Beba Zdravlje i njega bebe 8487 prikaza 30. travnja 2015.

Što vam treba za izlazak iz rodilišta?

beba autosjedalica
Thinkstock

Kad dođe vrijeme za odlazak kući iz rodilišta, ponekad mislimo da nismo sve pripremili i da ne znamo što nam treba. Pročitajte kratki popis stvari potrebnih za vašu bebu

Buduće majke ponekad se muče s pitanjem što će im trebati za izlazak iz rodilišta s bebom. Popis je vrlo jednostavan, samo morate odlučiti o par sitnica koje, u konačnici,  neće utjecati na odlazak kući s malom kuglicom sreće.

Jedna mama s foruma Klokanice savjetovala je da robica koju ponesete za izlazak bude prilagođena vremenu. I nije pogriješila s tim savjetom. Primalja Eva Pokrovac, viša medicinska sestra i savjetnica na Telefončiću preporučuje: "Kakvu ćete robicu ponijeti, najviše ovisi o godišnjem dobu. Kad je toplije vrijeme kao sada, ponesite pamučni bodi kratkih i bodi dugih rukava i hlačice. Ako hlačice nemaju stopalice, obavezno ponesite čarape. Kapa vam treba samo u slučaju jakog vjetra, jer je novorođenče zaštićeno u sjedalici."

Autosjedalica: 'jaje' je jedini ispravan izbor

Nikad nemojte ugroziti dječju sigurnost vožnjom bez autosjedalice.  Autosjedalica koja se postavlja suprotno smjeru vožnje, s bebom u poluležećem položaju tzv. "jaje", smanjuje rizik pogiblje djeteta u sudaru za 70%, a rizik teške ozljede za više od 90%, naravno, kad se pravilno koristi.

 

beba autosjedalica | Author: Thinkstock Thinkstock

 

"Košara u kočenju ili sudaru pruža nikakvu ili vrlo ograničenu zaštitu djetetu, ovisno o tome je li uopće dizajnirana kao sistem vezanja djeteta u automobilu ili ne. Čak i u slučaju kad se radi o autokrevetiću (sistemu vezanja djeteta u automobilu u kojem dijete leži u vodoravnom položaju, paralelno sa sjedalom vozila), ona se treba koristiti u vrlo rijetkim slučajevima, kad dijete zbog specifičnih zdravstvenih poteškoća  ne smije biti u povišenom položaju", naglašava Ana Duff iz Udruge Roda.

Što treba pripremiti od sitnica?

Ako nešto i zaboravite ponijeti u rodilište, pri izlasku vam muž, partner, dečko, tata ili mama, ili tko god dolazi po vas, može sve donijeti. U većini hrvatskih bolnica, nakon pregleda ginekologa i pedijatra, čekate otpusno pismo za puštanje iz bolnice na kojem su svi podaci o porođaju, djetetu i vama. Puštanje iz bolnice obično bude oko 14 sati. Kako tko dolazi, daje sestrama odjeću za bebu. Negdje sestre oblače bebu, negdje vi. Dobro je donijeti odmah autosjedalicu, kako bi u njoj iznijeli bebu.

Eva Pokorovac napomenula je da bi bilo dobro, uz robicu, donijeti i nekoliko najmanjih pelena, za slučaj da bude nezgoda pri oblačenju. Iz istog razloga, napomenite da i robica bude u dva primjerka. Tetra pelene mogu poslužiti kao lagani prekrivač za bebu. Nemojte biti u strahu da ćete nešto zaboraviti. Napravite popis, odvojite stvari u malu vrećicu i uživajte u prekrasnim preostalim danima trudnoće.

Specijal: Moje tijelo u trudnoći

Kako postaviti autosjedalicu korak po korak

Kakvu autosjedalicu treba vaš mališan?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.