Beba 29. siječnja 2024.

Zašto će te dijete uvijek, ali uvijek probuditi kad zadrijemaš? Postoji znanstveno objašnjenje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad bismo sve dali da možemo odspavati još malo, odnosno da nas naši mališani ne probude ranom zorom. No, sve do neke dobi čini nam se da su to samo puste želje…

Vikend, vani kiša, nemate nikakvih obveza i ti se ponadaš da bi mogla uloviti koju minutu popodnevnog sna… I ne, ne govorimo o spavanju od dva sata, jer to je za roditelje često znanstvena fantastika. Govorimo o spavanju u nekom razumnom okviru, kao što je… pola sata? No, često i tih pola sata ostanu puste želje, jer te poznati glasić (eh, kad bi samo bio glasić) budi i to nimalo nježno.

Možda te zanima... Prerano se budi i izluđuje te? Uz ove će trikove tvoje dijete (možda) ujutro ostati duže u krevetu Vrtić

Zvuči poznato? Da, znamo, vjerojatno većini zvuči. Sigurno te to nekad izludi, ali s vremenom se jednostavno pomiriš s tim i ne očekuješ da ćeš ikad više u miru odrijemati vikendom. Ili bilo kad. No, nemoj se ljutiti na mališane, jer kriva je – majka priroda. Naime, sve je uređeno tako da ne možeš izbjeći da te tvoj toddler probudi. Oni to imaju u sebi – ne to da te izlude, nego – to da te pronađu (i privuku tvoju pozornost) kada si „odsutna“.

Prema teoriji privrženosti, kada roditelj odgovara na potrebe svog djeteta, stvara se snažna veza koja je utkana u djetetovu osobnost, a služi kao osnova za sve buduće emocionalne veze. Ta povezanost jamči ti da te tvoje dijete voli i da se oslanja na vas. To, pak, znači da se dijete može osjećati tjeskobno kada je odvojeno od vas, primjerice kada spavaš.

Dječja psihologinja Esther Cohen kaže da je prilično uobičajeno da dojenčad i mala djeca pokušavaju otvoriti oči svojim usnulim roditeljima. Njezina je teorija da kada je roditelj prisutan, ali zatvorenih očiju, ne reagira na zahtjeve, to na nekoj razini djetetu uzrokuje "emocionalni stres". Stoga je najbolji i najlakši način da se dijete osjeća bolje - da te probudi.

Cohen vjeruje da ponovno uspostavljanje kontakta očima premošćuje jaz između tvoje fizičke prisutnosti i tvoje emocionalne prisutnosti, čineći situaciju ponovno normalnom. Dijete osjeća olakšanje jer si budna i tu da komuniciraš s njim — i što si dostupna da ih zaštitiš.

Djeca stalno traže našu pažnju

Pri rođenju djetetov mozak ima samo oko 25% volumena mozga odrasle osobe. Bebe se rađaju posebno ranjive i ovise o brizi punoj ljubavi godinama. Ova dugotrajna bespomoćnost rezultirala je evolucijom određenih ponašanja - poput bebinog gugutanja, osmijeha i plača - koja povećavaju njihove izglede za preživljavanje unutar obitelji.

Dok ta sićušna beba postane malo dijete, razvila je osjećaj tko je i što može učiniti u odnosu na ljude i stvari. U nekom trenutku doznaju i spoznaju da su odvojena osoba od svojih roditelja. Mala djeca također imaju osjećaj za ono što se naziva postojanost predmeta - sposobnost da razumiju tko ili što je - ili nije - prisutan. To znači da mogu tražiti predmete i ljude. (I probudite ih kad ih pronađu.)

To je univerzalni fenomen

Kad se iskradeš na spavanje i tvoje dijete te traži, znaj da je to prirodni instinkt koji će na kraju prerasti. Ali za sada, kada ti spavaš, ako se njih pita – nema te. I mora te probuditi. Odmah.

I još jedna zabavna činjenica, koja pokazuje da ne prerastemo do kraja i u potpunosti ovaj fenomen. Istraživanja pokazuju da slično objašnjenje leži iza činjenice da ti je teško ignorirati partnera dok radi od kuće. Prisutan je, ali tehnički nije dostupan, tako da stalno pronalaziš razloge za interakciju s njim - baš kao da ga budiš iz sna.

Možda te zanima... 10 zabavnih i kreativnih načina kako jutra učiniti manje stresnima Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.