Beba Mama poslije poroda 09. travnja 2020.

Rodin vodič za otvaranje porodiljnog dopusta tijekom epidemije

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog trenutne situacije uzrokovane pojavom koronavirusom, HZZO je omogućio podnošenje zahtjeva za ostvarivanje iz sustava rodijlnih i roditeljskih potpora putem e-maila

Udruga RODA - Roditelji u akciji na svojoj web stranici donosi najnovije informacije iz HZZO-a u vezi elektroničke predaje zahtjeva osiguranih osoba HZZO-a za ostvarivanjem prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te sustava rodiljnih i roditeljskih potpora i na otvaranje rodiljnog dopusta te podnošenja zahtjeva za korištenjem roditeljskog dopusta.

Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, HZZO je omogućio podnošenje zahtjeva za ostvarivanje iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora putem e-maila. 

mame, bebe, prijateljice, žene Možda te zanima... Povećavaju se porodiljne naknade za drugih 6 mjeseci! Beba

Što sve zahtjev treba sadržavati?

Osim izričitog određivanja zahtjeva i naznake prava, kako i popratne dokumentacije, mora još sadržavati: 

  • Ime i prezime,
  • OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe),
  • kontakt telefon,

te u svrhu autentifikacije pošiljatelja scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje).

Za otvaranje rodiljnog dopusta, uz zahtjev treba priložiti:

1. izvješće o privremenoj nesposobnosti za rad zbog otvaranja rodiljnog dopusta,

2. potvrdu o plaći

3. presliku kartice tekućeg računa.

Uz zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta, potrebno je priložiti:

1. potvrdu o plaći (koja pak nije potrebna ako se roditeljski dopust koristi nastavno na rodiljni dopust),

2. pisanu izjavu poslodavca o zaprimljenoj obavijesti o namjeri korištenja roditeljskog dopusta (koja isto nije potrebna ako se roditeljski dopust koristi nastavno na rodiljni dopust) te

3. presliku kartice tekućeg računa.

Možda te zanima... Poticaji za novorođenčad: Gdje u Hrvatskoj su najveće naknade? Roditelji

Također, ako se zahtjev odnosi na korištenje roditeljskog dopusta za prvo i drugo rođeno dijete u trajanju duljem od 4 mjeseca, a drugi roditelj je također zaposlen, potrebno je priložiti i njegovu izjavu kojom prenosi svoja (maksimalno) dva mjeseca roditeljskog dopusta na korištenje.

Naime, roditeljski dopust za prvo i drugo rođeno dijete ako ga koriste oba roditelja traje 8 mjeseci. Pritom, svaki od roditelja koristi 4 mjeseca koja su njegovo osobno pravo s kojim može slobodno raspolagati na način da dva (od ta četiri) mjeseca može prenijeti na drugog roditelja.

Ako je to slučaj, pri podnošenju zahtjeva je potrebno priložiti i izjavu drugog roditelja koji prenosi pravo na roditelja koji podnosi zahtjev za korištenjem roditeljskog dopusta.

Ako se radi o roditeljskom dopustu za blizance, treće i svako sljedeće dijete, kojeg zaposleni ili samozaposleni roditelji koriste u pravilu svaki po 15 mjeseci, izjava drugog roditelja je potrebna u slučaju da podnositelj zahtjeva želi roditeljski dopust koristiti u trajanju duljem od 15 mjeseci.

Navedeno se ne primjenjuje ako je otac djeteta nezaposlena osoba, korisnik mirovine, redovni student i sl. jer tada samo zaposlena odnosno samozaposlena majka koristi roditeljski dopust i on u tom slučaju traje 6 mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno 30 mjeseci za blizance, treće i svako sljedeće dijete.

E-mail adrese regionalnih ureda pogledaj ovdje. 

mame Možda te zanima... Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.