Beba Zdravlje i njega bebe 4039 prikaza 13. rujna 2017.

10 mitova o njezi beba koje možete zanemariti

mama, beba
Thinkstock

Budite pažljivi, dobronamjerni savjeti rođaka i prijatelja nisu uvijek i najbolji za vašu bebu. Ari Brown, savjetnik za roditelje izdvojio je deset školskih činjenica o brizi i njezi beba kojih se ne trebate pridržavati

1. Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se ne znoje jednako kao odrasli i nemaju neugodan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to ipak dio vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite hidratizirati bebinu kožu odgovarajućim preparatima. 

beba kupanje Možda te zanima... Koliko često treba kupati bebu? Beba

2. Bebe najbolje spavaju u sobi koja je tiha i zamračena

Dok neka djeca zaista imaju lak san, ostalima ne smeta tihi žamor u pozadini i malo svjetlosti. Ukoliko naviknete bebu da spava u sobi u kojoj ne vlada apsolutna tišina, to će biti veliki plus za vas jer ćete moći je staviti da odrijema u različitim situacijama. 

beba san spavanje majka Možda te zanima... Ne zamračujte sobu kada uspavljujete bebu! Beba

3. Povišenu temperaturu kod bebe treba skidati uz pomoć alkohola

Utrljavanje alkohola u bebinu kožu neće zaista sniziti povišenu temperaturu. Također, ovo je i opasna metoda, jer bebina koža može apsorbirati alkohol. 

beba, bočica Možda te zanima... Bakin savjet zbog kojeg je beba završila u bolnici Beba

4. Bebu ne treba uzimati kad plače da je ne bi razmazili

Bebe mlađe od četiri mjeseca imaju nekoliko samoumirujućih strategija. Mališani se znaju umiriti sisanjem, a uzimanjem bebe u naručje kad plače pomoći ćete joj da nauči da ste uvijek tu brinuti o njoj.

beba  | Author: Thinkstock Thinkstock

beba majka mama spavanje san Možda te zanima... Okončana stara debata: razmaziš li ako maziš? Beba

5. Bebama treba noću mijenjati mokre pelene

Urin je sterilan, a pelene su danas dobro upijajuće, tako da je u redu ako ostavite bebu u vlažnoj peleni tijekom noći. Međutim, ako je vaša beba predugo u "ukakanoj" peleni, to može izazvati infekciju urinarnog trakta ili mjehura, pogotovu kod djevojčica, pa ako "namirišete" pelenu, promijenite je. 

6. Od ključne je važnosti svakodnevno sterilizirati sve flašice i dude

Sterilizirajte bočice i dude kada ih prvi put izvadite iz pakiranja, ali nakon toga je sasvim dovoljno oprati ih vodom i sapunom. Bebe su puno više izložene bakterijama u okolici nego onima koje ostaju na dobro opranim bočicama i dudama.

bočice, izdajanje Možda te zanima... Kako sterilizirati opremu za hranjenje bebe? Beba

7. Bebe trebaju spavati na trbuhu

Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. U prošlosti, liječnici su strahovali da bi se bebe mogle zagrcnuti od malo sline ako ne leže na trbuhu ili na boku, ali današnje studije pokazuju drugačija mišljenja. 

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

beba bočica | Author: Thinkstock Thinkstock

8. Dodavanje žitarica u mlijeko produžava bebin san

Odgodite uvođenje krute hrane do navršenih šest mjeseci. Istraživanja pokazuju da djeca kojoj je uvedena čvrsta hrana prije četvrtog mjeseca teže spavaju. Također, studije su dovele u vezu rano uvođenje krute hrane i pretilosti kasnije u životu.

9. Važno je hraniti bebu po strogo određenom rasporedu prehrane

Bebe je najbolje hraniti kada to one žele jer njihovi unutarnji znakovi im govore kada su gladne, a kada su site. Postavljanjem rasporeda prehrane možete negativno utjecati na urođene navike vaše bebe.

10. Djeci su potrebne cipele s jakim đonom

Bebe koriste svoje prste za hvatanje površine po kojima hodaju, pa se preporučuje da hodaju bose u zatvorenom prostoru. Da bi prstići ostali sigurni vani, bolje je nabaviti cipele koje dobro prianjaju uz tabane. Pritom, cipele s teškim i tvrdim đonovima mogu biti previše skliske. 

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.