Beba Mama poslije poroda 3869 prikaza 24. veljače 2017.

Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije?

tužna žena beba
Thinkstock

Oko 70 posto žena doživi postporođajnu tugu u doba babinja, dok 10 do 20 posto ima postporođajnu depresiju

Vrijeme nakon poroda posebno je za svaku ženu, uz dolazak mališana žena prolazi kroz niz hormonalnih i fizičkih promjena. Uz radost i sreću, mnoge žene prolaze i kroz razdoblje tuge

Skoro 70 posto novopečenih mama pati od postporođajne tuge (baby blues), normalan i kratak period nakon porođaja u kojem osjećaju tugu, plačljive su i sklone promjenama raspoloženja koje uzrokuju hormonalne promjene. Međutim, o tome se vrlo malo govori i žene često moraju same proći kroz taj period.

"Postoji pritisak u društvu da žene nakon rođenja djeteta trebaju biti sretne i blažene, tako da mnoge ne pričaju o tome zbog krivnje i srama", objasnila je prof. Meltzer-Brody.

mama, beba, depresija, žena Možda te zanima... Mrzila sam trudnoću i nisam se zaljubila na prvi pogled u dijete. Kakva sam ja to majka? Roditelji

Ali to ne bi trebalo biti tako. Razina estrogena i progesterona je vrlo visoka tijekom trudnoće, ni u jednom periodu ženinog života nije tako visoka, nakon poroda dolazi do naglog i velikog pada razine hormona. Ovaj proces je okidač za postporođajnu tugu.

Ovaj period posebno je stresan za žene koje su prvi put postale majke, upravo su prošle porod i imaju maleno dijete o kojem se moraju potpuno brinuti, pojasnila je prof. Meltzer-Brody. Traumatičan porod, problemi s dojenjem, nedostatak sna mogu povećati promjene raspoloženja. "Za većina žena porođaj i prilagodba na majčinstvo je veliki izazov. To je vrijeme velike sreće i radosti, ali je vrlo teško prvih par tjedana", dodala je prof. Meltzer-Brody, voditeljica programa za psihološku pomoć ženama tijekom trudnoće i poslije porođaja.

Hayden Panettiere Možda te zanima... Glumica o postporođajnoj depresiji: 'To nisu samo hormoni' Beba

Važno je da se žene upoznaju s glavnim razlikama između postporođajne depresije i tuge kako bi znale što očekivati u vrijeme babinja:

Postporođajna tuga (baby blues):

1. Osjećaj plačljivosti traje cijelo vrijeme, emocionalna ranjivost. Neke žene ovo opisuju kao jači PMS. 

2. Simptomi traju oko dva tjedna nakon porođaja. 

3. Stalne promjene raspoloženja, depresija, tuga, razdražljivost, anksioznost, nedostatak koncentracije i osjećaj ovisnosti.

Petra Bačan Možda te zanima... 'Nakon poroda borila sam se s depresijom' Roditelji

Postporođajna depresija:

1. Simptomi traju puno duže od dva tjedna i puno su jači.

2. Anksioznost, tuga (puno plakanja), depresija, razdražljivost, krivnja, nedostatak interesa za bebu, promjena prehrambenih navika, nedostatak koncentracije, beznađe i misli o ozljeđivanju bebe ili sebe, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, osjećaj bezvrijednosti i nesposobnosti, briga zbog bebinog zdravlja.

3. Postporođajna depresija obično se javlja u prva dva, tri mjeseca nakon poroda i može se pojaviti u bilo kojem trenutku.

"Obično govorim ženama da ako nakon dva tjedna i dalje imaju simptome anksioznosti i depresije da se obratite svom liječniku i ginekologu", objašnjava Meltzer-Brody.

Meltzer-Brody podržava iskrene ispovijesti slavnih osoba koje su se našle u ovakvim situacijama, tako se u javnosti više priča o postporođajnom periodu i miče se stigma s ovih tema, a žene se nikako ne bi trebale osjećati neugodno zbog traženje pomoći.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.