Beba 14. lipnja 2023.

Koja 3 sastojka trebaš tražiti u dječjoj kozmetici, a koja 4 bi trebalo izbjegavati

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja koža je nešto najnježnije, nešto s čim uspoređujemo i izjednačavamo nježnost i mekoću. Upravo zato ju treba najbolje zaštititi i paziti na nju. Evo kako to najbolje učiniti.

Sigurno znaš za izraz „kao bebina guza“, a znaš i zašto se tako govori – jer je ta koža meka, glatka, nježna… S razlogom je tako, jer bebina koža je u prosjeku 30 posto tanja nego koža odrasle osobe. No, zato je i osjetljiva, naravno. Dok je u maternici bebina koža zaštićena posebnim masnim slojem koji se naziva verniks, nakon što se beba rodi, taj sloj se oljušti, a bebina koža sazrijeva tijekom otprilike četiri godine. U tom je razdoblju posebno važno pratiti sastojke koji se nalaze u kozmetici koju koristimo za bebu.

Neki sastojci mogu biti vrlo korisni za bebinu kožu, jer joj mogu omogućiti potrebnu vlažnost, hidrataciju i zaštitu. No, neki drugi bi joj mogli i škoditi, iako se radi o dječjoj kozmetici.

Evo koji su sastojci korisni za bebinu kožu:

  • Ceramidi

U trećem tromjesečju trudnoće bebinu kožu, kako smo već spomenuli, prekriva verniks, zaštitni sloj koji je zapravo bogat ceramidima. Kad se beba rodi, važno je održavati zaštitnu funkciju kože odabirom proizvoda koji su bogati ceramidima.

  • Vitamin E

Beba će se ugodnije osjećati u svojoj koži ako koža bude imala više vitamina E, antioksidansa koji umiruje i vlaži kožu.

  • Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sredstvo koje zadržava vlagu i tako štiti stanice kože, te im pomaže zadržati prirodnu vlagu kože tijekom cijelog dana.

  • Niacinamid

Ovo je oblik vitamina B3, a pomaže smanjiti gubitak vlage kože, povećava vlažnost, te potiče hidraciju, te umiruje kožu.

Što treba izbjegavati

No, kad se radi o dječjoj kozmetici, vrijedi pravilo „što jednostavnije, to bolje“, ali dječja kozmetika nekad sadrži i sastojke koje bi bilo bolje izbjegavati. Evo koji su to:

  • Mirisi

Nije neobično da dječja kozmetika sadrži mirise, ali upravo ti mirisi mogu uzrokovati iritacije i alergijske reakcije, pa ih je bolje izbjegavati.

  • Bojila

Umjetna bojila su zapravo nepotrebne kemikalije koje treba izbjegavati u proizvodima za njegu kože, a mogu dovesti do prekomjerne osjetljivosti i iritacija. Bojila treba preskočiti.

  • Parabeni

Parabeni su sasvim uobičajeni u kozmetici kao što su šamponi i sapuni, ali lako se upijaju u kožu i mogu uzrokovati iritacije. Budući da je bebina koža tako delikatna, bebe su još osjetljivije na učinke parabena.

  • Ftalati

Nekad se u kozmetici koriste ftalati, kemikalije koje su kroz godine povezane s mnogim zdravstvenim problemima. Iako istraživanja nisu definitivna i isključiva, bolje ih je izbjegavati kod djece.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.