Dohrana dojenog djeteta

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tajana16

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Drage forumašice i forumaši,
    mene zanima i želim čuti vaše savjete o uvođenju dohrane. Naime, moja beba za dva tjedna navršava 6 mjeseci pa bih trebala uvesti i drugu hranu; do sada cijelo vrijeme je na prsima. Što da uvedem najprije i da li je potrebno hranu pasirati ili ne, jer sam čitala da ako dijete počinje sa dohranom sa 6 mjeseci da nije potrebno pasirati već samo zgnječiti? Molim mame koje su dojile da me savjetuju što da uvedem od namirnica i u koje doma dana. Voda, čaj, da ili ne? Hvala

  • Milijana

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Bok, i moj malac je samo dojen prvih 5,5 mj. Kada je navrsio 5 sam mu uvela vodicu i malo cajica od kamilice samo da ga malo naviknem na nove okuse, a i bilo je jakooo vruce (kolovoz) pa sam zbog toga krenula malo ranije s uvodenjem dodatne tekucine. 
    Ja koristim stapni mikser tako da kasice budu zaista kasaste :) iako sam isto cula da je dovoljno samo dobro izmeciti hranu.
    Poceli smo s hipp kasicom od jabuke (3 dana) pa 3kruska (3 dana) i nakon toga banana koju nije bas htio jesti. Preporuka pedijatrice je da po 3 dana ide ista namirnica tako da se u slucaju alergije zna na koju je namirnicu reagirao. 
    Sada jos papi marelicu, sljivu, breskvu, mrkvu, blitvu.
    Vise kupujem gotove kasice jer nemam domace namirnice, a namirnice po centrima mi nikako ne uljevaju povjerenje. Samo blitvicu i mrkvu dobijem domacu.
    Sokice dam samo kada je nemiran dok smo negdje vani. (Jabuka)
    Eto nadam se da sam ti malo pomogla.

  • Milijana

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Jos samo nesto: prilikom kupnje gotovih kasica treba obratiti paznju da kasica nema dodanih secera. I u nasem slucaju da nema dodanog soka od limuna jer to nikako ne zeli onda jesti, npr. Frutek - Jabuka + Kruska ima limunov sok dok Hipp nema tako da mi i na to pazimo :)
    Lp

  • Avatar JeanGenie

    JeanGenie

    Broj poruka: 87

    Prijavi adminu

    I moj sin je bio na prsima prvih šest mjeseci, a prvo smo krenuli s mrkvicom i to prvo kupovnom jer nisam imala domaće prvi ruci.. nakon toga jabuka, kruška, a od povrća tikvice i korabice. kad smo tek krenuli s dohranom, nije bilo baš previše voća (u ožujku) tako da sam voćne kašice dosta kupovala jer mu se svidjela breskva koje tada nije bilo, a povrće sam mu doma spremala i miksala štapnim mikserom. vrlo brzo sam mu s povrćem počela miješati palentu kuhanu na vodi, a s voćem prosene pahuljice. 
    voćne kašice sam mu obično davala ujutro sat vremena iza jutarnjeg podoja tako da ne bude baš gladan previše jer mi onda ne bi htio jesti kašice. i nemoj se obeshrabiriti ako ti prvih mjesec dana pojede tri, četiri žlice kašice. povrtne kašice obično poslijepodne.
    čaj mu uopće nisam davala, a ni sokiće baš nije pio. pio je vodu i moje mlijeko.

  • Avatar andromeda

    andromeda

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Moj za tri dana puni 6 mjeseci. prije desetak dana sam mu počela davati voće, prvo jabuku i to samo sokić izribaš i ocjediš, par žličica dnevno. Tako pet-šest dana onda sam mu dala kašicu od jabuke, izribala sam na sitno skroz, to sam mu davala par dana isto po par žličica. Onda smo prešli na bananu, zgnječenu, prvo komadić banane pa svaki dan sve više……..oko pet šest dana………sad mu dajem kašicu od pola banane i komad jabuke ili kruške………..

