Beba Svijet kako ga vide mame 03. veljače 2021.

Što sve trebaš napraviti prije prvog rođendana tvoje bebe?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toliko je važnih, čarobnih trenutaka u prvoj godini bebinog života. Prvi osmijesi, prva hrana, prvi koraci, prvi zubići, prvi praznici, prve riječi, prvo šišanje, puzanje, učenje hodanja. Nekima se ovo možda neće činiti toliko važno, ali vjeruj nam, kada se osvrneš na tu prvu godinu, poželjet ćeš imati što više uspomena.

Sačuvaj svaki dragocjeni predmet koji tvojoj bebi možda više nije potreban i spremi ga u kutiju uspomena. Sačuvaj fotografije i videozapise. Kada dijete odraste (što će se dogoditi brže nego što misliš) sigurno će biti sretno kada se osvrne na sve dragocjene detalje i stvari koje su obilježile njegovo odrastanje i prvu godinu života! 

Prvih 12 mjeseci prođu jako, jako brzo, a tako su dragocjeni. Ne moramo ti ni reći koliko vrijeme brzo prolazi pa stoga pročitaj ovaj popis koji bi te mogao podsjetiti na sve važne trenutke koje moraš zabilježiti i sačuvati.

1. Fotografija testa za trudnoću

Za većinu mama, test na trudnoću početak je uzbudljivog putovanja. Te dvije male plave crte koje se pojave nakon nestrpljivog čekanja, prva su potvrda da si doista trudna. Dakle, hvatanje tog trenutka i svih osjećaja koje si proživjela u tom trenutku je neprocjenjivo. Predlažemo da fotografiraš sebe i partnera s pozitivnim testom trudnoće koji ćeš spremiti u svoju "kutiju uspomena".

2. Ultrazvučne slike i fotografije trudnoće

Nevjerojatno je što nam tehnologija omogućuje, ne samo da čujemo otkucaje srca bebe u maternici, već i da ju gledamo kako raste i kako se kreće. Obavezno na zakazanom ultrazvučnom pregledu zatraži ispis ultrazvučnih slika kako bi ih mogla uključiti u svoju kutiju uspomena i sačuvati taj trenutak u godinama koje dolaze.

UZV u trudnoći | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock UZV u trudnoći

3. Prvi dan kada beba stigne kući

Svakako zabilježi svaki trenutak bebinog prvog dana kod kuće. Kako tvoje dijete postaje starije, postat će i sve znatiželjnije da sazna nešto o svojim prvim danima s tobom - i nikad ne znaš što će mu privući pažnju. Snimanjem mnogo fotografija i videozapisa moći ćeš se podsjetiti na čarobne prve dane, a djetetu ćeš moći pokazati kako su izgledali njegovi prvi dani života! 

4. Sačuvaj neke slatke, drage stvari kao uspomene

Tvoja slatka beba vrlo brzo neće stati u svu divnu garderobu nakon nekoliko mjeseci. Ako ti se nešto jako sviđa ili ako na bodyju piše ime djeteta ostavi ga za uspomenu. I djetetu će biti drago kada odraste i otkrije da si godinama čuvala te drage uspomene.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Vrijeme zajedničkog kupanja

Prva zajednička kupanja s vremenom će postati trenutci koje ćeš zauvijek cijeniti! Ne brini ako ne uspiješ “uhvatiti” prvo kupanje, jer slijedi još mnogo kupanja tijekom prve godine. Možeš sačuvati jednu od bebinih omiljenih igračka/zvečki koje je posebno voljela držati u ručicama tijekom kupanja! 

Možda te zanima... 5 znakova putem kojih tvoja beba komunicira s tobom Beba

6. Nova prijateljstva

Neka od najljepših prijateljstava započinju u ranim godinama, a fotografije koje snimiš s bebinim prijateljima bit će prekrasna uspomena u primjerice 18. ili 21. godini njenog života. 

7. Omiljena hrana

Koja hrana ga je nasmijala? Kada je počeo/la jesti krutu hranu? Koja mu/joj je bila omiljena kašica? Koju hranu je obožavao/la? Pokušaj u dnevnik ili u bilježnicu napisati odgovore na neka od ovih pitanja ili jednostavno snimi videozapis hranjenja. 

8. Zapisuj dragocjene trenutke

Možeš li zamisliti kako svojem djetetu predaješ pismo kada napuni osamnaest godina, a koje si pisala kada je imalo samo 6 mjeseci? I u njemu si zapisala sve o svojim snovima i strahovima, beskonačnoj ljubavi i brizi. Zapisuj sve one stvari iz uzbudljive svakodnevice, jednog dana će ih tvoje dijete s uzbuđenjem čitati!

 | Author: Guliver Foto: Guliver

9. Prve riječi

Trenutak koji si s nestrpljenjem čekala - prve riječi tvoje bebe - i jedna od najzanimljivijih razvojnih prekretnica za roditelje. Često počinje kao brbljanje i gugutanje i odjednom čuješ prve riječi. Kad se zvukovi počnu pretvarati u stvarne riječi, taj ćeš osjećaj željeti pamtiti zauvijek. Snimi kratak video zapis bebinih prvih riječi. 

10. Prvi Božić, Uskrs i drugi važni blagdani tijekom prve godine života!

Tvoj mališan možda neće razumjeti tko je Djed Božićnjak ili uskršnji zeko, ali to ne znači da ne bi trebali slaviti njegov prvi blagdan! Upravo je to posebna uspomena,  prvi put obučena svečana odjeća ili uvođenje novih tradicija;  pobrini se da ti trenutci postanu oni za pamćenje. Ako si odlučila dijete prigodno odjenuti u slatke mini kostime – sačuvaj ih u kutiji s uspomenama. 

11. Prvi rođendan

Rekli smo da će doći mnogo prije nego što si očekivala! Proslava prvog rođendana veliki je događaj za cijelu obitelj, a ne zaboravi ga zabilježiti obiteljskim fotografijama i videima slavljenika/ce.

12.  Ne zaboravi se puno smijati i uživati u svakom trenutku!

Ako samo razmišljaš o tome koliko je stvarno neuredan, iscrpljujući i kaotičan život nakon dolaska bebe, jednostavno nemaš vremena za smijeh i uživanje u svim tim čarobnim trenutcima. Možda još nisi u fazi kada je tvoj život s novorođenčetom duhovit, ali za nekoliko mjeseci kada beba pokaže stav i karakter i ti ćeš se sve više smijati i zabavljati. 

Dolazak bebe na svijet svim je roditeljima jedan od najvažnijih dana u životu, a prva godina bebe uvijek je nešto posebno i jedinstveno. Vrtlog emocija, iscrpljenosti i ogromne količine ljubavi najbolje opisuju prvu godinu koju svaki roditelj poželi zauvijek pamtiti!

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.