Beba Mama poslije poroda 07. kolovoza 2023.

Ovo je najbolji roditeljski savjet koji možeš dati novoj mami

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Samo budi sigurna da ne slušaš ničije savjete osim ako to zaista ne želiš. To je bila jedina stvar koja me oduvijek mučila. Ne možeš zeznuti dijete baš toliko, a i ti ćeš to dijete poznavati bolje od ikoga', piše anonimna mama troje djece

Roditelji prolaze kroz novo putovanje s prvim djetetom, a ponekad i drugim. Svi oko njih kao da znaju što učiniti u kojoj situaciji i svi su 'najpametniji' i darežljivi sa svojim savjetima i trikovima koji će olakšati život novim roditeljima

Možda te zanima... Želite biti sretniji roditelj? Otpustite ovih 15 stvari Roditelji

Jesu li ih novi roditelji pitali za savjet? Najčešće ne. Upravo zato je jedna anonimna 38-godišnja mama troje mališana mlađih od sedam godina na blogu Unbeaten Mommy podijelila svoje mišljenje o svim netraženim savjetima za nove roditelje i otkrila koji je zapravo najbolji savjet koji im možete dati.

'Nisam htjela znati što je nekad funkcioniralo ili slušati stvari poput: spavaj kada i beba spava'

Ja nisam nezahvalna, vjerujte mi. Moje sestre su obje imale djecu prije mene i bila sam jako sretna isprobati stvari koje su mi predložile, ali nikad nisu nudile prijedloge osim ako ih nisam sama pitala. Možda je i njima već bilo dosta svih netraženih savjeta, kao što je i meni bilo (posebno kad sam ih se već naslušala kroz trudnoću, kako bih bila 'spremna' kad beba dođe). 

Također sam cijenila sve savjete koje su mi davale mama i svekrva, ali isto kada sam ih tražila iste. Nisam htjela znati što je 'nekad funkcioniralo' ili slušati stvari poput 'spavaj kada i beba spava' jer vjerujte mi - to je čisto sranje. 

Kolumna: Savjeti o roditeljstvu koje dijelim drugima, beskorisni su kad se to događa meni

Nedavno sam preko Skypea razgovarala s prijateljicom koja živi daleko, a trenutno je u 39. tjednu trudnoće i nisam joj davala nikakve savjete. Slušala sam je i uživala u razgovoru o njezinom planu poroda i posjeti njoj i bebi jednom kad se rodi. Nisam sudila kad mi je rekla da će tražiti epiduralnu tek kad bude apsolutno sigurna da će joj trebati. Samo sam je pažljivo i strpljivo slušala

prijateljice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Samo budi sigurna da ne slušaš ničije savjete osim ako to zaista ne želiš'

Jedino što sam zaista morala podijeliti bila je jedna stvar koju sam naučila. "Samo budi sigurna da ne slušaš ničije savjete osim ako to zaista ne želiš." To je bila jedina stvar koja me oduvijek mučila. Ne možeš zeznuti dijete baš toliko, a i ti ćeš to dijete poznavati bolje od ikoga. I zato, osim ako ne zatražiš nečiji savjet, nemoj se osjećati loše oko toga što taj savjet nećeš poslušati

Možda te zanima... Biti majka: Očekivanja su jedno, a stvarnost potpuno drugo Roditelji

Gledala sam njezinu reakciju. Nasmijala se i zahvalila mi. Mislim da je čekala neki prijedlog. Ali, ja joj ga nisam dala. Zapravo, jesam, ali nisam nudila nijedan ako me ona sama ne zatraži. Nisam čak ni rekla 'uživaj u svakoj minuti', 'odrastu tako brzo' ili 'uživaj u ovom mirnom razdoblju dok beba ne stigne' jer nijedna od tih stvari definitivno nije ono što je njoj trebalo ili što je htjela čuti - u to sam sigurna. 

I zato sam zadržala te misli za sebe. Ionako su sve sranje. Ali, teško je ne podijeliti takve stvari s drugima. Teško je šutjeti kad bi najradije ponudili par 'mudrih' savjeta i pomogli na neki način drugima.

Kolumna: Kad mi 'dobronamjerni prolaznik' govori kako odgajati dijete

Ali, što novi roditelj zaista treba?

Nekoga da ga posluša dok se ne ispuše i da kima dok ne opravda svaki mogući razlog koji mu je omogućio da preživi tu sekundu, minutu i sat kako bi preživio sljedeće sekunde, minute i sate sa svojom bebom. I koliko god bilo teško - ne osuđivati ih! Svi smo drugačiji i svi imamo različita iskustva. 

Samo naprijed, roditelji. Hajmo dati sve od sebe i ne davati netražene savjete koji drugima ne trebaju ili ih ne žele čuti. Pružite uho za slušanje i osmijeh pun razumijevanja jer hej - svi smo to prošli u nekom trenutku našeg roditeljskog života. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci