Beba Razvoj u 1. godini 03. lipnja 2019.

5 znakova da beba ima strah od odvajanja

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je razdoblje separacijske anksioznosti, bez sumnje izazovno, također je integralni dio razvoja naših mališana i snažan pokazatelj da počinju primjećivati da postoje neovisno o vama

Ništa ne može izazvati takvu kolektivnu jezu među roditeljima kao separacijska anksioznost iliti strah od odvajanja. Međutim, s tom novom spoznajom, koja se može pojaviti već s pet ili šest mjeseci, dolazi potreba za osjećajem sigurnosti čak i kada te beba ne može vidjeti. Kako bi znala što je bebi potrebno da joj olakšaš ovo razdoblje, portal Babyology izdvojio je znakove na koje treba obratiti pažnju.

Vodič kroz sve faze dječjeg straha od odvajanja

1. Isprekidani san

Kada beba plače čim je predate u naručje druge osobe je najočitiji znak, ali buđenje više puta tijekom noći također je pokazatelj da dijete pati od straha od odvajanja. Vrlo jednostavno, beba plače u panici jer misli kako ste je ostavili samu.

Isprekidani san može biti iscrpljujuć i za mamu i za bebu, stoga bi vam dobro došla neka vrsta večernje rutine koja će vam objema olakšati ovo razdoblje. Držite bebu što bliže vašem krevetu kako biste joj što prije pružili utjehu kad je zatreba. Međutim, noćna 'druženja' neka budu što kraća kako bi beba jednostavnije ponovno zaspala. 

Možda te zanima... Strategija za izlazak: Beba se ne želi odvojiti od tebe Beba

dijete plače kinderbet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Prerano buđenje

Ako se vaša beba odjednom počinje buditi puno ranije nego prije, vjerojatno se radi o separacijskoj anksioznosti. Čim primite bebu u naručje, ona će zaspati jer ste vi sve što joj zapravo treba. Malo je toga što tu zapravo možete poduzeti, osim tražiti utjehu u činjenici da ovo neće trajati zauvijek i da ćete jednom ponovno spavati. 

3. Plače kada napustimo sobu

Bez obzira radi li se o ostavljanju djeteta u jaslicama ili samo pokušaju samostalne posjete kupaonici - dijete koje ima strah od odvajanja počet će plakati čim napustite sobu jer nije 100 posto uvjereno kako ćete se vratiti

Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi?

Iako se iskradanje dok vas dijete ne gleda može činiti kao ljubaznijom opcijom, pozdravi su jako važni. Uspostavite osjećaje povjerenja razvijanjem poznate rutine pozdravljanja - to, primjerice, može biti poljubac, zagrljaj i rečenica poput: "Uskoro ću se vratiti." Pripazite, dijete će prokužiti vaše signale, stoga produženo pozdravljanje sa suzom u oku s nekoliko vraćanja kako biste provjerili je li dobro, neće vam učiniti nikakvu uslugu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Uznemirava se čim je predamo drugoj osobi

Do nedavno, vaša beba nije mogla dešifrirati ljude oko sebe. Umirivali su je određeni mirisi i zvukovi (ponajviše vaš miris i zvuk), a pojavljivanjem straha od odvajanja - koji obično započne između šestog i 12. mjeseca života i može se u toj mjeri zadržati čak do treće godine života - pojavljuje se i spoznaja da ste vi najvažnija osoba u njezinom životu. Jednom kada nastupi takav strah, beba najvjerojatnije neće biti sretna predate li je drugoj osobi u naručje pa čak ni tati. No, to razdoblje je ujedno i pokazatelj nevjerojatne povezanosti koju imate s djetetom.

beba spava majka Možda te zanima... Može li beba biti previše vezana za mamu? Beba

5. Ne želi se igrati sama

Vaša beba je prije možda sjedila i igrala se sretno sa svojim igračkama, ali sada se čini kako je nesposobna u tome da samu sebe okupira s bilo čime osim ako vi niste kraj nje i ne igrate se skupa. Sjednite s djetetom i igrajte se neko vrijeme, ali ako trebate izaći iz sobe ili se barem pomaknuti u drugi dio sobe, recite djetetu gdje idete i da ćete se vratiti za nekoliko minuta. Svaki put kad se vratite, jača se povjerenje i kad ćete jednom neizbježno morati otići na duže vremena, dijete će znati kako ćete se uvijek vratiti. Imajte strpljenja!

Možda te zanima... Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 4lexandra

    Moja beba sada ima 7 i pol mj i u zadnjih par dana pocela je panicno plakat svaki put kad bi joj okrenula leđa i krenula u drugom smjeru pa makar samo dva koraka do maramica, prije se sama igrala cijelo jutro ne bi ju ni cula dok sada se sama igra jedino ako ima mobitel ili daljenski u ruci makar i to ne traje dugo. Trenutacno preferira vise dojenje nego kasicu. Ponoci se i tako jos uvijek 3 puta budi, a sada svakih sat vremena ili manje. Svaki dan bude kod bake po 2, 3 sata i sada nije problem (hvala bogu) ali cim me vidi odma udri u plac. Kako da joj pomognem tu fazu proc i kako da sebi pomognem sto jaca ostat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.