Beba Mama poslije poroda 05. srpnja 2023.

Zemlje s najviše dana rodiljnog dopusta: Hrvatska u samom vrhu

Foto: Unsplash/Jonathan Borba
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnjem brzom i zahtjevnom svijetu podrška zaposlenim roditeljima, posebno novim majkama, od najvećeg je značaja. No, politika porodiljnog dopusta uveliko se razlikuje od zemlje do zemlje.

Globalna mreža World of Statistics objavila je listu zemalja i broj plaćenih dana porodiljnog dopusta u tim zemljama imaju. Republika Hrvatska nalazi se u vrhu svjetskih zemalja prema broju plaćenih dana porodiljskog dopusta.

Prema podacima globalna mreže World of Statistics, na vrhu liste je država San Marino koja novim majkama daje čak 635 dana plaćenog porodiljnog dopusta. Iza San Marina je Bugarska s 410 plaćenih dana.

Možda te zanima... 'Plakala sam kad sam se vratila na posao 7 tjedana nakon poroda' Beba

Hrvatska na šestom mjestu.

Treće mjesto dijele Albanija i Bosna i Hercegovina s 365 dana.

Kako piše Newsway i Albanija i BiH osiguravaju punu godinu plaćenog porodiljnog dopusta, demonstrirajući svoju posvećenost politikama koje su pogodne za obitelj. Na petom mjestu nalazi se Slovačka s 238 dana, zatim Hrvatska s 208, Češka 196, te Indija, Irska i Venezuela na 10. mjestu sa 182 dana.

Iako ove zemlje prednjače u pogledu plaćenog porodiljskog dopusta, važno je napomenuti da i druge zemlje imaju značajne politike. Zemlje poput Kanade, Njemačke i Japana pružaju respektabilne periode plaćenog dopusta kao podršku novim majkama.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države trenutno nemaju savezni zakon koji nalaže plaćeni porodiljni dopust, a odluku o tome prepuštaju pojedinim državama i poslodavcima. Nedostatak savezne politike, američkim majkama, koje se često bore uspostaviti ravnotežu između posla i obiteljskih obaveze, piše N1.

Rodiljni dopust u Hrvatskoj

Rodiljni dopust se koristi do navršenih 6 mjeseci, dok se roditeljski dopust može koristiti od navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Rodiljni dopust zaposlena ili samozaposlena trudnica, odnosno majka obavezno koristi od 28., a može ga koristiti od (najranije) 45. dana prije dana očekivanog poroda te isti traje do navršenih 6 mjeseci djetetova života, od čega obvezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta (sveukupno 98 dana u neprekinutom trajanju), stoji na stranicama Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Dodatni rodiljni dopust, obuhvaća razdoblje od proteka obveznog dijela rodiljnog dopusta (od 71. dana nakon rođenja djeteta) do navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Tijekom korištenja rodiljnog dopusta, korisnik ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju (bez limita).

Naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta (prvih 6 odnosno 8 mjeseci) isplaćuje se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće), ali ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 225,5% proračunske osnovice mjesečno odnosno 995,44 eura / 7.500,13 kuna.

Nakon proteka prvih 6 odnosno 8 mjeseci roditeljskog dopusta, naknada plaće  za zaposlene I samozaposlene roditelje iznosi 125% proračunske osnovice – 551,80 eura/4.157,50 kuna.

Možda te zanima... Mama poručila kolegama: 'Porodiljni dopust nije godišnji odmor!' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.