Beba Zdravlje i njega bebe 28. kolovoza 2023.

Treba li bebe kupati svaki dan? Evo što kaže dermatolog...

Foto: Freepik ; Svakodnevno kupanje je nepotrebno sve dok beba ne nauči puzati i zaista se počne prljati
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj savjete dermatologa kad je u pitanju njega osjetljive dječje kože te kupanje beba i male djece

Američko udruženje pedijatara preporučuje da malu djecu, a posebno novorođenčad, ne treba kupati svaki dan. Iako se roditelji trebaju pobrinuti da pelene mijenjaju redovito i po potrebi, svakodnevno kupanje je nepotrebno sve dok beba ne nauči puzati i zaista se počne prljati. 

Zašto se onda roditelji osjećaju kao da trebaju svakodnevno kupati djecu?

Dermatolog Scott A. Norton objasnio je nekoliko činjenica kad je u pitanju kupanje beba i male djece te izdvojio najvažnije savjete za roditelje. 

Možda te zanima... Sve što trebaš znati o prvom kupanju bebe Beba

Obična voda bez sapuna je najbolji izbor

Ne postoji znanstveni ili biološki odgovor na to kako često trebaš kupati svoje dijete. Nekada su roditelji jako rijetko kupali svoju djecu, ali moderna vremena učinila su svakodnevno kupanje nekom vrstom društvene norme. 

Bebe i malu djecu, posebno onu koja još ne hodaju u potpunosti, ne treba prati sa sapunom svaki dan. Ako dijete ima osjetljivu i suhu kožu, roditelji bi trebali koristiti blagi sapun samo jednom tjedno. 

Sve ostale dane, dijete bi se jednostavno trebalo kupati ili ispirati s mlakom običnom vodom ako su relativno čista. Zapravo, roditelji bi većinu dana trebali kupati djecu u običnoj vodi bez sapuna ili po potrebi kao dio rutine. 

Kupanje bebe: koliko često, s kojim sredstvima i u kakvoj kadi?

 | Author: Unsplash/Nihal Karkala Foto: Unsplash/Nihal Karkala ; Najopasnije stvari koje roditelji rade tijekom kupanja djece

Uzroci osjetljive kože

Mnogi problemi s osjetljivom iritiranom kožom pogoršaju se zbog navika kupanja koje nenamjerno isušuju kožu previše. Primjerice, namakanje u pretoploj kupki duži period vremena i korištenje raznoraznih spužvica ili krpica uzrokuju suhu kožu. Mnoga postojeća stanja kože se pogoršavaju ako roditelji previše kupaju dijete ili koriste parfumirane sapune koji isušuju kožu. 

Neka stanja, poput ekcema (atopijski dermatitis) nisu uzrokovana prljavštinom ili nedostatkom higijene stoga roditelji ne bi smjeli dodatno čistiti sa spužvicama upaljena područja jer će na taj način uzrokovati suhost te će osjetljiva koža postati još više suha. 

Savjeti za kupanje male djece koja imaju suhu i osjetljivu kožu ili neku kožnu bolest poput ekcema:

  • Odgovarajuća temperatura kupke, voda bi trebala biti mlaka.
  • Kupke bi trebale biti kratke, od 5 do 10 minuta.
  • Koristi blage sapune bez mirisa ili sredstva za čišćenje bez sapuna kako bi izbjegla isušivanje dječje kože.
  • Koristi male količine sapuna i peri dijete s rukama umjesto sa spužvicom ili krpicom.
  • Dijete ne bi smjelo sjediti i igrati se u kadi ili bazenčiću ako je voda sva sapunasta.
  • Koristi sapun na kraju kupanja, a ne na početku.
  • Na kraju kupanja, isperi dijete sa svježom toplom vodom kako bi uklonila sapun s tijela. Pusti dijete neka 'pleše' ili se 'vrpolji' nekoliko sekundi kako bi odbacilo ostatak vode i zatim nanijeti hidratantna sredstva: kreme, ulja ili losione dok je dječja koža još uvijek mokra, odnosno vlažna.
  • Običan vazelin može bioti odličan ovlaživač, posebno ako se nanosi dok je koža još mokra. 
  • Od trećeg mjeseca nadalje možeš upotrebljavati ulje - primjerice, maslinovo ulje, ulje nevena ili badema istovremeno čiste vlasište i čine ga mekim
  • Izbjegavaj kreme s mirisima, konzervansima i drugim štetnim kemikalijama. Jednostavni proizvodi sa što manje dodataka su najčešće bolji za kožu. 
  • Nemoj koristiti proizvode koji u sebi imaju alkohol.
Možda te zanima... Idealno vrijeme kada trebaš kupati bebu za bolji san Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • protonloanss

    Dobar dan, Tražite li lični kredit, bez muke oko papirologije i vremena čekanja? Nudimo sve vrste kredita po niskoj stopi od 3%. Sa našim grupnim kapitalnim fondom, možemo finansirati vaše projekte i pomoći vam da unapredite svoj poslovni plan. Prijavite se danas! Pružene usluge uključuju;   *Uređenje doma   *Investicioni kredit   *Konsolidacija duga   *Poslovni krediti   *Lični krediti   *Kripto/Bitcoin zajmovi   *Međunarodni krediti. Pošaljite nam e-poštu da započnete i mi ćemo vam pomoći kreditnog službenika brzo i brzo. EMAIL : protonloan2020@hotmail.com Hvala Proton krediti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.