Beba Dohrana 14. kolovoza 2018.

Obratite pažnju: Što vaša djeca jedu tijekom vrućih dana?

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velike vrućine velik su izazov za naš odrasli organizam, a kamoli za naše najmlađe, stoga bismo trebali birati namirnice koje im mogu pomoći da se uspješno nose s time

Tijekom ljeta, a pogotovo dok smo na godišnjem odmoru, manje vremena provodimo blizu štednjaka i hladnjaka, pa moramo dobro pripaziti kako bismo svom djetetu osigurali zdravu i zdravstveno ispravnu hranu. Evo na što pritom trebate obratiti pozornost.

Sezonsko i lokalno

Ljeto je, srećom, godišnje doba u kojem dozrijeva mnoštvo voća i povrća, a poznato je da su sve namirnice najkvalitetnije i najukusnije u svojoj sezoni. Iskoristite to bogatstvo ponude, eventualno uvedite novu vrstu voća ili povrća u djetetov jelovnik. Također, budući da ćete vjerojatno dio ljeta provesti uz more, dobro je znati da je upravo mediteranska kuhinja najbolja za početak uvođenja dohrane u obliku dječjih kašica. Boravak na moru usto je dobra prilika da u bebin jelovnik uvedete ribu, stoga je korisno znati da se bijela riba preporučuje od sedmog, a plava riba od osmog mjeseca bebina života.

Zajednički obroci

Jedan od najučinkovitijih načina za uvođenje nove namirnice jesu prilike kad cijela obitelj jede zajedno. Tijekom godine si zbog poslovnih i drugih obaveza takvu situaciju vjerojatno ne možete često priuštiti, pa je zajednički ljetni odmor na kojem se intenzivno družite s obitelji idealno vrijeme za to, kao i za neke druge velike promjene u životu djeteta, primjerice odvikavanje od pelena.

Samo lagano

Općepoznato je da uz ljeto ne ide teška i masna hrana, što se odnosi i na dječju prehranu. Kremasti umaci s vrhnjem ili jajima nisu preporučljivi jer se teže probavljaju i lakše kvare na visokim temperaturama. Isto vrijedi i za kalorijama zasićene kremaste kolače, koje je preporučljivo zamijeniti svježim sezonskim voćem, smrznutim jogurtom i sličnim zdravim desertima.

Na plaži

Jedno od najvažnijih ljetnih pitanja jest što ponijeti na plažu. Ako ipak ne koristite prijenosni hladnjak, za plažu spakirajte namirnice koje se ne mogu lako pokvariti i one koje nisu podložne topljenju. Pritom je praktičnije zapakirati više malih porcija nego jednu veliku, jer će tako hranu lakše dozirati ovisno o potrebama djeteta. Također, voće i povrće narežite prije dolaska na plažu - vodeći računa da komadi nisu preveliki za uzrast djeteta, tj. da nema rizika od gušenja. Od kupovnih, primjerice Lino dječjih kašica, izaberite one koje se ne moraju držati u hladnjaku te sadrže dostatne količine osnovnih nutrijenata -  proteina, masti i ugljikohidrata - jer znamo da su djeca na plaži neumorna i troše puno energije. Naučiti da i na plaži sjednu i jedu (po mogućnosti u hladu), a ne da to rade u trku ili igri, dobre navike hranjenja vrlo su važne u našoj prehrani i odmalena se razvijaju.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Najvažnija je voda

Neprocjenjiva je vrijednost vode za naše zdravlje, ona ipak čini više od 60 posto našeg organizma i odgovorna je za prijenos kisika, masti i glukoze u naše mišiće. Jasno, hidraciju tijekom ljetnih mjeseci treba uzeti vrlo ozbiljno kad je riječ o djeci. Jednostavno, što su aktivnija i na višoj temperaturi, to im više vode treba i na tome roditelji moraju inzistirati. Prirodna ili limunom aromatizirana voda bit će najbolji izbor za djecu, a šećerom bogata gazirana pića (kao i u ostalim  godišnjim dobima) nisu preporučljiva. Osim pijenjem, dovoljnu količinu tekućine za svoje dijete možete osigurati pametnim izborom ljetnog voća i povrća koji sadrži velike količine vode, a to su:

  • krastavac (96 posto)
  • lubenica (92 posto)
  • paprika (92 posto)
  • jagoda (92 posto)
  • dinja (90 posto)
  • ananas (87 posto)
  • naranča (87 posto)
  • maline (87 posto)

Naravno, konzumacija ovog voća i povrća ne omogućuje samo unos toliko potrebne vode, nego i druge dobrobiti. Primjerice, lubenica je obilan izvor beta-karotena, likopena i vitamina C, a dinja kalija, dok ananas sadrži enzime koji djeluju protuupalno i pospješuju probavu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • freundin

    A sto mu dati, cevape, pomfri, cips smoki, od pica colu, fantu............bolje to nego GMO voce i povrce, nek se odmah uci jesti zdravo

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.