Beba Razvoj u 1. godini 21. rujna 2018.

Liječnici žele zabraniti hodalice za djecu: 'Usporavaju motorički razvoj'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američko udruženje pedijatara (AAP) predlaže zabranu proizvodnje, prodaje i uvoza hodalica za djecu. Takvu zabranu Kanada ima od 2004. godine

Stručnjaci se već duže vrijeme upozoravaju na opasnosti koje su vezane za dječje hodalice, naglašavajući da mogu uzrokovati ozljede kod beba i male djece. Sada Američko udruženje pedijatara (AAP) traži potpunu zabranu upotrebe i prodaju hodalica u SAD-u kako bi spriječile česte ozljede.

U SAD-u su dječje hodalice vrlo često uzrok ozljeda zbog kojih djeca završe na odjelima hitne pomoći. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Pediatrics" pokazalo je da je od 1994. do 2014. godine liječeno više od 230 tisuća djece mlađe od 15 mjeseci. U prosjeku dvije tisuće djece liječeno je zbog frakture lubanje, slomljenih kostiju i drugih ozljeda.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju na opasnosti hodalica za djecu Beba

AAP naglašava da dječje hodalice daju roditeljima lažan osjećaj sigurnosti. Dijete u hodalici može se kretati brzinom jedan metar u nekoliko sekundi što roditeljima daje malo vremena da reagiraju u opasnim situacijama. Brzo kretanje povećava rizik od ozljeda jer tako djeca imaju pristup grijalicama, vrućim stvarima poput napitaka i otrovima. 

"Dječje hodalice su opasni predmeti koji nemaju nikakvu korist i trebalo bi zabraniti prodaju u Sjedinjenim Državama", kaže dr. Benjamin Hoffman, pedijatar koji predsjedava Odborom za ozljede, nasilje i prevenciju od otrova.

Možda te zanima... 7 stvari koje će se dogoditi kad tvoja beba prohoda Beba

1992. godine podnijeli su zahtjev US komisiji za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC), a od tada su se postrožili sigurnosni standardi za hodalice. Unatoč padu broja ozljeda, dječja hodalica i dalje je veliki uzrok ozljeda kod male djece, a roditelji ih i dalje kupuju. AAP predlaže zabranu proizvodnje, prodaje i uvoza hodalica za djecu, a takvu zabranu Kanada ima od 2004. godine.

Cipele ometaju razvoj dječjeg mozga: Pustite ih da hodaju bosi

Štetne posljedice - kasniji motorički razvoj

Učenje hodanja je veliki korak. No, hodalice ne pomažu djeci da uče kako hodati, čak mogu uzrokovati i kasniji motorički razvoj. Bebe trebaju gledati i razumjeti kako njihova stopala i noge tijekom prvih koraka, a ne mogu to raditi ako je hodalica oko njih i sprječava im pogled od struka prema dolje.

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

"Hodalice i slična 'pomagala' za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva, a u nekim zemljama već su i zabranjena, kao što su Kanada i područje Skandinavije. Dokazano je da hodalice mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, a također mogu i uzrokovati različite torzijske deformacije ekstremiteta. Dokazano je i da je upotreba hodalica prilično opasna zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvane 'Jumpere' također ne preporučujem iz istih razloga", objasnio je Saša Tiefenbach, dr. med., spec. ortopedije za naš portal.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Dječja hodalica odgađa ovu prekretnicu u dječjem životu jer dijete ima manju motivaciju za učenje o radu svojih nogu i stopala. Bebe u hodalicama imaju slobodu kretanja, ali ne mogu kontrolirati kamo idu te se teško zaustavljaju.

hodalica, beba Možda te zanima... Hodalica za bebu - da ili ne? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.