Beba Zdravlje i njega bebe 03. kolovoza 2020.

Treba li bebu mazati kremom za sunčanje: Što kažu pedijatri i dermatolozi?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvo ljetovanje s bebom neponovljivo je iskustvo, ali i pravi izazov. Saznaj što sve trebaš imati na umu na prvom ljetovanju tvoje bebe i kako pravilno zaštiti bebu od sunca

Sezona godišnjih odmora, a time i ljetovanja u punom je jeku. Odlazak na more, kupanje, sunčanje, bezbrižno izležavanje na plaži. Tako je bilo do nedavno, ali sada se sve promijenilo. Tvoje maleno biće sada je tu i zauzelo je prvo mjesto u svemu pa tako i na odmoru. 

Prvo ljetovanje s bebom neponovljivo je iskustvo, ali i pravi izazov. Što sve trebaš imati na umu na prvom ljetovanju tvoje bebe? Kako pravilno bebu zaštiti od sunca? Pročitaj što kažu dematologica i pedijatar. 

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Kako bebu zaštititi od sunca?

Važno je zaštiti bebu od sunca. Beba mlađa od 6 mjeseci uopće ne bi trebala biti izložena direktnom suncu. 

Malo sunca dobro je za svakoga jer je prirodni izvor vitamina D, ali previše sunca može biti štetno i čak povrijediti bebinu kožu, kao i oči. Bebine oči nisu u mogućnosti tako dobro blokirati sunčeve zrake, kao oči odraslih. Ipak, nemoj misliti da bebe moraju cijelo vrijeme biti unutar četiri zida. Samo se trebaš pridržavati nekoliko pravila kojima ćeš zaštiti svoje najmlađe, kako bi skupa mogli uživati u prirodi, suncu i moru. 

Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože starijeg djeteta. To se pogotovo odnosi na bebe mlađe od 6 mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzročiti opekline, čireve i druga oštećenja kože. Bez obzira je li dijete svjetlije ili tamnije puti, moraš ga primjereno zaštiti.

Šešir štiti lice, a sunčane naočale oči

Stavi bebi šešir široka oboda i sunčane naočale. Potraži naočale koje imaju 99% UV zaštitu. UV znači ultraljubičasto, a sunce zrači ultraljubičaste zrake koje mogu naškoditi bebi. Obuci bebu u laganu, prozračnu odjeću koja joj može prekrivati ruke i noge. Kako bi vidjela štiti li odjeća dobro od sunca, lagano ju nategni iznad svjetla. Što manje svjetla prolazi kroz tkaninu, bolja je zaštita. Možeš i kupiti odjeću s UV zaštitom. "UV zaštitna odjeća ima utkane niti s UV zaštitom ili je premazana UV zaštitnim filmom. Izrađena je od Lenzing Modal sun materijala, a UV zaštita je u obliku pigmenta utkanog u materijal", objašnjava dermatologinja Ivana Manola.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

I ako je oblačno, mažite bebu

Ako je mlađa od 6 mjeseci, najbolje je maknuti bebu s direktnog sunca. "U prvih šest mjeseci se baš ne preporučuju zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se zaštitne kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu", savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević. 

Ako je beba starija od 6 mjeseci, možete namazati kremu po cijelom tijelu. Najbolji proizvodi za bebu štite i od UVA i UVB zraka. Većina zraka s kojima naša koža dolazi u kontakt su UVA zrake, koje mogu ošteti kožu. UVB zrake mogu oštetiti i kožu i oči i oslabiti imunitet, pa je najbolje dobro pročitati opis proizvoda kako bi bili sigurni u visinu zaštite. Svaka krema ima označen faktor zaštite od sunca (SPF). Što je viši, zaštita je bolja. Nemoj zaboraviti nanijeti kremu na usnice (zahtijevaju posebnu njegu s obzirom na to da im nedostaje melanin), uške i stražnji dio vrata.

"Do prve godine pazite da krema nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti škodljivo", kaže pedijatar Milivoj Jovančević savjetujući da se nakon navršenih 6 mjeseci bebinog života koriste s kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu. "Takve kreme stvaraju barijeru i sprječavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite."

Ako je vani oblačno, nemoj misliti da ne morate zaštiti bebu. Iako tvoje dijete nema na oko vidljive opekline, ipak može imati oštećenja kože. Većina oštećenja ne događa se na plaži već u svakodnevnom životu. Kad roditelji idu s bebom na plažu, više su svjesni štetnog utjecaja sunca i redovito ih mažu kremom za sunčanje. Ne zaboravite zaštiti dijete i prilikom odlaska u park, u šetnju...

Možda te zanima... Kad je vrijeme za prvu šetnju s novorođenčetom i što sve trebaš znati? Native sadržaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.