Beba Razvoj u 1. godini 30. ožujka 2019.

Zašto je važno i što učiniti kad beba ne voli biti na trbuščiću?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prvom mjesecu života beba na trenutak može podići glavicu uspravno, idućih mjeseci ojačat će njezino tijelo i moći će podići, držati glavicu i gornji dio tijela. Donosimo ti savjete kako pomoći bebi ako ne voli taj položaj

Vrijeme na trbuščiću. Neke bebe vole, neke bebe to mrze. Međutim, svi znamo da je jako važno da provedu dio vremena i u tom položaju. Stručnjaci se slažu da to pomaže bebi da ojača mišiće glave, vrata i gornji dio tijela što potiče bebu da se počne okretati, puzati i sjediti. 

Zašto se nekim bebama ne sviđa biti na trbuščiću?

Mnoge bebe se bune i plaču kada ih se stavi na trbuh. To ima smisla jer nisu naviknute na taj položaj. Prije su se bebe puno više stavljale u taj položaj, sad znamo da je puno sigurnije da bebe spavaju na leđima. Baš zbog toga bebama je položaj na trbuščiću neugodan. Međutim, ne treba zaboraviti da i je taj položaj izuzetno važan za bebinu snagu i razvoj.

beba dečko Možda te zanima... Što kad beba ne diže glavu i izvija se u luk? Beba

Donosimo ti savjete kako pomoći bebi da provede vrijeme na trbuščiću, a da bude što manje neugodno za nju:

1. Započni vrlo rano

Probaj ne odgađati. Vrlo brzo nakon rođenja počni sa stavljanjem na trbuh, samo na kratko, a to će za tvoju bebu postati normalno. Prvih nekoliko tjedana možeš početi samo s minutu, dvije, nekoliko puta dnevno. Zatim povećavaj minutažu. 

2. Neka bude zabavno

Stavi nekoliko igračaka, neka budu u boji i oko bebe kako bi se zabavljala dok je na trbuhu. Postoji veliki izbor, ali poslužit će i šareni prekrivač.

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

3. Nemoj odustati

Ako beba brzo izgubi interes, probaj joj staviti fokus na nešto potpuno drugo. Pjevaj joj, igrajte se skrivača... ti najbolje znaš što beba voli. Ako primijetiš da joj nešto smeta, poput čarapice koja je skliznula, pomakni je. 

4. Stavi ogledalo ispred bebe

Sigurno imaš neko ogledalo koje možeš staviti ispred bebe, mogla bi se jako iznenaditi kada vidi "drugu" bebu ispred sebe. 

5. Pomozi djetetu

Kako bi na početku olakšali ovaj položaj bebi, možeš ju držati u krilu ili staviti jastučić ispod nje. Promatraj dijete i prije nego shvatiš tvoja beba će ojačati sve mišiće i zavoljeti i ovaj položaj.

beba sjedi Možda te zanima... Dijete s 10 mjeseci ne puže! Je li sve u redu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.