Beba Zdravlje i njega bebe 14. veljače 2022.

Rast prvih zubića: olakšajte svojoj bebi bol i nelagodu ovim trikovima

Nicanje zubića
Foto: Shutterstock Što svaki roditelj treba znati o nicanju zubića?

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolne i otečene desni, nervoza, plačljivost pa i loš san, muke su bebica koje dobivaju prve zube. Srećom ima pomoći - od kućnih trikova do ljekarničkih pripravaka

U prvim mjesecima života bebe, sve je novost. Svaki mjesec donosi nove razvojne prekretnice, a mališanove nove poduhvate dočekujemo s ovacijama. No, kada između petog i sedmog mjeseca života počnu rasti prvi zubići, roditelji će se često susresti s bebinim nemirom, razdražljivošću, plačljivošću pa čak i lošim snom. Tada nam treba strpljivost, nježnost i ponešto provjerenih trikova.

Što svaki roditelj treba znati o nicanju zubića?

Iako nicanje prvih zubića može proći i neopaženo, može se dogoditi i druga krajnost, a to je da beba dobije blago povišenu tjelesnu temperaturu pa čak i proljev koji se objašnjava pojačanom salivacijom i gutanjem sline. U tim izazovnim tjednima, osim što dijete jače slini, desni oko izbijajućeg zuba su mu natečene i osjetljive te ima potrebu stavljati svoje ruke u usta i trljati desni kako bi ublažilo nelagodu i bol.  Kada to primijetimo, vrijeme je da nađemo sitnice koje će u ovom razdoblju olakšati mališanov život. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako olakšati nicanje prvih bebinih zubića?

Gumene igračke koje se mogu rashladiti u hladnjaku odlična su prva pomoć i umirenje za nadražene desni. Vodite računa da su igračke od materijala koji ne sadrži štetne tvari i boje jer će ih mališan bespoštedno grickati. Danas postoje različite grickalice, od onih koje su oblikovane primarno za masažu desni i nepca, do drugih koje su najbolje za zamrzavanje što ih čini idealnim hladnim oblogom. Ponudite mališanu izbor i otkrijte što ga umiruje.

Osim igračaka, možete zamrznuti i komadiće voća. Dobro će doći banana ili jabuka, no eksperimentirati možete i s drugim voćem koje dijete voli ako je primjereno dobi djeteta. Beba će ga grickati, istovremeno će voće hladnoćom umirivati upalu i smanjiti bol, a i sladak okus joj privremeno može odvratiti pažnju s njezinih muka. 

Bebi dodir može olakšati nelagodu pa im prstima možete masirati desni. Naravno, osigurajte da su ruke čiste, bez krema ili primjerice, dezinficijensa, a mališanu možete dopustiti grickanje prstiju što će ga dodatno smiriti. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Bebi je potrebno puno nježnosti, igre i maženja

Svaki roditelj zna što će baš njegovom mališanu donijeti olakšanje, pa pripazite na one sitnice koje dijete voli i koje će mu odvratiti pažnju. Osigurajte puno maženja i igranja, okružite ga igračkama, stvarima i ljudima koje voli. Tako pažnju barem nakratko može skrenuti s boli. 

Kada zubići niknu, pa bili tek i oni prvi na donjoj čeljusti, ne zaboravite na higijenu. Već i samo ta dva prva zubića trebaju redovito četkanje što, dok rastu, bebi također može donijeti olakšanje.

Čak i ako izbjegavate dude varalice, u ovom izazovnom razdoblju za bebu možete njome bebi pomoći da prebrodi bol i nelagodu. Naime, njome beba pritišće na osjetljivo mjesto i može si sama masirati bolne desni, a ritam sisanja također može smanjiti nervozu i umiriti bebu. 

Vodite računa da pred spavanje ne dajete djetetu slatke napitke jer od ovog trenutka računa morate voditi i o karijesu. Do treće godine vašem dječaku ili djevojčici rast će svi mliječni zubi pa je dobro imati osnovne alate koji će olakšati nelagodu.

Kamistad Baby gel | Author: Kamistad baby Foto: Kamistad baby Kamistad Baby gel za masažu desni napravljen je od najkvalitetnijih sastojaka i ne sadrži šećer ni aditive

Gelovi za masažu desni od velike su pomoći

Odlična pomoć su i gelovi za masažu desni koje možete kupiti u ljekarnama. Vodite računa da to budu visokokvalitetni proizvodi bez štetnih dodataka poput šećera koji mogu uzrokovati karijes na prvim zubićima. Predvodnik u ovoj kategoriji proizvoda je Kamistad Baby gel za masažu desni, napravljen od najkvalitetnijih sastojaka i ne sadrži šećer ni aditive. U njegovu formulu je dodan ekstrakt cvijeta kamilice koji umiruje natečene desni, hladi i smanjuje nelagodu. Gel ima ugodan okus po medu iako ne sadrži šećer.

Proizvođač STADA je inače na njemačkom tržištu sinonim za kvalitetu i sigurnost jer koristi samo dobro provjerene aktivne sastojke iz sigurnih izvora. Gel ujedno i hladi pa će mališanu donijeti olakšanje. Može se nanositi i do nekoliko puta dnevno, ovisno o tome koliko beba pokazuje nelagodu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.