Beba 20. prosinca 2023.

Kako sterilizirati bebinu dudu: ovo je najjednostavniji vodič

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad postanemo roditelji prvi put, puno tog nam je nepoznato – pelene, hranjenje, igračke… a neki se roditelji moraju zapitati i kako sterilizirati bebinu dudu, ako ju ona koristi.

Svašta se novo pojavi u svijetu onih koji prvi put postanu roditelji. Tako nekad ono što se iskusnim roditeljima čini istinski jasno i nebitno isticati, novopečeni roditelji žele znati i žele moći proučiti. Da ne spominjemo uopće sve one pelene, sve ono dojenje, hranjenje i spavanje, jedno od možda čak jednostavnijih pitanja je i kako sterilizirati bebinu dudu.

Možda te zanima... Treba li dijete odviknuti od dude varalice prije polaska u vrtić? Vrtić

Ne koristi svaka beba dudu, naravno. Neki roditelji protive se uopće korištenju dude, neki ju koriste samo u iznimnim slučajevima, a neki bi sve dali da njihova beba želi dudu barem na kratko, bez obzira na sve… Naravno, tu je i pitanje izbora dude, ali o tom nekom drugom prilikom. Ono što je bitno je da je beba zadovoljna, a često ju može umiriti jednostavno samo sisanje. To je instinktivno kod nekih beba i ako znamo da su site, zdrave, odmorne – nekad im jednostavno treba duda.

Iako znamo da nije uvijek i sve dobro sterilizirati, da beba mora biti izložena raznim bakterijama kako bi stvorila imunitet, ne možemo baš uvijek bebi dati dudu upitne čistoće. Ne govorimo o prčkanju po rukicama ili padanju na pod u stanu, ali svako toliko bi ipak bilo poželjno očistiti dudu. I tu u pomoć stiže ovaj najjednostavniji vodič kako sterilizirati bebinu dudu – ili dudu svog mališana, ako se ta ljubav prema sisanju malo ipak otegne...

Zašto je važno sterilizirati dude

Od odjeće do poda, dude pokupe mnoge klice u trenutcima dok nisu u bebinim ustima već na drugim površinama. Dude mogu na sebi razviti plijesan ili gljivice i širiti infekcije poput soora, uobičajene gljivične infekcije u ustima. Važno je sterilizirati dudu prije prve uporabe i očistiti je nakon svake uporabe.

Sterilizacija je važnija kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci ili kod djece s većim rizikom od bolesti, poput djece oslabljenog imuniteta ili djece koja idu u vrtić. Iako nije potrebno sterilizirati dude svaki put kada ih čistite, bilo bi ih mudro očistiti sredstvom za pranje bočica i vodom svaki dan.

Kako sterilizirati bebinu dudu

Korak 1

Prije nego što steriliziraš bebinu dudu, započni najprije s pranjem toplom vodom. Ne koristi abrazivna sredstva za čišćenje, jake deterdžente za posuđe niti antibakterijska sredstva za čišćenje duda.

Korak 2

Da bismo sterilizirali dudu, možemo upotrijebiti uređaj za sterilizaciju ako nam je na raspolaganju ili je ostaviti u kipućoj vodi na pet minuta. Obje su metode učinkovite!

Korak 3

Pažljivo izvadi dudu iz vode čistim kuhinjskim pomagalom, poput velike žlice ili kutlače. Ako u dudi ostane još vode, nježno je stisni.

Korak 4

Stavi dudu na čisti stalak za sušenje ili osuši čistim ručnikom, stiskajući gumu da se uvjeriš da je potpuno prazna, odnosno da nema vode unutra.

Provjeri je li se duda potpuno ohladila prije nego što ju daš bebi!

Možda te zanima... Bebu možeš voditi van po hladnoći, ali bez dude Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.