Beba Zdravlje i njega bebe 20. lipnja 2023.

Što je enterovirusni meningitis, koji su simptomi i kako se liječi?

Enterovirusni meningitis
Foto: Freepik ; Enterovirusni meningitis
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Virusni meningitis neusporedivo je manje opasan od bakterijskog; lakše izlječiv, s rjeđim komplikacijama i uglavnom se može izliječiti bez posljedica. No, to ne znači da ga treba shvatiti olako..

Najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh. Bebe su prema pisanju Jutarnjeg lista raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. KB Sveti Duh je obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji, te su zabranili sve posjete.

“Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete”, piše na stranicama bolnice s datumom objave 19.lipnja.

Na spomen meningitisa roditelji se “smrznu”. Prijetnja djeluje uistinu zastrašujuće, kao i laičke predodžbe o upali mozga. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice u stvarnosti se bitno razlikuju s obzirom na uzročnika meningitisa. Virusni meningitis manje je opasan, lako izlječiv, s rjeđim komplikacijama i uglavnom prolazi bez ikakvih posljedica.

Virusni meningitis obično blaža samoizlječiva bolest u trajanju od nekoliko dana, a hospitaliziraju se samo teži oblici bolesti s potrebom simptomatske terapije.

Enteroviroza: Prljave ruke česti su uzrok ljetnih viroza

Što je enterovirusni meningitis?

Virusni meningitis je oblik meningitisa, tj. upale mekih moždanih ovojnice. Iz obitelji Enterovirusa, virusa koji inače napadaju crijevo, najčešći uzročnici meningitisa su Echo virusi te Coxackie B koji inače izaziva i bolest ruku, nogu i usta.

Enterovirusi, koji uzrokuju većinu slučajeva virusnog meningitisa, zarazni su, no u mnogim slučajevima radi se o asimptomatskim ili nemeningitisnim febrilnim stanjima. 

U ljetnim mjesecima registrira se određeni broj onih koji obolijevaju od enterovirusnog meningitisa. Najčešće obolijevaju djeca, no mogu se zaraziti i odrasle osobe. Novorođenčad je podložnija infekcijama, jer imaju slab imunološki sustav, koji se bori protiv infekcija i krvno-moždanu barijeru, čiji je zadatak spriječiti prodor infekcije u mozak i krv.

To je sezonska bolest,  a osim ljeta, bolest se javlja i u ranu jesen.  Prenosi se kontaktom sa slinom zaražene osobe, npr. preko kašlja ili upotrebom jedaćeg pribora ili čaše.  Inkubacija traje od 3 do 5 dana.

Enterovirusni meninigitis | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Enterovirusni meninigitis - simptomi

Enterovirusni meninigitis -  simptomi

Najčešći prvi simptomi su slabost, pospanost, proljev i grlobolja. Nakon toga se javlja se i povišena temperatura, glavobolja, ukočen vrat, povraćanje i bol u trbuhu. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo, preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost, zatim bolovi u vratu i mišićima. Nakon 3-7 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. 

Oprez: Prljave ruke čest su uzrok ljetnih bolesti

Simptomi meningitisa kod beba mogu uključivati:

  • odbijanje hrane
  • uzrujanost
  • ispupčena fontanela
  • neobičan plač visoke frekvencije
  • ukočeno tijelo

Enterovirusni meninigitis - liječenje

Većina virusa, uključujući enteroviruse koji uzrokuju meningitis, nemaju posebno liječenje osim potporne terapije. Davanje tekućine i elektrolita i ublažavanje boli glavni su temelj liječenja virusnog meningitisa.

Kod liječenja enterovirusnog meninigitisa antibiotici nisu djelotvorni. Daju se lijekovi protiv bolova i protiv upale. Liječenje je simptomatsko. 

Enterovirusni meninigitis - komplikacije

Ukoliko se meningitis ne liječi ili se bolest zakomplicira može uzrokovati:
• gubitak sluha
• oštećenje mozga
• gubitak vida
• gluhoću
• padavicu
• slabost udova (pareze)

Kod sumnje na meningitis, odmah se mora zatražiti liječnička pomoć! Rano liječenje ključ je za dobar ishod.

meningitis Možda te zanima... Tata oboljele djevojčice upozorava: Ovako izgleda osip od meningitisa! Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.