  • Avatar andromeda

    andromeda

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Još se mislim da mu uvedem navečer pred spavanje bočicu s nekakvim žitaricama jer mi se još uvjek budi svake dvi ure……pa se nadam da bi ga bočica malo bolje zasitila nego cika pa da duže spava……

  • Avatar missha

    missha

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    Mislim da je drugačije od bebe do bebe, starijoj curi sam s vilicom gnječila kuhanu hranu jer je odmah od početka htjela imat nešto u ustima, davala sam joj vodicu i nekad čaj, jako rijetko. Sokove je pila samo ono kaj sam od voća cijedila ili kad samkuhala joj kompot.  Kupovne kašice joj nisam davala jer je bila alergična na svašta, pa sam lakše kontrolirala kaj jede ako je bilo domaće. Grickala je rižine kekse, jabuke, kruške. Počela sam sa jabukom, pa bananom, mrkvom, krumpirom, korabicom, od žitarica s rižom i kukuruznom krupicom, kasnije s grisom. A ovu malenu sam počela s 5 i pol mjeseci dohranjivat jer je bila luda kad je vidla nekog da jede :D Dajem joj vodu, od početka nije htjela, sad bi samo vodu pila, a ne jela :D Ne voli bananu, a i sa starijom sam s bananom imala problema. Njoj nešto miksam (recimo rižu), a većinu s vilizom gnječim, svježe voće ribam na sitno. Njoj sam počela davat tikvu i jako voli njen okus, a i lako se kombinira sa svim voćem i povrćem :) Voli papat žgance sa jabukom ili kruškom, voli i rižu sa svime :) Mora joj biti malo gušće, inače neće jesti. Sad bude imala 7 mjeseci. Nego, mene zanima za kolko od prilike vremena dijete mora počet jest za obrok a da bude sito do idučeg obroka. Jer ona jako brzo izgubi interes za jelom, nema veze što je gladna i brzo bi cicala. To me izluđuje jer ju ni sad ne mogu ostavit sa mužem da ju pripazi da negdje odem. S većom nisam imala tih problema, odmah za tjedan dana je počela jest da se najede i 2 sata sam bila bez brige.

  • Avatar missha

    missha

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    andromeda


    Još se mislim da mu uvedem navečer pred spavanje bočicu s nekakvim žitaricama jer mi se još uvjek budi svake dvi ure……pa se nadam da bi ga bočica malo bolje zasitila nego cika pa da duže spava……

    Moja veća cura je bez obzira na drugi obrok pred spavanje s 10 mjeseci još 2 puta cicala noću. To je od djeteta do djeteta. Osobno mi je bez veze trpat djecu s kemijom (mislim na ona čokolina, rižolina i druge) pogotovo na flašicu ak dijete cica. Možda zato jer je moja veća bila alergičarka i niš joj od tak nečeg nisam davala. S 6 mjeseci je još premali da mu se uvodi i drugi obrok. Jedino da taj obrok koji jede pomaknete na kasnije popodne.

  • Avatar malaMi

    malaMi

    Broj poruka: 30

    Prijavi adminu

    Ja sam mojoj već sa dva mjeseca davala vode da pije jer mi je to nekako bilo zdravorazumno iako pedijatar kaže da je do 6 mj. mlijeko sasvim dovoljno. Prvo zato jer ako mi traži cice već 15 min nakon podoja onda je žedna i dam joj da pije, a drugo, pa mlijeko je slatkasto, treba malo vode da ispere okus :)
    A da ne ispadne da mi je dijete bilo gladno, nije, dobijala je na kilaži i više od prosjeka, i sad sa 11 mjeseci ima 11 i pol kg.
    Sa dohranom smo isto počeli tako oko 6 mjeseca, prvo sa voćnim prijepodne, a nakon jedno mjesec dana i sa slanim (ne strogo mesnim) popodne. I nismo uvodili više obroka s vremenom nego samo povećavali postojeće, tako da mi sad za taj obrok pojede količinski ko ona mala bočica od kašice, često i manje, ali ako više neće niti je ne nutkam, da je gladna jela bi. Podoja dnevna uglavnom tri plus noćni. Osim kad je bolesna, onda nam sav raspored pada u vodu i tad se povodim njenim raspoleženjem i željama.

  • Avatar rhaea

    rhaea

    Broj poruka: 127

    Prijavi adminu

    Ja sam prvu samo zgnječila i nije mu baš išlo, valjda mu je bilo grubo u ustima il što je znam pa sam posije ipak miksala dok nije lijepo naučio papati a onda sam samo gnječila. Najviše ovisi šro m se daje nešto se ipak ne da tako dobro ustiniti pa rađe izmiksam.

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.