja ili napravi ih na nei drugi način i navikni svojeg mališana na njih.

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Sir i marelice

Kupi prethodno narezane kriške sira, a zatim ih posluži s marelicama (bilo očišćenim ili narezanim na manje komadiće). Marelice su pune su beta-karotena koji pomaže imunološkom sustavu i zdravlju očiju tvoje bebe pa ih svakako uvrsti na njen jelovnik.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Butternut tikva i breskve

Pečena butternut tikva ima orašasti okus, a možeš ju poslužiti s breskvama kako bi tvoja beba upoznala različite teksture. Osim okusa, sigurni smo da će joj se svidjeti i njihova boja.

Mrkva i jabuka

Neki pedijatri ne savjetuju konzumiranje svježe mrkve jer može sadržavati nitrate, ali ako dobiješ odobrenje od liječnika svog djeteta, ovo narančasto povrće svakako mu posluži i upari ga s jabukama. Prije posluživanja samo se pobrini da su obje namirnice dovoljno mekane za tvojeg mališana, prenosi Parents.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Banana i trešnje

Još jedna namirnica odlična za tvog mališana svakako su trešnje. Pune antioksidansa, savršeno će se slagati i s bananama. Osim za jesti, mališanu će one biti zanimljive i za igru. pripazi da ne završe na podu ili zidu i tako ne pobojaju dio tvoje kuće.

Svježa mozzarella i rajčica

Upoznaj svoju bebu s okusom Italije u ovoj improviziranoj salati. Nemoj ju soliti, niti začinjavati ičim drugim, već ju posluži takva kakva je. Dobar tek!

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.