Beba 02. veljače 2024.

Grad će povisiti pomoć: Zagrebačka novorođenčad dobivat će 600 umjesto 331 euro

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka beba rođena u Gradu Zagrebu dobivat će gotovo dvostruko veću novčanu pomoć, i to tako da će se ta pomoć isplaćivati jednokratno.

Kao što roditelji već znaju, svaka beba koja se rodi kao stanovnik Grada Zagreba ima pravo na novčanu pomoć Grada. Dosad je ta pomoć iznosila 331 euro i isplaćivala se jednokratno. No, sad Grad Zagreb planira uvesti pozitivne promjene koje će razveseliti one koji će tek postati roditelji. 

Možda te zanima... Mjesto u zagrebačkim vrtićima nije dobilo više od 3000 djece, roditelji bijesni Vrtić

Dosadašnja novčana pomoć trebala bi uskoro iznositi 600 eura, umjesto dosadašnjih 331,81 euro, a isplaćivala bi se jednokratno, za razliku od dosadašnjih dvokratnih isplata. To bi roditeljima novorođenčadi olakšalo nabavku potrebnih stvari, opreme i potrepština, u što kraćem roku. Ovaj će prijedlog odluke Grad Zagreb danas uputiti u javno savjetovanje. 

„Dobrobit djece i mladih prioritet je ove gradske uprave, što Grad pokazuje povijesno visokim ulaganjima u širenje usluga i nove programe za djecu i mlade, kao i u zapošljavanja i poboljšanje uvjeta u odgoju i obrazovanju i socijalnoj skrbi,“ istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenc. 

Dolenc je istaknula i da su pošle godine otvorili četiri nova dječja vrtića, a u ovoj godini otvorit će ih još 10, s ciljem da svako dijete u Zagrebu ima osigurano mjesto u vrtiću.
"U mandatu ove uprave završeno je već 15 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i obnove škola vrijednih gotovo 139 milijuna eura, a u tijeku su radovi na još pet škola vrijedni 67 milijuna eura. Proračun za održavanje i investicijsko ulaganje u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole i učeničke domove povećan je četiri puta. U vrtićima je zaposleno više od 500 novih radnika, te je uveden treći radnik u svaku jasličku skupinu, dok su od lipnja 2021. do danas radnicima u vrtićima povećane plaće za oko 35 posto", istaknula je Dolenec. 

Proširivanje usluga za djecu s teškoćama

Naglasila je i kako je u mandatu ove uprave udvostručen broj stipendija za učenike i studente, i ove godine bit će dodijeljene čak 1194 stipendije. Proširen je obuhvat školske prehrane i pokrenut je pilot projekt "zelene javne nabave hrane" za osnovne škole. Za čak 1500 povećan je broj djece uključene u produženi boravak. Grad Zagreb nastavlja i s osiguravanjem besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala.

Tijekom 2024. godine Grad Zagreb će proširiti socijalne usluge za djecu s teškoćama u razvoju kroz nove lokacije ustanova Mali dom i Novi Jelkovec, te zdravstvene usluge usmjerene na ranu intervenciju kroz novu ambulantu Poliklinike Suvag koja će biti otvorena na Žitnjaku, najavila je Dolenc.

Dodala je da se za Savjetovalište Luka Ritz u proračunu ove godine također planira proširenje na novu lokaciju kako bi proširili usluge za djecu i mlade u riziku i s problemima u ponašanju. U suradnji s UNICEF-om ove godine također kreće pilot program prevencije međuvršnjačkog nasilja u zagrebačkim školama.

 

Možda te zanima... Učenici zagrebačkih osnovnih škola jest će ekološki i lokalno proizvedenu hranu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.