Beba Razvoj u 1. godini 02. svibnja 2022.

Razvijaju li se dječaci sporije od djevojčica? Odgovor pedijatra mogao bi te iznenaditi

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvrdnja da se dječaci razvijaju sporije od djevojčica je mit, smatraju pedijatri

Svaki roditelj s više djece može potvrditi činjenicu da je odgoj svakog djeteta jedinstveno iskustvo. Sva su djeca različita, a iako postoje određene razvojne prekretnice koje treba imati na umu, svako će dijete na kraju raditi stvari u svoje vrijeme.

Uz to, ako ste čuli da se dječaci razvijaju sporije od djevojčica, niste jedini. Čini se da je to uobičajeno uvjerenje koje se često prenosi na nove roditelje. Iako zasigurno postoje razlike između dječaka i djevojčica, morate se zapitati je li njihov razvoj motoričkih vještina dio toga.  Kako bi razriješio nedoumicu, Romper je razgovarao s nekoliko pedijatara koji su upoznati s tom temom. 

Razvijaju li se dječaci sporije od djevojčica?

Općenito govoreći, odgovor je ne, iako to ne znači da ne postoje razlike između spolova. “U prosjeku, postizanje razvojnih prekretnica u pet razvojnih domena – kognitivna, gruba motorika, fina motorika, komunikacija, socijalno-emocionalni razvoj - isto je kod dječaka i djevojčica”, kaže liječnik Mark Freilich, razvojni pedijatar. “Međutim, mogu postojati suptilne razlike između razvoja mozga dječaka i djevojčica koje mogu objasniti različita očekivanja rasporeda za ovladavanje vještinama među spolovima.”

Možda te zanima... Ova hrana najvažnija je za razvoj bebina mozga, kažu pedijatri Beba

Postoje li razlike u razvoju između dječaka i djevojčica?

Dok djevojčice i dječaci mogu razviti određene vještine u različitim vremenskim okvirima, oni će sustići jedni druge. Na primjer, kako ističe Freilich, djevojčice mogu izgledati naprednije u vještinama koje zahtijevaju vid, sluh, pamćenje, miris ili dodir, a mogu se činiti i društvenijima.

Te razlike vjerojatno nisu uvjetovane samo spolom. “Ne vjerujem da se razvijaju drugačije na temelju spola. Ako vidim dječaka i djevojčicu blizance, moja očekivanja za njihov razvojni napredak ostaju ista", rekla je dr. Fadiyla Dopwell, razvojno-bihevioralna pedijatrica.  Ako primijetite razlike u razvoju između dječaka i djevojčica, to je najvjerojatnije iz drugog razloga. “Treba uzeti u obzir medicinsku povijest svakog djeteta, obiteljsku anamnezu i potporu koju prima za promicanje napretka u razvoju”, napominje Dopwell i dodaje da bi te razlike mogle biti posljedica različitih faktora, od hormona preko genetike do iskustva.

Motoričke vještine dječaka i djevojčica

Neka istraživanja su pokazala razvojne razlike u finim i grubim motoričkim sposobnostima. Fina motorika se odnosi na sposobnost izvođenja malih pokreta rukama, primjerice crtanje, korištenje patentnog zatvarača i otvaranje vrata. Grube motoričke vještine odnose se na sposobnost korištenja većih mišića u pokretima cijelog tijela (puzanje, trčanje i bacanje lopte).

"Djevojčice pokazuju ranija postignuća u finim motoričkim vještinama, a dječaci postižu više rezultate kada se procjenjuju za grubu motoriku u usporedbi sa svojim vršnjakinjama", objašnjava pedijatrica dr. Sharifa Glass za Romper.

Freilich kaže u osnovi istu stvar, dodajući da ih, iako djevojčice mogu ranije razviti fine motoričke i jezične vještine, „dječaci na kraju sustižu i do 3. godine starosti može se primijetiti da pokazuju kognitivne vještine koje zahtijevaju vizualno-prostornu integraciju koje su bolje nego kod djevojčica istih godina”. Međutim, razlog za to nije samo u spolu. "Jedno je istraživanje pokazalo da percepcija i utjecaj roditelja mogu biti značajan čimbenik za njihovu spolnu razliku", kaže Glass. 

Možda te zanima... Kako odgoj utječe na urođeni karakter najstarije, srednje i najmlađe djece Vrtić

Fizički razvoj dječaka i djevojčica

Kada je riječ o fizičkom rastu, više nego vjerojatno ćete vidjeti razliku u dva spola, osobito tijekom dojenačke dobi, a zatim opet u adolescenciji. Freilich kaže da su težina, dužina i opseg glave veći kod dječaka nego kod djevojčica tijekom te prve godine života. “Vjeruje se da je to povezano s hormonalnim razlikama između dječaka i djevojčica u ovoj ranoj fazi života”, objašnjava on.

Verbalne vještine dječaka i djevojčica

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da dječaci razvijaju jezične vještine kasnije od djevojčica, ali Glass napominje da je ta ideja “kontroverzna”. Kaže da su neka istraživanja pokazala da dječaci kasnije pričaju zbog spolnih hormona. Neki istraživači kažu da je veća količina testosterona odgovorna za razliku u razvoju jezika.

“Druga medicinska istraživanja su zaključila da čimbenici kao što su kulturne norme i šira varijabilnost u jezičnom i kognitivnom razvoju među dječacima daju lažnu percepciju da dječaci počinju govoriti kasnije od djevojčica”, objašnjava Glass. Drugim riječima, ne može se sa sigurnošću reći razvijaju li djevojčice brže verbalne vještine samo zato što su žene ili zbog načina na koji su odgojene.

Možda te zanima... U kojoj dobi počinju sjećanja iz djetinjstva? Mnogo ranije nego što mislite... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.