Beba Zdravlje i njega bebe 05. listopada 2022.

VIDEO: Roditelji u Danskoj ostavljaju bebe da spavaju vani, kiša i hladnoća im ne smetaju

Foto: TikTok snimka zaslona ; Kolica s bebama mogu vidjeti na svakom uglu u Danskoj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako vam možda zvuči suludo, ostavljena kolica s bebom unutar njih mogu se vidjeti širom Danske, bez obzira na vremenske prilike.

Djeca koja zimi spavaju vani uobičajena su praksa među obiteljima koje žive u sjevernim zemljama poput skandinavskih. U Skandinavskim zemljama je uobičajena praksa da se bebu ostavi da spava na svježem zraku bez obzira na vremenske uvjete. Prema istraživanjima, djeca na svježem zraku spavaju dulje nego kada spavaju unutarnjim prostorijama. Osim toga, roditelji vjeruju da je to zdravo za dijete pogotovo ako je alternativa zatvorena prostorija puna klica. Znanstvenici se slažu. Svjež zrak dobar je za imunitet i dobro utječe na krvni tlak, ublažava stres i povećava razinu serotonina.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

Iako vam možda zvuči suludo, ostavljena kolica s bebom mogu se vidjeti širom Danske, bez obzira na vremenske prilike.

Ima ih u dvorištima, parkovima, ispred restorana, kafića, trgovina... jednostavno - svugdje gdje se okrenete. Tamo čak možete naći i "parking mjesta" za kolica, a sve je potvrdila i viralna snimka korisnice TikToka @annieineventyrland koja je objasnila o čemu je riječ.

Naime, Danci ovo rade kako bi njihove bebe više boravile na svježem zraku. Naravno, roditelji se nalaze u neposrednoj blizini svoje djece, ili koriste monitore kako bi ih mogli nadgledati, no čvrsto vjeruju da spavanje vani krije brojne prednosti.

Navode kako je ono dobro za imunološki sistem te smanjen rizik od kašlja, prehlade i infekcije izgradnjom prirodnog imuniteta, kao i za smanjenje broja mikroba s kojima bi bebe došle u dodir u zatvorenom prostoru.

@annieineventyrland

 

♬ path of the wind ~ my neighbor totoro lofi - Closed on Sunday

Godine 1926. islandski doktor David Thorsteinsson, sugerirao je da je spavanje vani dobro za bebe, predloživši roditeljima da ušuškaju svoje bebe i ostave ih u kolicima čak i na nižim temperaturama. Također, roditelji tvrde da njihova djeca dulje i dublje spavaju kad su vani i zbog smirujućih zvukova prirode.

Ista korisnica TikToka pokazala je i kako priprema svoju bebu za jedan ovakav "izlet", odnosno kako je odjene i zaštiti od hladnoće.

I dok je ovo velika pogodnost i za roditelje kojima treba malo vremena nasamo, mnogi su priznali kako ništa slično ne bi smjeli napraviti u svojoj zemlji.

"Luksuz koji si mogu priuštiti samo sigurne zemlje", napisala je jedna korisnica.

"To je nevjerojatno.. U našoj zemlji bismo otišli u zatvor da smo ovo učinili", još jedan je komentar, koji je istinit. Naime, dok je skandinavskim zemljama ovo uobičajeno, žena iz Danske koja je 1997. na ovaj način ostavila bebu ispred restorana u New Yorku, provela je 36 sati u zatvoru nakon što je uhićena zbog ugrožavanja djeteta.

Sve u svemu, Danska je zemlja s niskim stopama kriminala, druga je najsigurnija na svijetu.

To je vjerojatno i jedan od razloga zašto upravo Danci spadaju i među "najsretnije ljude" koji hodaju ovom planetom.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Šest jednostavnih koraka za sretnu djecu i roditelje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.