Beba Razvoj u 1. godini 12426 prikaza 14. veljače 2018.

Poruke ljubavi koje vam šalje vaša beba

Thinkstock

Dok vaša beba još ne zna riječi kojima bi vam rekla da vas voli, ona vam to pokazuje na druge načine koji mogu proći nezamijećeno

Svoje emocije bebe pokazuju na različite načine, ovisno o njihovoj dobi:

Od rođenja do šest mjeseci starosti

Osmijeh od pola sekunde

Prvi osmjesi novorođenčeta karakteriziraju se kao nesvjesni refleksi, kao nešto što dolazi samo od sebe i nema nikakve veze s vanjskim podražajima. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da ovi prvi nagovještaji zadovoljstva imaju mnogo dublje značenje od običnog refleksa. Stručnjaci tvrde da je prvi osmijeh, zapravo, odraz kratkotrajne emocije, pa makar trajao samo pola sekunde.

Međutim, prvi 'pravi' osmijeh koji beba upućuje mami ili tati s jasnom porukom: "Neizmjerno se radujem što te vidim", javlja se oko šestog tjedna njezinog života.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

Povezivanje slike s tonom

Dokazano je da novorođenče od rođenja prepoznaje majčin glas i miris. Sljedeći korak koji osnažuje vezu između majke i bebe je kad beba nauči povezati sliku s tonom. To uspijeva tako što gleda u mamino lice i trudi se zapamtiti ga. U njenoj maloj glavici riješit će se prva velika zagonetka, a to je povezivanje majčinog lika s poznatim mirisom i ugodnim osjećajem topline. Tada shvaća da mamino lice znači sigurnost. Kada vam se sljedeći put beba zagleda u lice, ne skrećite pogled nego ju pustite da vas gleda kako bi vas čim bolje zapamtila.

beba tuga stres Možda te zanima... Može li beba biti pod stresom? Beba

Mahanje ručicama

U prvih nekoliko mjeseci većina roditelja ne doživljava bebu kao društveno biće, već kao bespomoćni zamotuljak o kojem se treba brinuti apsolutno svake sekunde - hraniti ga, presvlačiti, kupati, zatim opet hraniti, presvlačiti, i tako u krug. To je sasvim razumljivo jer od silne brige i umora roditelji nemaju vremena promatrati bebin govor tijela kojim ono poručuje: "Sretan sam što sam sit, čist i voljen." 

Jeste li ikad primijetili kako čim uđete u sobu svoje bebe, koja vas je netom prije toga glasnim plačem obavijestila da se probudila, ona zapravo ima sretan izraz lica i maše svojim ručicama. Kratko i jasno vam poručuje: "Bila sam usamljena i tužna, ali sada, kada si tu, sve je dobro.25 supermoći s kojima se bebe rađaju

tata beba igra grimase smijeh | Author: Thinkstock Thinkstock

Od šest do 12 mjeseci starosti

Pružanje ručica

Sve bebe vole kad ih roditelji drže u naručju. Ta potreba nije odraz razmaženosti niti ovisnosti, nego iskazivanje naklonosti. Kad nepoznata osoba uzme bebu u naručje, mališan će se pokušati izmigoljiti, pružajući ručice prema osobama koje najviše voli, onima u koje ima najviše povjerenja, a to su mama i tata. Tim govorom tijela dijete svojim roditeljima poručuje da su najznačajnije osobe u njezinom životu. Ima li ljepše nagrade za uloženi trud?

Zašto bebe prestanu plakati kad ih nosimo dok hodamo?

Podijeljene emocije

Kad se vratite kući, nitko vam se neće tako obradovati kao beba. Hihotat će se, smijati i ispuštati čudne zvukove, jer drugačije ne zna iskazati sreću što vas ponovno vidi. Isto tako, nitko neće bučnije pokazati tugu kada budete morali otići. Većina roditelja ovu eksploziju pozitivnih i negativnih emocija doživljava kao teret. Međutim, intenzitet bebine sreće kad vas ugleda može se mjeriti sa srećom odraslog čovjeka kad ostvari glavni zgoditak na lotu. Isto tako, tuga koju osjeća kad shvati da odlazite, jednaka je onoj koja bi i vas obuzela da vam se dogodi neka nesreća. S vremenom će dijete shvatiti da mama i tata nisu zauvijek nestali pa će se i intenzitet njezine tuge postupno smanjivati.

beba majka Možda te zanima... 7 znakova da vas vaša beba voli Beba

Od 12 do 24 mjeseci starosti

Mali imitatori

Kad dijete stane na noge i počne istraživati svijet oko sebe, možda će vam se činiti kao da gubi interes za maženjem, a uz to izvodi razne nestašluke. Međutim, to je samo prividno. Mališani zapravo imitiraju roditelje, pa time što pokušavaju napraviti nešto što bi vi napravili, zapravo vam žele reći: "Hoću biti isti kao vi jer vas neizmjerno volim.". Uostalom, i odrasli nesvjesno imitiraju osobe koje vole, zar ne?

Majstori drame

Kad promatrate klince kako se igraju u parku ili na igralištu, primijetit ćete da nisu osobito zainteresirani za druženje s vršnjacima. Igrat će se u pijesku, ali će svatko biti zaokupljen svojom kanticom i lopaticom i neće dopustiti drugom djetetu da uzme njegovu igračku ili zauzme njegov teritorij. Dogodi li se nešto slično tome, dotrčat će do mame neutješno plačući i žaliti se kao da se dogodila najveća tragedija. Zapravo, oni samo žele utjehu kojom im iskazujete ljubav.

beba mama Možda te zanima... Što dijete najviše treba od roditelja? Beba
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.